Deze personages zorgen voor een correcte representatie van biseksualiteit op televisie

Series | Op 23 september vieren we de dag van de biseksualiteit. Hoewel de representatie van diversiteit op televisie gestaag verbetert, is het vaak nog zoeken naar fictieve personages waarmee biseksuele mensen zich echt kunnen identificeren. Pickx stelt een aantal personages aan je voor die op een realistische manier biseksuele mensen spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nick Nelson - 'Heartstopper'

In de populaire Netflix-serie 'Heartstopper', waarvan deze zomer het tweede seizoen uitkwam, maken we kennis met Charlie Spring (Joe Locke) en Nick Nelson (Kit Connor). Charlie is een openlijk homoseksuele tiener die verliefd wordt op Nick, een rugbyspeler die zijn seksualiteit in twijfel trekt als hij gevoelens voor Charlie begint te krijgen.

Deze LGBTQIA+-dramareeks gaat over coming-out, jezelf ontdekken en de druk van sociale normen in een liefdesverhaal over twee tieners. Tijdens het eerste seizoen zien we hoe Nick zijn biseksualiteit begint te ontdekken en zijn eigen vooroordelen opzijzet. Nicks personage is een belangrijk voorbeeld op het gebied van biseksuele representatie, aangezien we hier een jong persoon zien die worstelt met zijn seksuele identiteit en zich angstig voelt. De scène waarin Nick aan zijn moeder vertelt dat hij biseksueel is, is een van de weinige coming-outscènes op televisie.

Bekijk beide seizoenen van 'Heartstopper' op Netflix.



Joe MacMillan - 'Halt and Catch Fire'

'Halt and Catch Fire' is een typisch voorbeeld van een cultreeks. Toen de eerste afleveringen in 2014 door AMC werden uitgezonden, genoot de reeks zowel bij kijkers als bij recensenten nog niet zoveel populariteit. Het tweede en derde seizoen kregen veel betere commentaren, vooral omdat het complexe personage van Joe MacMillan meer aandacht kreeg. MacMillan, een rol van Lee Pace ('Foundation', 'Guardians of the Galaxy') vertolkt de rol van een charismatische zakenman die altijd op zoek is naar de volgende grote innovatie waar hij geld uit kan slaan. Hij heeft in de jaren 1980 een leidende rol in het computerbedrijf Cardiff Electric en wil een computer ontwikkelen die zich kan meten met de populaire IBM PC.

MacMillans personage is een soort variatie op het archetype van Don Draper. En ook al vormt Joe's biseksualiteit niet de kern van de verhaallijn van de serie, zorgt zijn liefdesleven toch voor controverse. Zo zien we hoe hij een relatie begint met zijn collega en programmeerwonder Cameron Howe (een rol van Mackenzie Davis). Ten slotte zien we ook hoe Joe in de jaren 80 niet gespaard blijft van de aidsepidemie.



Villanelle - 'Killing Eve'

Villanelle (Jodie Comer) is een meedogenloze huurmoordenaar die verwikkeld raakt in een intens kat-en-muisspel met onderzoeker Eve (Sandra Oh). In de reeks 'Killing Eve' zien we hoe de twee een obsessieve psychoseksuele relatie hebben. Dat Villanelle biseksueel is, wordt vanaf het begin van de serie benadrukt. Zo zien we in een van haar eerste scènes dat ze met een koppel uit bed stapt. Haar personage is opmerkelijk in die zin dat Villanelle geen positieve weergave is van een biseksueel karakter. In dat opzicht zorgt haar rol ervoor dat biseksuele mensen in al hun facetten worden vertegenwoordigd in televisiereeksen.



Adam Groff - 'Sex Education'

We maken kennis met het personage Adam (Connor Swindells) in 'Sex Education' wanneer hij Eric (Ncuti Gatwa) lastigvalt, een openlijk homoseksuele student in Moordale. Het wordt al snel duidelijk dat Adam romantische gevoelens voor Eric koestert en worstelt met zijn eigen homofobie.

We zien hoe Adam stilaan openbloeit en zich openstelt voor de liefde van Eric. Dat Adam zijn seksuele identiteit aanvaardt, is voor een groot deel te danken aan zijn relatie met Eric en het feit dat die laatste zich goed in zijn vel voelt.

Alle vier seizoenen van 'Sex Education' zijn te bekijken op Netflix.



Rosa Diaz - 'Brooklyn Nine-Nine'

Ten slotte hebben de makers van de komische reeks 'Brooklyn Nine-Nine' het personage van detective Rosa Diaz (Stephanie Beatriz) geïntroduceerd. Rosa onthult in het vijfde seizoen aan haar team dat ze biseksueel is, waarop haar collega's verrast reageren. De detective is normaal altijd ongelooflijk discreet over haar persoonlijk leven, maar ze accepteren al gauw dat hun collega zowel op mannen als vrouwen valt.

In de reeks zien we hoe Rosa niet langer bang is om open kaart te spelen over wie ze is. Ze zet zelfs een regenboogvlagje op haar bureau in het politiekantoor. Dankzij haar moed is ze een van de krachtigste voorbeelden van biseksuele representatie op televisie.

Bekijk ‘Brooklyn Nine-Nine’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.



Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top