‘The Creator’, grandioze scifi die de filmwereld zou kunnen veranderen

Films | Een van de blockbusters van dit najaar is ‘The Creator’, een sciencefictionepos van regisseur Gareth Edwards dat vanaf vandaag in de Belgische zalen te zien is. De film met John David Washington raakt aan onderwerpen die vandaag prangend actueel zijn en werd na de allereerste vertoning op Fantastic Fest in Texas door enkele filmcritici meteen een van de beste films van 2023 genoemd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Britse filmmaker Gareth Edwards scoorde met zijn debuutfilm ‘Monsters’ in 2010 een indiehit. Zijn veelzijdige talent (hij was naast regisseur en scenarist ook director of photography, production designer en deed de visuele effecten zelf) viel meteen op en Edwards werd aangetrokken om in 2014 de reboot van ‘Godzilla’ te regisseren. Die film werd een laaiend succes, dus kreeg hij daarna de kans om te werken aan zijn favoriete sciencefictionfranchise: Star Wars. In 2016 verscheen zijn film ‘Rogue One: A Star Wars Story’, een duisterder buitenbeentje in de filmreeks en op dat moment de 20e meest winstgevende film ooit gemaakt.

Na amper drie films werd Edwards gezien als een nieuw goudhaantje in Hollywood. Zijn volgende project zou geen nieuw deel in een langlopende franchise worden, maar wel een gloednieuw verhaal en dus ook een groter financieel risico voor de filmstudio. Het verhaal van die nieuwe film werd geschreven door Chris Weitz, die eerder scenario’s als ‘American Pie’ en ‘About a Boy’ schreef, maar ook een van de coschrijvers was voor ‘Rogue One’. Weitz en Edwards waren dus al goed op elkaar afgestemd.

Het nieuwe project, dat oorspronkelijk de naam ‘True Love’ had, maar later omgedoopt werd tot ‘The Creator’, speelt zich af in het jaar 2070. De mensheid voert een bittere oorlog met een artificiële intelligentie, die een bom dropte in de stad Los Angeles en sindsdien strijdt voor de emancipatie van robots. Wanneer de mensheid leert dat the Creator, een illustere AI-architect, een superwapen heeft ontwikkeld dat de mensheid in één klap kan uitvagen, krijgt ex-special forces agent Joshua de opdracht op dat superwapen op te sporen en uit te schakelen. Wanneer hij het vindt, merkt hij dat het wapen een AI is in de gedaante van een jong, onschuldig kind. Hij krijgt het niet over zijn hart om het kind uit te schakelen, en besluit het te redden.

Geldzaken

Het budget van ‘The Creator’ was zo’n 80 miljoen dollar. Relatief weinig als je het vergelijkt met Edwards’ vorige films ‘Godzilla’ (160 miljoen) en ‘Rogue One’ (zo’n 250 miljoen dollar). En toch slaagde de filmmaker erin om een film af te leveren die qua visuals kan wedijveren met de grootste scifititels van het moment. Filmcritici die de film al te zien kregen, vergeleken de visuele effecten met de ‘Blade Runner’-franchise, die toonaangevend was voor het retrofuturisme dat tegenwoordig alomtegenwoordig is.

Edwards filmde de meeste scènes op locatie en niet in studio’s met tal van green screens, “omdat een vliegtuigticket goedkoper is dan een studio”, aldus Edwards. Hij vertelde tijdens een panelgesprek op San Diego Comic Con dat hij filmde met Sony FX3-camera’s, een toestel dat eigenlijk voor particulieren bedoeld is en een fractie kost van de professionele camera’s waar gewoonlijk mee gewerkt wordt. Tot slot maakte hij gebruik van guerillatechnieken, waarbij een minimale crew gebruik maakt van natuurlijk licht en de geluiden die al aanwezig zijn. Filmmaker Louis Leterrier (‘Now You See Me’, ‘Fast X’) merkte op dat zijn technieken het filmlandschap voorgoed zouden kunnen veranderen.

De cast

En dan hebben we het nog niet over de cast gehad, ook een goede reden om naar de cinema af te zakken. In de hoofdrol als Joshua zien we John David Washington (‘BlacKkKlansman’, ‘Tenet’), een van de rijzende sterren van Hollywood. Naast hem acteert Gemma Chan, die naam maakte met series als ‘Doctor Who’, ‘Sherlock’ en ‘Secret Diary of a Call Girl’, en later in films als ‘Eternals’, ‘Captain Marvel’ en ‘Raya and the Last Dragon’ verscheen. Ook Ken Watanabe, die al met Edwards samenwerkte voor ‘Godzilla’, maar die je ook kan kennen van ‘The Last Samurai’, ‘Batman Begins’ of ‘Pokémon Detective Pikachu’, is een opvallende naam in de cast. Verder spelen Allison Janney, Ralph Ineson, Sturgill Simpson, Marc Mechaca en Veronica Ngo mee.

‘The Creator’ is vanaf vandaag te zien in de cinemazalen.

Wil je meer John David Washington? ‘Tenet’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top