‘WIL’: een nieuw Vlaams oorlogsdrama met een topcast en -regisseur

Films | Vanaf vandaag kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘WIL’: een oorlogsdrama dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers. De film wordt nu al overladen met lof en dat heeft zo zijn redenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven het jaar 1942. De stad Antwerpen wordt bezet door nazi-Duitsland. Wil (Stef Aerts) en Lode (Matteo Simoni) zijn twee jonge hulpagenten in de stad die worden gedwongen om mee te werken aan een klopjacht op Joden. Ondanks alle ellende in de stad wordt Wil op slag verliefd op Yvette (Annelore Crolette), de zus van Lode. Zijn emoties dreigen in de soep te draaien, want Wil doet zijn best om tussen de twee werelden te laveren.

Deze film is gebaseerd op een historische roman van de Antwerpse schrijver Jeroen Olyslaegers uit 2016. Het boek is het laatste deel van een trilogie met ‘WIJ’ (2009) en ‘WINST’ (2012) als de twee eerste delen. Olyslaeghers won met ‘WIL’ heel wat literaire prijzen waaronder de Fintro Literatuurprijs en Inktaap. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times was het boek "historische fictie op z’n best". ‘WIL’ is ondertussen al in acht talen vertaald.

Topregisseur en -acteurs

In 2022 raakte bekend dat de prent verfilmd zou worden en dit door regisseur Tim Mielants. Mielants blikte in 2019 de film ‘De Patrick’ in, waarin hij terugkeek op zijn vakanties op een Franse nudistencamping. Mede dankzij ‘De Patrick’ stond Mielants plots op de kaart als talentvolle regisseur, maar de man had in 2016 al de kans gekregen om enkele afleveringen van het derde seizoen van de Britse topreeks ‘Peaky Blinders’ in te blikken. Hij deed dat met verve en natuurlijk met medewerking van onder anderen acteur Cillian Murphy, die dit jaar heeft geschitterd in ‘Oppenheimer’.

Mielants kan voor ‘WIL’ rekenen op een Vlaamse topcast. De hoofdrol wordt immers gespeeld door Stef Aerts, en die wordt bijgestaan door Matteo Simoni, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Els Dottermans en Jan Decleir, om maar enkele namen te noemen.

Ontdek 'WIL' vanaf woensdag 27 september in de bioscoop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top