‘The Eternal Daughter’, intrigerende dubbelrol van Tilda Swinton op Pickx+

Films | ‘The Eternal Daughter’, het nieuwste werk van indiefilmmaakster Joanna Hogg is meer dan zomaar een spookverhaal. Omdat de film vanavond te zien is op de exclusieve zender Pickx+, vertelt Pickx je alles dat je moet weten over deze intrigerende film met een opvallende dubbelrol voor Tilda Swinton.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmmaakster Joanna Hogg stuurde haar carrière naar een hoogtepunt toen ze in 2019 de film ‘The Souvenir’ uitbracht. Dat was een erg persoonlijk verhaal voor de filmmaakster, die met het personage Julie een jongere versie van zichzelf opvoerde. De film draait rond een moeilijke relatie die Julie helemaal uit haar lood slaat. De rol werd gespeeld door Honor Swinton Byrne, de dochter van actrice Tilda Swinton (‘We Need to Talk About Kevin’, ‘Suspiria’). Ook zij kreeg een rol in de film als Rosalind, een fictieve versie van Hoggs moeder.  De film kreeg in 2021 een vervolg. ‘The Souvenir: Part II’, met dezelfde cast, werd nog beter ontvangen dan haar vorige film.

The Eternal Daughter’ is het derde deel in die filmreeks – ook al moet je de andere films niet gezien hebben om deze te begrijpen. Julie is intussen een filmmaakster van middelbare leeftijd – opnieuw een parallel voor Hogg – en wordt deze keer vertolkt door Tilda Swinton. Maar ook Julies moeder Rosalind speelt een belangrijke rol in het verhaal, en ook zij wordt gespeeld door Swinton, dus de 62-jarige actrice kreeg in deze film een dubbelrol. Dankzij goed gebruik van make-up en een pruik, speelt Swinton in de nieuwe film scènes met zichzelf, als zowel de moeder als de dochter.

Het verhaal neemt ons mee naar het mistige Britse platteland. Julie en haar moeder besluiten samen een reis te maken naar een oud hotel. Daar zijn ze de enige gasten, maar toch vangt Julie glimpen op van andere vrouwen die door de gangen dwalen, en horen ze geluiden die onmogelijk van hen of de twee bedienden kunnen komen. Julie wil haar moeder eigenlijk vragen of ze het onderwerp wil worden van haar nieuwe film om zo meer over haar te weten te komen, maar leert dan dat het hotel waar ze verblijven de plaats is waar Rosalind de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog doorbracht. Haar persoonlijke demonen schuilen er in elk hoekje.

Improvisatie

Het klinkt als een mysterieus spookverhaal, en dat is het voor een stuk, maar het is ook meer dan dat. Met ‘The Eternal Daughter’ verkent Hogg de manier waarop herinneringen zich kunnen manifesteren en één kunnen worden met ons. Het verhaal refereert naar zichzelf en naar het echte leven van de filmmaker en haar band met haar moeder. Het feit dat Swinton zowel de moeder als de dochter speelt, kan je interpreteren als een knipoog naar de manier waarop ouders en kinderen zichzelf weerspiegeld zien in elkaar en hoe ze elkaar proberen te begrijpen.

Swinton legde in een interview met The Washington Post uit dat een groot deel van de dialogen (die ze dus met zichzelf voert) ook nog eens geïmproviseerd zijn. “Er was geen echt scenario”, zei ze. “We bouwden het materiaal ter plekke, voor de camera. Het is een vreemde manier van werken, maar het is erg spannend en fascinerend. Ik ben er gek op.”

‘The Eternal Daughter’ is een intelligente en mysterieuze exisistentiële horrorfilm met een diepgaande onderliggende boodschap en een fascinerende dubbelrol van een steeds intrigerende actrice. “Joanna is waarschijnlijk mijn oudste vriend”, zegt Swinton, die de filmmaakster leerde kennen op tienjarige leeftijd. “Ik denk dat we al sinds we elkaar ontmoetten met elkaar praten over onze relatie met onze moeders en het feit dat ze eigenlijk een mysterie zijn. Dat maakt deze film erg persoonlijk voor ons beiden.”

'The Eternal Daughter’ is vanaf zondag 26 november om 20u40 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top