Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2003

Muziek | In het jaar 2003 waren vrouwen aan de macht in onze Belgische hitparades, en dat zullen TMF-kijkers zeker gemerkt hebben aan de videoclips die op hun scherm passeerden. Naar aanleiding van het feit dat TMF 25 jaar geleden gelanceerd werd, blikt Pickx terug op enkele van de grootste hits van het jaar 2003.

Door Pickx

Deel dit nieuws

I’ve only begun to fight – Natalia

2003 was ook het jaar van de eerste editie van de talentenjacht 'Idool', de voorloper van 'The Voice'. En dat zullen we geweten hebben. Winnaar Peter Evrard domineerde met zijn single ‘For You’ wekenlang de Vlaamse Ultratop 30, net als Wim Soetaer, die derde werd in 'Idool' en scoorde met het nummer 'Allemaal'. Maar het was toch Natalia Druyts, de runner-up van die eerste editie, die met de meeste aandacht en eer ging lopen. Natalia had dat jaar twee grote hits: ‘Without You’ en ‘I’ve only begun to fight’, dat we er hier uitpikken voor deze nostalgische terugblik omdat het meer symbool staat voor de artieste die de “Beyoncé van de Kempen” is geworden. Een vechtertje, niet op haar mond gevallen en bruisend van levenslust en zelfvertrouwen.

Het nummer -dat 22 weken lang in de hitlijsten stond- werd geschreven door Jan Leyers, die ook ‘For You’ van Peter Evrard had gepend. Dus eigenlijk was het eveneens een boerenjaar voor hem, zij het dan als songschrijver achter de schermen.


Bring me to life – Evanescence

Gothic metal en nu metal, rond 2003 was het een ding in de populaire hitlijsten en Evanescence was er een van de vaandeldragers van. De Amerikaanse band uit Arkansas werd gestuwd door de stem van de charismatische zangeres Amy Lee en de sound van gitarist/drummer/producer Ben Moody. Ze waren al enkele jaren bezig aan een carrière te timmeren toen ‘Bring me to life’ in 2003 eindelijk voor de internationale doorbraak zorgde. Mede te danken aan het feit dat het nummer gebruikt werd in de film ‘Daredevil’.

‘Bring me to life’ haalde goud in Australië, Italië en Engeland. Maar het dook eigenlijk zowat overal ter wereld op in de hitlijsten. Ook ontving Evanescence er een Grammy Award voor best hard rock performance voor. Nadien scoorde de band nog met ‘My Immortal’ en ‘Everbody’s Fool’, maar door tegenslagen en veel personeelswissels taande die ster snel weer.


Beautiful – Christina Aguilera

Rond de eeuwwisseling streden Britney Spears en Christina Aguilera onder elkaar om de troon van nieuwe popprinses  te claimen en aangeduid te worden als opvolgster van Madonna. Beide tienersterren kwamen, net als Justin Timberlake overigens, voort uit het muzikale kinderprogramma ‘The New Mickey Mouse Club’. Terwijl Spears misschien meer faam genoot en ook nu nog steeds media-aandacht krijgt, was het wel degelijk Aguilera die de betere zangeres was van de twee. Haar nummers hadden doorgaans ook meer inhoud. Zoals onder andere deze ‘Beautiful’ bewijst.

Een song over anders zijn, over gepest worden, over een gebrek aan zelfvertrouwen en niet goed in je vel zitten… maar dat je dat niet aan je hart mag laten komen. “I am beautiful/no matter what they say/ words can’t bring me down”, zingt ze. Het nummer werd geschreven door Linda Perry, ook gekend als zangeres van 4 Non Blondes (van de megahit ‘What’s Up’), maar Aguilera maakte er met haar doorleefde, zuivere soulstem iets heel eigen van. Bovendien wist ze waarover ze zong: als kind werd Aguilera zelf gepest, meestal omdat andere meisjes jaloers waren op haar zangtalent. Want al op jonge leeftijd had ze een stem als een klok. Ze groeide ook op in een gezin met een gewelddadige vader, iets waarover ze wel vaker zong in haar nummers. Christina Aguilera maakt nog steeds nieuwe muziek, maar het succes van rond de eeuwwisseling heeft ze nooit meer kunnen evenaren.


White Flag – Dido

Dido kwam in 1999 voor het eerst vol in de spotlights te staan toen Eminem een sample van haar nummer ‘Thank You’ gebruikte voor zijn hit ‘Stan’. Het succes van Eminem straalde af op Dido en daardoor kreeg haar debuutalbum ‘No Angel’ plots ook heel wat aandacht. Meer dan terecht trouwens, want daarop stonden met ‘Hunter’ en ‘Here With Me’ nog enkele pareltjes. Met de opvolger ‘Life for Rent’ (2003) bewees de Britse met Ierse roots dat ze geen eendagsvlieg was. Het album behaalde zowel in Nederland als in België de eerste plek.

‘White Flag’, een onvervalste break-upsong en de vooruitgeschoven single van dat tweede album, kampeerde liefst 19 weken in de Belgische Utratop 30 en werd daarmee een van de klassiekers uit 2003. Zoals de meeste van haar nummers was ‘White Flag’ een samenwerking met haar broer Rollo Armstrong, die we ook kennen als stichter en producer van Faithless. De combinatie van Dido’s klassieke muziekopleiding en zachte stem, met de voorliefde voor beats en elektronica van broerlief werkte wonderwel. Leuk weetje: Dido heet voluit Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong, maar laat het er ons op houden dat Dido toch net iets handiger is als artiestennaam.


Summer Jam 2003 – The Underdog Project feat. The Sunclub

Summer Jam 2003 was ontegensprekelijk dé hit van 2003. Het nummer prijkte 9 weken op nummer 1 in de Ultatop 30 in België en bleef ook 21 weken in de hitlijsten staan. Straf, want eigenlijk was het een remix van een eerder nummer van The Sunclub, ‘Fiesta’ uit 1997. Het verschil is dat het toen een instrumental betrof en dat The Underdog Project er zes jaar later wat tekst opplakte. “This ain’t nothing but a summer jam, we’re gonna party as much as we can” luidt het refrein en dat is meer dan waarschijnlijk wat de mannen en vrouwen van The Sunclub en The Underdog Project ook deden met de opbrengsten van hun hit.

Hoewel het allemaal heel internationaal klinkt, is dit een typevoorbeeld van een house classic uit de Lage Landen. Met de productie van de Belgische DJ Frank en de originele compositie van het Nederlandse trio Robin 'Jaydee' Albers, Dieter 'Typar' Kranenburg en Michel 'Atbe' Rozenbroek.Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top