Hoe er momenteel niet te ontsnappen valt aan Bart Hollanders

Films |

Bart Hollanders is hot. Momenteel schittert hij in ‘Exen’ en ‘De Twaalf’, twee prestigieuze Vlaamse tv-reeksen. Maar de meesten kennen hem natuurlijk als Randy Paret uit ‘Callboys’, dat sinds begin september op Play 4 heruitgezonden wordt. Pickx zoomt even in op die plotse doorbraak van de acteur. Al kwam die er eigenlijk toch niet zo plots…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor hij Vlaamse cultureel erfgoed werd als Randy Paret in ‘Callboys’ was Bart Hollanders (39) al een gekende en gewaardeerde naam in theatermiddens. In 2008 stond hij mee aan de wieg van FC Bergman, ondertussen uitgegroeid tot een van de strafste theatergezelschappen in ons land. In datzelfde collectief -bestaande uit allemaal alumni van de befaamde Studio Herman Teirlinck- zitten onder andere ook Marie Vinck, Stef Aerts en Matteo Simoni. En die twee laatste kennen we dan alweer van hun rol in… ‘Callboys’.

Zo toevallig was het dus niet dat regisseur Jan Eelen beroep deed op die drie acteurs, die de chemie van hun theatercollectief konden meenemen naar de set. Als de wat slungelige, goedhartige Randy Paret was Hollanders de stille kracht van de succesreeks ‘Callboys’. Zijn moustache en nektapijt werden trendsettende features.

Met dank aan ‘Dealer’

Het zou sowieso moeilijk worden om een dergelijke iconische rol van zich af te schudden. Maar dat was buiten het talent van Bart Hollanders gerekend. Hij kreeg een kleine rol in ‘De Dag’ (2018), een spannende dramaserie geschreven door Jonas Geirnaert en diens partner Julie Mahieu. Daarin was hij Simon, een technieker van de watermaatschappij.

Vervolgens dook hij ook op in ‘Dealer’ (2021), het bejubelde regiedebuut van acteur Jeroen Perceval. Daarin kreeg hij een voorname rol als Luca, leider van een Antwerpse drugsbende. Samen met andere toppers als Ben Segers, Veerle Baetens, Jennifer Heylen en Ward Kerremans zorgde Hollanders ervoor dat de film een kassasucces werd én dat hij in een klap ook afstand kon nemen van zijn naïeve ‘Callboys’-personage Randy Paret. “’Callboys’ was uiteraard belangrijk voor mijn carrière, maar ik ben even schatplichtig aan de film ‘Dealer’, omdat ik daarin heb kunnen tonen dat je me niet hoeft te typecasten. Dat het oké is om me te vragen voor andere rollen, zoals bijvoorbeeld een enorme vetzak”, vertelde hij daar onlangs over in De Zondag.

‘Exen’ en ‘De Twaalf’

Die film was een belangrijke opstap naar ‘De Twaalf’, de positief onthaalde rechtbankserie waarvan er sinds kort een tweede seizoen loopt. Getiteld ‘De Assepoestermoord’. Hollanders heeft daarin de rol beet als jurylid Simon. Een magazijnier die zijn carrière als muzikant opgaf om voor zijn vriendin Esther (Anemone Valcke) te zorgen, die na een surfongeval in een rolstoel belandde.

En er valt tegenwoordig niet te ontsnappen aan Bart Hollanders op tv, want ook in ‘Exen’ heeft hij een hoofdrol te pakken. De gloednieuwe komische serie van Streamz en VTM volgt de fratsen van Gilles Trio, een wat onhandige bon-vivant die vlak voor hij het huwelijksbootje instapt met Yasmine (een rol van Serine Ayari), geconfronteerd wordt met een hele resem ex-lieven.

Bart Hollanders geniet alvast van de huidige hoogconjunctuur in zijn carrière. “Nu zul je me een avond in een rechtszaal zien en een andere avond fladder ik rond tussen mijn exen”, knipoogde hij in datzelfde interview met De Zondag. Al blijft hij ook nuchter. “Ik ben al heel onzeker geweest, als er lange tijd geen werk was. Ik heb al eens een carrièreswitch overwogen. Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Ik ben dan ook zeer dankbaar voor alles wat op mijn pad gekomen is. I love my job, en ik zou willen spelen tot ik erbij neerval.”

Bekijk nu ‘De twaalf’, elke zondag op VRT 1, de heruitzendingen van 'Callboys' elke zaterdag op Play 4 en ‘Exen’, elke dinsdag op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top