De kindster Macaulay Culkin in vijf rollen

Films | Het is vandaag exact dertig jaar geleden dat de thriller ‘The Good Son’, met kindacteurs Elijah Wood en Macaulay Culkin in de zalen verscheen. Die tweede werd al op vijfjarige leeftijd een vaste waarde op het scherm en zou gedurende zijn kindertijd een van de beroemdste tieners ter wereld worden. Vandaag is hij 43, op zijn CV staan zo’n twintig film- en vijftien televisierollen. Pickx koos er vijf uit die zijn carrière definiëerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Good Son (1993)

In deze psychologische thriller van regisseur Josh Ruben geeft Macaulay Culkin gestalte aan Henry Evans, duivelskind en moordenaar in ‘The Good Son’. Wanneer zijn neef Mark, gespeeld door Elijah Wood die we vooral kennen als Frodo in ‘The Lord of the Rings’, langskomt, wordt Henry ontmaskerd. Mark is net zijn moeder verloren aan kanker en zijn vader, die te veel aan zijn hoofd heeft om hem op te voeden, plaatst hem onder de zorg van zijn oom en tante.

Mark moet dus wel samenhokken met Henry, die er genoegen in schept zijn neef te terroriseren en te betrekken in zijn wrede spelletjes. Voor de ogen van Mark doodt hij zonder te verpinken een hond met een kruisboog en veroorzaakt hij een ernstig verkeersongeval. Mark ontdekt ook nog dat hij verantwoordelijk is voor de verdwijning van een baby. Hij is een sociopaat zonder grenzen, een rol waar de nog jonge, maar zeer getalenteerde Culkin zich helemaal in kon uitleven.

 

Home Alone (1990)

Op tienjarige leeftijd werd Macaulay Culkin een immens bekende naam in Hollywood danzij de rol van Kevin in ‘Home Alone’. Hoeveel rollen hij later ook gespeeld mag hebben, hij zal voor altijd met dit achtjarige jongentje geassocieerd blijven. In deze familiekomedie van Chris Columbus en John Hughes staat het jongste lid van de familie McCallister centraal. De familie wil Kerstmis in Parijs doorbrengen, maar pas op het vliegtuig beseffen ouders Kate en Peter dat ze een van hun kinderen thuis hebben gelaten.

Voor Kevin is het een droom die uitkomt. Eindelijk heeft hij het huis eens voor hem alleen. Hij heeft de tijd van zijn leven, tot twee inbrekers het huis viseren. Jammer genoeg voor die schurken heeft Kevin een paar trucjes achter de hand om hen af te schrikken. Hij zet een hele reeks vallen op in het huis, die elke inbraakpoging verijdelen.

Deze film lanceerde niet alleen de carrière van Macaulay (en zijn broer Kieran, die onlangs nog schitterde in ‘Succession’), maar ook een succesvolle franchise. In 1992 volgde de sequel ‘Home Alone 2: Lost in New York’ met dezelfde cast en later nog ‘Home Alone 3’ (1997), ‘Home Alone 4: Taking Back the House (2002) en ‘Home Alone: The Holiday Heist’ (2012) en ‘Home Sweet Home Alone’ (2021), allemaal met een andere cast en wisselende successen.

Ontdek 'Home Alone' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Richie Rich (1994)

Richard Jr. Rich is het rijkste kind ter wereld. Hij heeft alles wat een kinderhart begeert, behalve vrienden om al zijn weelde mee te delen. Wanneer zijn ouders op zakenreis gaan, probeert hij bevriend te raken met kinderen uit de buurt. Dan ontdekken ze dat Lawrence Van Dough en Ferguson, de CFO en het beveiligingshoofd van Rich Industries, een snood plan hebben om de ouders van Richie uit te schakelen en hun fortuin te stelen.

Terwijl het leven van de ouders van Richie in het buitenland aan een zijden draadje hangen en Van Dough zijn grip op hun imperium en hun zoon steeds meer verstevigt, moeten Richie en zijn nieuwe vrienden er alles aan doen om hem tegen te houden.

 

Saved! (2004)

Naarmate de acteur ouder werd, warden zijn filmrollen steeds zeldzamer. Hij kwam vaak negatief in de pers, die schreef dat zijn succes hem naar het hoofd was gestegen. De media stonden vol met zijn excessen, wilde feestjes en andere schandalen. Hij besloot zijn carrière een tijdje op pauze te zetten. In 2004, na zes jaar afwezigheid, was hij weer terug op het grote scherm met de film ‘Saved!’.

Dat was een onafhankelijke zwarte satire die religieus conservativisme op de korrel nam. Mary (Jena Malone) en Hilary (Mandy Moore) zijn de diep religieuze koninginnen van hun middelbare school. Met hun groepje, de “Christian Jewels”, protesteren ze tegen al wat volgens hen te progressief is. Wanneer die eerste leert dat haar vriendje op mannen valt, probeert ze hem te “genezen” door seks te hebben met hem, maar dat werkt uiteraard niet, en nu is ze ook nog eens zwanger. Als gevolg wordt ze binnen de kortste keren uitgesloten door al haar schoolgenoten. Culkin speelt de rol van Roland, de sarcastische broer van Hilary die in een rolstoel zit. Met een combinatie van satire en tienerkomedie brengt de film een boodschap van tolerantie.

'Saved!' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug

Changeland (2019)

De jongste jaren kende Culkin een kleine renaissance. Hij staat klaarblijkelijk niet meer graag op de set als hoofdrolspeler, maar speelde wel enkele opmerkelijke bijrollen, zoals in ‘Changeland’. Die film van Seth Green met Green en Breckin Meyer in de hoofdrol speelt zich af in het paradijselijke Thailand.

Green speelt de rol van Brandon, een man die een jaar lang plande om een prachtige reis naar Thailand te maken met zijn vrouw, om enkele dagen voor vertrek te leren dat zij hem al al die tijd bedriegt. Hij besluit dan maar zijn beste vriend Dan (Meyer) mee te nemen. Samen beleven ze een dol avontuur terwijl Brandon een existentiële crisis doormaakt en uiteindelijk zichzelf opnieuw leert kennen.

Tijdens hun reis leert het duo een andere toerist kennen. Iann, die vertolkt wordt door Culkin, woont al enkele jaren in het Aziatische land en is vertrouwd met alle excessen van Thailand. Het resultaat is een film die toxiciteit mengt met zelfontwikkeling en broederlijkheid.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top