Michael Gambon, die Dumbledore speelde in 'Harry Potter', is overleden

Films | Treurig nieuws uit de filmwereld, want Michael Gambon, is overleden. De Britse acteur kroop jarenlang in de rol van Dumbledore, een belangrijk personage uit de 'Harry Potter'-saga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De in Ierland geboren Britse acteur Michael Gambon is op donderdag 28 september op 82-jarige leeftijd overleden. De familie van de acteur maakte het droevige nieuws bekend. "Michael stierf vredig in het ziekenhuis met zijn vrouw Anne en zoon Fergus aan zijn bed, na een longontsteking", staat te lezen in de verklaring.

Gambon is vooral bekend omdat hij het beroemde schoolhoofd van Hogwarts speelde vanaf het derde deel van de 'Harry Potter'-saga. Hij volgde Richard Harris op, die in 2002 overleed en Dumbledore vertolkte in de eerste twee films.

Van het theater tot het witte doek

De acteur is dus wereldberoemd zijn geworden dankzij zijn filmrol, maar hij zette zijn eerste stappen in de enterainmentindustrie veel vroeger in het theater van Dublin. Gambon was voor het eerst als acteur te zien in een productie van 'Othello' in 1962. Daarna speelde hij in een aantal televisieseries. Hij had al kijkers voor zich gewonnen als Inspecteur Maigret in de gelijknamige televisieserie uit het begin van de jaren 90, iets meer dan tien jaar voor hij de rol van Dumbledore op zich nam. 

Naast 'Harry Potter' heeft Gambon in zijn carrière in een aantal films gespeeld, waaronder 'The King's Speech' (2010), waarin hij koning George V vertolkte, en Tim Burtons 'Sleepy Hollow' (1999).

Awardwinner en ridder

In een carrière van meer dan vijftig jaar heeft Michael Gambon vijf BAFTAs gewonnen en werd hij in 1998 geridderd door koningin Elizabeth II voor zijn bijdrage aan de entertainmentindustrie. Hij gaf ook zijn naam aan een bocht in het 'Top Gear'-showcircuit, die hij op spectaculaire wijze nam en waarbij hij op het nippertje een ongeluk wist te vermijden. 

Op sociale media hebben velen al hun oprechte deelneming betuigd, waaronder ook Rupert Grint. De acteur speelde Ron Weasley in 'Harry Potter' en deelt dat het hem verdriet doet om te horen over het overlijden van Michael. "Hij werd een rolmodel voor mij en hielp me om het plezier en de magie van het leven in te zien. Ik stuur al mijn liefde naar zijn familie", aldus Grint. De man die Dumbledore een gezicht gaf, zal niet snel vergeten worden!

Alle 'Harry Potter'-films zijn beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top