‘U-571’: een Amerikaans oorlogsdrama waarin feit en fictie door elkaar worden gehaald

Films | Morgenavond kan je op VTM 4 naar ‘U-571’ kijken. Deze oorlogsfilm kwam kort na zijn release in woelig water terecht, want de makers zouden heel wat fictie met het (waargebeurde) oorlogsverhaal hebben verweven. Maar wat is daar nu echt van aan?

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven het jaar 1942. De Tweede Wereldoorlog is volop aan de gang en de geallieerden hebben heel wat moeite om de boodschappen van Hitler richting zijn troepen te ontcijferen. Daar kan verandering in komen door de U-571: een Duitse onderzeeër die met technische moeilijkheden kampt en in de Noord-Atlantische Oceaan ronddobbert. Deze duikboot heeft de beruchte Enigma-codeermachine aan boord... en daar hebben de geallieerden wel oren naar.

‘U-571’ kwam in het jaar 2000 in de cinemazalen. De film werd geregisseerd door Jonathan Mostow, die kon rekenen op acteurs zoals Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel en zanger Jon Bon Jovi om het acteerwerk voor hun rekening te nemen. ‘U-571’ kreeg kort na de release heel wat kritiek te verwerken omdat de film enkele historische onjuistheden zou bevatten.De Britten waren eerst

Een van de meest flagrante fouten is het feit dat de Britten - en niet de Amerikanen - de allereerste Enigma-machine van de Duitsers buitgemaakten. In de film zien we dat de Amerikanen in 1942 beslag konden leggen op het apparaat, maar in werkelijkheid hadden de Britten dat al gedaan in 1941. Deze foutieve voorstelling van de werkelijkheid zette kwaad bloed bij een aantal Britse politici. Die vonden dat de Amerikanen met alle eer gingen lopen.

1941 in plaats van 1942

De Britten stoorden zich ook aan het jaartal in de film: 1942. Zoals eerder aangehaald werd de eerste Enigma-codeermachine in 1941 buitgemaakt. In 1942 hadden de Britten eigenlijk al een tweede Enigma in handen dankzij een aanval op een andere Nazi-duikboot: de U505. Die onderzeeër had ook enkele belangrijke boeken aan boord, waardoor het ontcijferen van de boodschappen van Hitler eenvoudiger ging.

U-110 in plaats van U-571

De film kreeg de titel ‘U-571’ mee en die naam verwijst naar de Duitse onderzeeër die om hulp vroeg wegens technische problemen. Het was echter historisch correcter geweest als de film de titel ‘U-110’ had meegekregen. De U-110 was immers ook een Duitse onderzeeër, die in 1941 in echte technische problemen kwam toen deze werd bestookt met dieptebommen, afkomstig van de Britse marine. De duikboot moest vervolgens verplicht boven water komen, waarna de Britten de Enigma-codeermachine konden buitmaken en enkele belangrijke codexen terugvonden. De U-110 werd nadien in het geheim gekaapt door de Britten, die deze missie maandenlang konden volhouden.

Dat wil echter niet zeggen dat de U-571 niet echt heeft bestaan. Deze duikboot dobberde jarenlang rond, maar werd in 1944 door Australische troepen tot zinken gebracht, vlak voor de kust van Ierland.

Bekijk ‘U-571’ op ‘dinsdag’ om 20u45 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top