Deze topseries zijn gebaseerd op podcasts

Series | De afgelopen jaren hebben televisiereeksen en films die gebaseerd zijn op podcasts een flinke opmars gemaakt in Hollywood. Dit format heeft een gestage groei doorgemaakt dankzij enkele zeer populaire podcastshows. Ter gelegenheid van Internationale Podcastdag blikt Pickx terug op enkele series waarvan de verhalen gebaseerd zijn op audioverhalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Archive 81

In 'Archive 81' maken we kennis met Dan, een archivaris aan wie een bijzondere missie is toevertrouwd. Hij moet oude VHS-banden herstellen die dertig jaar geleden zijn opgenomen, maar die door een brand bijna zijn verwoest. De verslechterende staat van de cassettes dwingt Dan om rechtstreeks vanuit het beschadigde gebouw te werken. Beetje bij beetje ontdekt hij de angstaanjagende inhoud van deze opnames.

Op de banden zien we hoe een jonge vrouw, Melody, onderzoek deed naar de bewoners van het gebouw en haar ontdekkingen filmde. En hoe meer Dan naar zijn reportages kijkt, hoe meer hij geconfronteerd wordt met griezelige beelden, die hem zelfs tot in het heden volgen. 'Archive 81' is een verhaal in twee delen, tussen Melody's duistere verleden en het spookachtige heden van Dan.

Het verhaal is geïnspireerd op de gelijknamige podcast van Daniel Powell en Marc Sollinger. Ze gebruikten hiervoor de found footage-filmtechniek. De twee verhalen zijn vergelijkbaar in de manier waarop ze ingaan op de manier waarop luisteraars en kijkers zo geïntrigeerd en betrokken kunnen raken bij de verhalen.

Bekijk 'Archive 81' nu op NetflixHomecoming

'Homecoming' is een Amerikaanse psychologische thrillerreeks van regisseur Sam Esmail en verscheen in 2018 voor het eerst op Prime Video. Waar het eerste seizoen nog een groot aantal parallellen deelde met de gelijknamige podcast, week het laatste seizoen van 'Homecoming' serieus af van de originele premisse. Deze serie volgt een maatschappelijk werker die tewerk is gesteld in een experimenteel centrum voor de rehabilitatie van soldaten. Maar wanneer haar eigen geheugen haar in de steek laat, realiseert de vrouw zich dat er een dieper mysterie en een samenzwering aan het ontstaan is.

De Prime Video-serie is een redelijk getrouwe bewerking van het origineel, maar de podcast is net iets veelzijdiger dan de televisiereeks. In de podcast wordt het verhaal verteld door middel van interviews, nieuwsfragmenten, afgeluisterde gesprekken en een collage van audiofragmenten die samenkomen om een samenhangend verhaal te vormen. Het tweede seizoen van de televisiereeks 'Homecoming' vertrekt vanuit hetzelfde verhaal als de podcast, maar hanteert op gebied van beeldvorming een iets meer traditionele aanpak.

‘Homecoming’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.The Midnight Gospel

Deze bewerking van de podcast 'The Duncan Trussell Family Hour' is volkomen uniek in zijn genre. 'The Midnight Gospel' is immers een geanimeerde reeks, waarbij de meeste dialogen woord voor woord uit de podcast zijn genomen. Podcastpresentator Duncan Trussel speelt de hoofdrol en interviewt verschillende gasten die experts zijn in hun vakgebied, variërend van Dr. Drew Pinsky tot acteur Pauly Shore.

De bewerking kiest voor een zeer absurde aanpak, geïnspireerd door de drugstrips van Trussell. De grootste verdienste van deze reeks is opvallend genoeg niet de animatiestijl en de komische momenten die uit de absurde geest van de maker ontspruiten, maar wel de schitterende interviews over onderwerpen als familiebanden, vergeving, geluk en de dood.

Bekijk 'The Midnight Gospel' nu op NetflixLore

De uitvoerende producenten van 'The Walking Dead' en 'The X-Files' haalden voor deze reeks hun mosterd bij de podcastreeks 'Lore'. Daarin laat presentator Aaron Mahnke zijn licht schijnen op huiveringwekkende legendarische wezens als vampieren en weerwolven. Hij toont hoe deze verzinsels geworteld zijn in de realiteit.

De serie blikt ook terug op griezelige en bloedstollende verhalen uit de geschiedenis, zoals de aanleg van de Hoosac-spoortunnel in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het uitgraven van deze tunnel kostte het leven aan 135 arbeiders. Het dodentol was zo hoog, dat sommigen geloofden dat de tunnel bezeten was. Zo bestaan er verhalen over angstaanjagende geluiden en gebeurtenissen in de Hoosac-tunnel.

‘Lore’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top