Deze series wakkerden toerisme massaal aan

Series | Filmtoerisme, ook wel bekend als set-jetting, het fenomeen waarbij toeristen massaal naar de locaties trekken waar hun favoriete films en series zijn opgenomen, wordt steeds populairder. Naar aanleiding van Wereld Toerisme Dag vandaag, blikt Pickx terug op enkele recente films en series die heel wat toeristen op de been brachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The White Lotus

Als jij al eens zin hebt gehad om een reis te plannen naar een plek die je zag op je scherm, dan ben je lang niet de enige. Uit een recent onderzoek van American Express blijkt dat 52 procent van gen Z en millennials al aan set-jetting heeft gedaan.

Een plek waar het toerisme door een televisieserie een flinke boost kreeg, is het zuiden van Italië. Dat is waar het tweede seizoen van de immens populaire HBO-serie ‘The White Lotus’ zich afspeelde. De serie volgt een groep gasten van het historische hotel in het paleis San Domenico in Taormina, Sicilië. Paradijselijke stranden, een kristalheldere zee, pittoreske dorpjes en weelderige luxe zijn het decor van de serie. Een decor dat snel doorprikt wordt naarmate de puzzelstukjes van het plot in elkaar vallen.

Ook het eerste seizoen, dat zich afspeelde op het eiland Maui, spoorde toeristen aan om een reisje te boeken, maar Siciliaans toerisme bleek nog meer gebaat door de serie. Na de finale in december steeg het aantal zoekopdrachten naar toerisme op het eiland met 50 procent, aldus reisbureau Sonders and Beach, dat een White Lotus Tour organiseerde. Die tour langs de locaties van de serie werd begin dit jaar in recordtijd uitverkocht. Gasten konden zelfs verblijven in het hotel waar de serie opgenomen werd. Er is zoveel vraag dat er nog een nieuwe tour georganiseerd zal worden.

Naar verluidt zal het derde seizoen van ‘The White Lotus’ zich afspelen in Thailand. Of ook het toerisme daar een grote boost zal krijgen, valt nog af te wachten.

Ontdek 'The White Lotus' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Emily in Paris

In ‘Emily in Paris’ volgen we Emily Cooper (Lily Collins), een Amerikaanse twintiger die van het midwesten van de Verenigde Staten naar Parijs verhuist voor haar werk. In de hoofdstad moet ze een Amerikaans perspectief bieden aan een Frans marketingbureau.

Parijs is altijd al een trekpleister geweest voor filmtoeristen die de wereld van ‘Amélie’ wilden zien, maar deze serie motiveerde ook tal van jongere reizigers om de Franse hoofdstad te ontdekken. Ook al is het beeld dat ‘Emily in Paris’ van de stad schetst niet bepaald realistisch. Toeristen trekken tegenwoordig in groten getale naar het vijfde arrondissement. Daar ligt de Place de l’Estrapade, ooit een eerder rustig plein, maar nu internationaal bekend als de plek waar Emily woont, in restaurants dineert en haar favoriete gebakjes koopt.

Tegenwoordig is het gedaan met de rust op het plein, want dagelijks duiken er drommen nieuwsgierige toeschouwers op om de herkenbare locaties uit de serie te fotograferen of te eten op de plekken die Emily frequenteert. De lokale bevolking is niet echt blij met de nieuwe stroom aan toeristen, maar de stad pikt wel een graantje mee. Zo zijn er in de toeristenbureaus lijsten te verkrijgen met sets die bezocht kunnen worden.

Ontdek ‘Emily in Paris’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

The Banshees of Inisherin

Op Inisherin, een fictief eiland aan de westkust van Ierland, bevinden twee levenslange vrienden zich in een impasse. Padraic (Colin Farrell) wil gewoon met zijn maatje een pint pakken, maar Colm (Brendan Gleeson) wil plotsklaps alle banden met hem verbreken. Padraic roept de hulp in van zijn zus Siobhan (Kerry Condon) en de vreemde Dominic (Barry Keoghan) om Colm tot inkeer te brengen, maar hoe meer hij probeert, hoe meer die zich afschermt. Tot Colm uiteindelijk een ultimatum stelt met verregaande gevolgen.

The Banshees of Inisherin’ werd in 2021 gedraaid op de Ierse eilanden Achill Island en Inishmore, waar het landschap getekend is door veenmoerassen, kale heides en indrukwekkende kliffen. Regisseur Martin McDonagh wilde dat zijn acteurs de “sfeer van de Atlantische Oceaan” konden voelen, en liet de opnames daarom doorgaan op eilanden waar de wind en de zee vrij spel hebben.

Achill Island, een piepklein plekje waar zo’n 3.000 mensen wonen, zou zo’n 1,7 miljoen dollar rijker geworden zijn sinds de opnames. Het lokale toerisme heeft een explosieve groei gekend. Toeristen gaan er massaal op zoek naar de sublieme, ruige landschappen. Alan Gielty, de uitbater van een autoverhuurbedrijf, heeft een rondleiding samengesteld met de naam Banshees of Inisherin, waarmee je langs de locaties van de film kan reizen, voor een authentieke klassiek-Ierse ervaring.

Ontdek 'The Banshees of Inisherin' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top