Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2005

Muziek |

In het jaar 2005 kreeg de Vlaamse muziekliefhebber heel wat maffe songs voorgeschoteld. Van een zingende babykrokodil tot een zingende ex-militair. Naar aanleiding van het feit dat TMF 25 jaar geleden gelanceerd werd, blikt Pickx terug op enkele van de grootste hits van die periode.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geef een teken – Artiesten voor Tsunami 12-12

Op 26 december 2004, tweede kerstdag, ging er een schokgolf door zuidoostelijk Azië. Letterlijk. Een tsunami overspoelde de kuststreken van Thailand, Indonesië, India en Sri Lanka. VRT en VTM organiseerden enkele weken later een grote benefietavond, met een live show in Casino Kursaal te Oostende, die ook simultaan werd uitgezonden op beide concurrerende zenders. De show werd gepresenteerd door Bart Peeters en Koen Wauters.

Het hoogtepunt van die benefietavond was een concert van Artiesten voor 12-12, een gelegenheidscollectief bestaande uit de grootste namen uit de Vlaamse muziekwereld. Onder hen Will Tura, Willy Sommers, Clouseau, Natalia, Yasmine, Helmut Lotti, Joost Zweegers, Ingeborg en nog zoveel anderen. Het nummer dat ze brachten, heette ‘Geef een teken’. Wat eigenlijk een herwerking was van ‘Breek de stilte’, een nummer dat Bob Savenberg  en Stef Bos in 1991 schreven om meer aandacht te vragen voor de problematiek rond autisme.

Bob Savenberg is een gevierd songschrijver en is de man achter vele hits uit de beginperiode van Clouseau. Producer van het benefietnummer was Eric Melaerts, ook al zo iemand met een cv om u tegen te zeggen. Hij stond in voor heel wat topnummers van onder meer Soulsister. Een succesvolle tandem dus. En dat bleek: ‘Geef een teken’ stond 5 weken op 1 in de Ultratop 30, bleef in totaal 12 weken in de hitlijsten hangen en won een gouden plaat voor best verkopende Vlaamse hitsingle van dat jaar.


Schnappi, das kleine Krokodil – Schnappi

“Schni schna schnappi, schnappi schnappi schnapp“: soms moet een tekst niet meer zijn dan dat om een monsterhit te scoren. In 2005 domineerde een zingende babykrokodil de Europese hitlijsten. Zo ook in Vlaanderen. Deze Duitstalige oorwurm, de titelsong van een populaire Duitse kinderanimatieserie, werd in 2004 officieel uitgebracht en werd eerst een hype op internet (waarmee het een pionier was in dat tijdperk), alvorens het begin 2005 ook de hitparades binnendrong. In de Vlaamse Ultratop 30 kwam het nummer in februari binnen, om er pas in juni weer uit te verdwijnen.

Het vrolijke kinderdeuntje -gezongen door de vijfjarige Joy Gruttmann, het nichtje van bedenkster Iris Gruttmann- stond maar liefst 8 weken op 1 in de Ultratop 30. Bijna 20 jaar later lijkt dat een hallucinant gegeven en vraagt een mens zich eigenlijk af aan welke collectieve drug de mensheid toen zat. Maar toegegeven: aanstekelijk blijft het wel.

You’re Beautiful – James Blunt

Maar toch wel hét nummer van 2005 is deze tearjerker van de Engelse singer-songwriter James Blunt. Uit het niets kwam hij plots op de proppen met deze ‘You’re Beautiful’, een hit die bijna een jaar lang in de hitparades kampeerde. Hunt was een ex-legerofficier (net zoals een groot deel van zijn familie, ook allemaal militairen) die in 2002 nog in Kosovo gestationeerd was en daar onder meer het nummer ‘No Bravery’ schreef. Ook dat nummer zou later op zijn debuutalbum ‘Back to Bedlam’ (2004) prijken. Net als ‘Goodbye My Lover’, dat nadien een bescheiden hit werd.

Maar het hele oeuvre van Blunt wordt overschaduwd door dat ene nummer. ‘You’re Beautiful’ stond liefst 38 weken in de Ultratop 30 en scoorde over heel Europa. Blunt bracht nadien nog zes albums uit en toert nog steeds de wereld rond, maar toch werd hij het prototype van een one hit wonder. Jammer voor zijn muzikale aspiraties, maar medelijden hoeft wellicht ook niet: met de royalties van ‘You’re Beautiful’ zit hij financieel goed voor de rest van zijn leven. Blunt zelf heeft er altijd de humor van ingezien dat zijn wereldhit vaak gepersifleerd werd of als karikatuur werd weggezet.


Don’t Cha – The Pussycat Dolls feat. Busta Rhymes

Hot & sweaty, dat zijn de codewoorden bij deze r&b-hit uit 2005. Een onwaarschijnlijke samenwerking tussen The Pussycat Dolls en Busta Rhymes: zij een commerciële dansact, hij een rebelse rapper. Het nummer en de videoclip stralen voornamelijk female empowerment uit, met Busta Rhymes die eerder een figurantenrol vertolkt. Best grappig, want het was hij die het nummer schreef, samen met Cee-Loo Green van Gnarls Barkley.

‘Don’t Cha’ (wish your girlfriend was hot like me) werd zowel in de VS als in Europa een nummer 1-hit en bezorgde The Pussycat Dolls de grote doorbraak. Sneu wel voor ene Tori Alameze, backingzangeres van OutKast, die het nummer een jaar eerder had uitgebracht zonder dat het iets teweegbracht. Met Nicole Scherzinger en haar dolls achter de microfoon en voor de cameralens, sloeg het nummer plots wél aan. Lang duurde het sprookje van The Pussycat Dolls niet, de groep -die in de jaren 90 oorspronkelijk was opgericht als burlesque danscollectief- ging enkele jaren na die doorbraak al ten onder aan interne strubbelingen omdat Scherzinger te veel aandacht naar zich toezoog.


Love Generation – Bob Sinclar

Samen met ‘La Camisa Negra’ van Juanes dé soundtrack van die zomer uit 2005. ‘Love Generation’ stond 39 weken lang in de Vlaamse Ultratop, enkel ‘Rood’ van Marco Borsato deed ooit beter. De Franse dj/producer Bob Sinclar, echte naam Christophe Le Friant, scoorde daarmee de dikste hit uit zijn carrière. En dat wil toch wat zeggen voor iemand die ook wereldhits als ‘Kiss My Eyes’, ‘World Hold On’ en ‘Rock This Party’ op zijn palmares heeft staan.

Dankzij het succes van ‘Love Generation’ werd hij in 2006 op de TMF Awards verkozen tot beste internationale dance act. Speciaal aan het nummer zijn het gefloten refreintje, een belangrijke component in de herkenbaarheid ervan, en de hese stem van gastzanger Gary Pine. Eigenlijk wilde Sinclar het nummer in laatste instantie door een andere stem laten inzingen omdat Pine te veel geld vroeg, maar hij geloofde toch te veel in de meerwaarde en charme van de Jamaicaanse zanger. Terecht, zo zou blijken.Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top