Ontdek enkele grote verschillen tussen het boek en de 'Hobbit'-filmreeks van Peter Jackson

Films | Deze vrijdag 22 september is het Internationale Hobbitdag. Het boek rond de mystieke wezens is al uit sinds 1937, een verfilming van het 'The Hobbit'-verhaal kon je sinds 2012 bewonderen in de filmzalen en op televisie. Pickx vertelt je wat meer over de verschillen tussen de films en het beroemde boek van J.R.R. Tolkien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Verschillende verhalen

'The Hobbit' is het eerste gepubliceerde werk over Midden-aarde van J.R.R. Tolkien. Na meer dan twintig jaar aan dit universum te hebben gewerkt, besloot hij uiteindelijk zijn eerste roman te publiceren. Eigenlijk was dit werk bedoeld om zijn jonge kinderen te vermaken en daarom is de toon ook lichter dan die van 'The Lord of the Rings'. In de verfilming van 'The Hobbit' concentreerde regisseur Peter Jackson zich op het verleden van Hobbit Bilbo, de oom van Frodo. De gebeurtenissen vinden plaats zestig jaar vóór de vernietiging van de vervloekte ring in 'The Lord of the Rings: The Return of the King'.

Jackson vond dat de Hobbit-saga evenveel aandacht verdiende als de hoofdreeks, maar moest wel met minder materiaal werken. Het originele 'The Hobbit'-boek telt amper 287 pagina's, waar hij drie films van wilde maken. Om dit te doen vulde de regisseur het bronmateriaal van het boek aan met een ander werk van de Tolkien, namelijk 'The Silmarillion'. Deze postuum uitgegeven verzamelde werken brengen vrijwel de hele geschiedenis van Midden-aarde samen en beschrijft de oorsprong van de personages. Ten slotte heeft de filmmaker ook verschillende keren ontbrekende elementen zelf ingevuld.

Bilbo's leeftijd

We maken voor het eerst kennis met Bilbo in 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring'. Opmerkelijk is dat eerst Ian Holm en later Martin Freeman de rol van deze Hobbit vertolkt. Volgens Tolkien-puristen is deze casting bijna een doodzonde, want in de boeken van de Britse fantasyschrijver wordt diegene die de Ring bezit niet ouder. In de verfilming wordt dit detail genegeerd en is het fysieke en leeftijdsverschil tussen de twee acteurs zeer opvallend.

Chronologie

Peter Jackson heeft in verschillende gevallen de chronologie van Tolkiens boeken niet gerespecteerd, met name wat betreft de verschijning van personages in de 'Hobbit'-films. Zo is er Azog, de grote baas van de Orks in Moria. In het universum van Tolkiens boeken werd hij lang voor de gebeurtenissen in 'The Hobbit' onthoofd door de dwerg Dain. In de verfilming van 'The Hobbit' is hij de belangrijkste antagonist.

Verder zien we twee nevenpersonages uit de 'Lord of the Rings'-films verschijnen in de 'The Hobbit'-trilogie, hoewel ze niet voorkomen in Tolkiens 'Hobbit'-boeken. Het meest opvallende voorbeeld is Frodo, Bilbo's neef (een rol van Elijah Wood). De regisseur verwerkte het personage in beide filmreeksen om duidelijk een link te leggen tussen de filmsaga en de prequel. Maar in 'The Hobbit' van Tolkien wordt Frodo niet genoemd. Een ander voorbeeld is Legolas (Orlando Bloom), die je kan zien in 'The Hobbit: The Desolation of Smaug' en 'The Hobbit: The Battle of the Five Armies'. Ook hij wordt nooit in het boek 'The Hobbit' genoemd. Tolkien introduceerde het personage voor het eerst in 'The Lord of the Rings'.

Aanvullingen

Peter Jackson heeft voor enkele rollen zijn eigen creativiteit gebruikt, bijvoorbeeld voor de magiër Radagast. In de boeken van Tolkien wordt hij enkele keren vernoemd, onder meer met de bijnamen "de Bruine" en "Aiwendil". In 'The Hobbit'-films wordt zijn rol fors uitgebreid. Hij helpt Gandalf en Bilbo te ontsnappen aan de Goblins. De aanwezigheid van deze ietwat gekke tovenaar met een vogelnest op zijn hoed brengt een vleugje frisheid en humor in de films. In tegenstelling tot de andere tovenaars Gandalf en Saruman is hij excentriek, onhandig, onschuldig en grappig.

Er is ook de elf Tauriel (Evangeline Lilly), een personage dat volledig is ontsproten aan de verbeelding van de producenten van de blockbuster. Met dit personage wilde Peter Jackson een krachtige elfvrouw toevoegen aan de verhaallijnen. Tauriel is nergens te bespeuren in de werken van Tolkien.

In de literaire werken van Tolkien komen er maar weinig vrouwelijke personages voor, wat tot gevolg heeft dat de filmreeks minder vrouwelijke kijkers zou kunnen aantrekken als de producenten de Tolkien-boeken strikt zouden volgen. Puristen vinden de toevoeging van het personage Tauriel een van de meest controversiële beslissingen van Jackson. Ze beschouwen haar aanwezigheid als volkomen onnodig voor het verhaal. Bovendien zou haar relatie met de dwerg Kíli de literaire regel verstoren dat dwergen en elven elkaar moeten haten.

Alle films van ‘The Lord of the Rings’ zijn beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Lees ook:

Hobbit Day: zeven dingen die je nog niet wist over Hobbits 
‘The Hobbit’-trilogie: een filmreeks die geplaagd werd door heel wat productieproblemen! 
Wat te doen op de “Internationale Hobbitdag”?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top