Chris Lomme (84) straalt op bezoek bij Luk Alloo in 'De Laatste 100 Uur': “Dit leven heeft me zoveel gegeven”

Films |

In het praatprogramma ‘De Laatste 100 Uur’, elke maandagavond exclusief te bekijken op Pickx+, zoekt gastheer Luk Alloo samen met een prominente gast de diepte en de essentie van het leven op. Wekelijks zoeken we uit of de carrière van de gast in de sterren geschreven stond en welke levensles die ons kan meegeven. Deze week: de immer stralende Chris Lomme, een échte grande dame uit de Belgische acteurswereld en voorbeeld voor velen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik was verliefd op Chris Lomme, dat meisje met het blonde haar/Ik was verliefd op Chris Lomme, ik was toen een man van 9 jaar”, zingt Walter Grootaers in het refrein van de gelijknamige hitsingle van De Kreuners uit 1990. Het is op die manier dat bijna iedereen haar naam wel kent, maar jongere generaties beseffen niet altijd wat Chris Lomme daadwerkelijk betekend heeft, en nog altijd betekent, als actrice voor onze Belgische film-, theater- en tv-sector. Ze mag gerust de grande dame van ons acteursgild genoemd worden.

Chris Lomme kende een woelige jeugd en leidde een flink gevuld leven, maar is het toonbeeld geworden van wilskracht en levenslust. Van authenticiteit en passie. Een sekssymbool ook, dat de fantasie van menig mannelijk individu op hol deed slaan. Getuige ook die song van De Kreuners.

Al jong op eigen benen

Ze zag in 1938 het levenslicht, in Kortrijk, als telg van een West-Vlaamse bourgeoisiefamilie. Al vroeg werd ze op een Franstalig internaat in Doornik gestuurd om haar Frans bij te spijkeren en haar karakter te kneden, maar ze trof er vooral eenzaamheid aan. “Terwijl ik gewoon een knuffel van mijn moeder wilde”, vertelt ze openhartig in de zetel bij Luk Alloo. “Daardoor ging ik rebelleren. Ik was geen makkelijk kind.”

Haar beide ouders deden amateurtoneel, zo kreeg ze die passie met de paplepel mee. “Iedereen deed iets artistiek in ons gezin, maar eigenlijk wilde ik verpleegster worden”, blikt ze terug op haar jeugdjaren. “Maar ik was beter in het theater. Ik kreeg er veel complimenten.”

Ze ging aan het conservatorium in Brussel studeren, helemaal op haar eentje in de grootstad was haar eerste bekommernis om te overleven. Ze verbleef even in een commune en ze kluste bij als naaktmodel, als barmeid in een nachtclub en als hulp in een frituur. Chris Lomme was al vroeg een plantrekker, en dat is ze altijd gebleven. “Mijn naïviteit heeft me meer positiefs dan negatiefs opgeleverd, daardoor maakte ik zo veel mee”, vertelt ze in het salon bij Alloo.

Schipper naast Mathilde

In 1959 brak ze door met haar rol als Marieke in ‘Schipper naast Mathilde’, een iconische Vlaamse tv-reeks die liep tussen 1955 en 1963, waar ze op de set ook haar latere echtgenoot Nand Buyl leerde kennen. Maar voor ze met haar grote liefde trouwde -in 2001 was dat pas, tot aan diens dood in 2009-, zou ze eerst nog gretig van het vrijgezellenleven proeven. Ze heeft meerdere minnaars gekend, de liefde was voor haar een puur passionele aangelegenheid, een instinct waardoor ze zich in grote mate liet leiden. En soms lijden.

Chris Lomme schitterde nog vaak op het witte doek of in tv-series, denk aan de films ‘Achter De Wolken’ en ‘De Witte van Sichem’, aan klassieke jeugdreeksen als ‘Johan en de Alverman’ en ‘Het Zwaard van Ardoewaan’ of meer recent aan haar optredens in de populaire VRT-reeks ‘Thuis’ of haar rollen in ‘De Rodenburgs’ en ‘Undercover’. In totaal speelde ze al in bijna 100 films en tv-reeksen mee, en ze wordt nog steeds gevraagd, ook nu ze de kaap van 80 jaar gepasseerd is.

Carrièreprijs

Het is echter op de theaterplanken dat ze echt naam en faam vergaarde. Lange tijd als vaste actrice bij de KVS (van 1962 tot 1991), later ook bij andere gerenommeerde gezelschappen als Het Arsenaal, NTGent, Blauwe Maandag Compagnie, De Tijd en Braakland. Chris Lomme werd geroemd om haar veelzijdigheid. Zoals Lukas De Vos, voorzitter van de Vereniging van de Vlaamse Filmpers het verwoordde toen hij in 2009 de prijs voor nationale verdienste aan haar overhandigde: “Haar belang voor de Belgische film- en televisiewereld kan niet onderschat worden. Ze is een natuurtalent, die elke rol aankan, van de moeilijkste Shakespeare-rollen tot lichte boulevard komedies.” In 2019 kreeg ze uit handen van Brussels minister voor cultuur Sven Gatz ook nog het Vlaams Ereteken voor haar verdiensten als actrice.

"Ben je tevreden met je carrière", vraagt Luk Alloo aan Chris Lomme. “Het was fantastisch, daar zijn geen woorden voor. Ik heb zoveel gekregen”, luidt haar antwoord. Het mag duidelijk zijn na haar passage bij 'De Laatste 100 Uur': Chris Lomme blijft ook vlak voor haar 85e verjaardag fonkelen als een nooit verwelkende bloem.

'De Laatste 100 Uur’ is elke maandag om 22u10 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top