De klimaatzaak op Netflix: deze films en series zorgen voor de nodige inspiratie

Series |

In de Belgische steden werden de straten afgelopen zondag alweer autovrij gemaakt, wat ondertussen uitgegroeid is tot een mooie jaarlijkse traditie, maar wereldwijd wordt het deze vrijdag 22 september een autoluwe dag. Een ideale aanleiding om eens enkele Netflix-titels op te sommen die klimaatbewustzijn hoog in het vaandel dragen. En het zal je wellicht opvallen: in alle uithoeken van de wereld wordt de problematiek op treffende wijze in beeld gebracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Don’t Look Up (VS)

Overtuigd dat er een gevaarlijke meteoriet onherroepelijk op onze planeet afstormt, storten twee astronomen zich in een media-offensief om zo de bevolking te sensibiliseren en te mobiliseren. Alleen: de twee wetenschappers worden niet echt als geloofwaardig beschouwd en worden zelfs geridiculiseerd.

Deze Netflix-original werd geschreven en geregisseerd door Adam McKay, de man die voordien vooral scoorde met screwballkomedies à la ‘Step Brothers’, ‘Anchorman’ of ‘The Other Guys’. Maar met ‘Vice’ bewees hij in 2018 ook zogeheten serieuze dramafilms aan te kunnen. In ‘Don’t Look Up’ combineert hij bij beide genres tot een amusante mix. Daarbij geholpen door een absolute sterrencast. Of wat dacht je van Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence (zij nemen de hoofdrollen op zich als de twee waarschuwende astronomen), Meryl Streep, Cate Blanchett of Timothée Chalamet?!

‘Don’t Look Up’ probeert de kijker op een entertainende manier een geweten te schoppen met als uitgangspunt: waarom ondernemen we geen actie wanneer er overduidelijk een levensbedreigend probleem op ons afstevent? Een mooie allegorie voor de klimaatproblematiek. De film werd bekroond met nominaties voor de Oscars en de Golden Globes.

Ragnarok (Noorwegen)

In een ruraal dorpje in Noorwegen worden de bewoners bestookt met diverse (klimaat)problemen. Enerzijds is er de grootschalige luchtvervuiling in het gebied en anderzijds dreigt overstroming door de smeltende gletsjers en ijskappen. Het einde van hun kleine biotoop lijkt er alleszins schrikbarend snel aan te komen. Het dorp wordt geteisterd door warme winters en zware stormen en er valt dus geen tijd te verspillen om een nieuwe versie van Ragnarok uit te bouwen. Daarvoor wordt gerekend op een jonge nieuwkomer in de plaatselijke school (een rol van David Stakston) die ervan overtuigd raakt dat hij een incarnatie is van de Noorse God Thor en dat hij de taak heeft gekregen het dorp te redden van de ondergang.

Deze Netflix-serie werd bedacht door Adam Price en combineert op magistrale wijze de rijke Noorse mythologie met de hedendaagse klimaatproblematiek. Door het succes van de reeks kreeg Price drie seizoenen om zijn magische verhaal te vertellen.

Green Frontier (Colombia)

Een jonge detective uit Bogota (Juana del Rio) en haar partner (Nelson Camayo) begeven zich in het ondoordringbare Amazonewoud, waar ze een viervoudige moord moeten oplossen. Op hun tocht stoten ze echter op een inheemse, traditionele stam. Een bevolking die mysterieuze geheimen herbergt. Bovenop dat mysterie en hun recherche voor de moorden, geraakt het nieuwsgierige duo verwikkeld in een dodelijke twist tussen bouwfirma’s en houtexploitanten.

De Colombiaanse miniserie werd in 2019 gelanceerd op Netflix en werd bedacht door het trio Diego Ramirez Schrempp, Mauricio Leiva-Cock en Jenny Ceballos.

Okja (Zuid-Korea)

Gedurende tien jaar leidt de jonge Mija (een rol van Ahn Seo-hyeon) een droomleven: hoog in de bergen van Zuid-Korea kan ze zich helemaal uitleven met haar beste vriendje, Okja, een eigenaardig dier dat opvalt vanwege zijn afmetingen en supervriendelijke karakter. Maar dat idyllische leven wordt plots helemaal overhoop gehaald wanneer een Amerikaanse multinational het uitzonderlijke dier op het spoor komt. Nancy Mirando (rol van Tilda Swinton), de egocentrische en narcistische directrice van de firma, ruikt geld. Ze wil Okja naar New York transporteren om het dier daar aan het grote publiek tentoon te stellen.

Mija laat het allemaal niet zomaar gebeuren. Zonder echt plan stort ze zich in een reddingsoperatie, waarbij ze plots in aanvaring komt met kapitalisten, demonstranten en consumenten. Allemaal groeperingen en bewegingen waar ze voorheen het bestaan niet van afwist, maar die nu een stukje van Okja opeisen. Voor Mija staat echter de gezondheid en de wil van haar beste vriend voorop: terugkeren naar de vertrouwde bergen in Zuid-Korea.

Deze magisch-realistische prent uit 2017 was eerst een groot succes op het filmfestival van Cannes, waarna hij ook op Netflix een herlancering kreeg. Bong Joon-ho is de regisseur van de film, een grote naam in de mondiale filmscene: met ‘Parasite’ won hij in 2019 de Gouden Palm in Cannes en ook zijn scifi-prent ‘Snowpiercer’ uit 2013 werd een cultfenomeen. In ‘Okja’ onderwerpt hij de kijkers aan ethische en ecologische vraagstukken, onder andere over de ontspoorde vleesconsumptie.

Down to Earth with Zac Efron: Down Under (Australië)

‘Down to Earth with Zac Efron’ is een documentairereeks die in 2020 uitkwam op Netflix en over twee seizoenen gespreid werd. Centrale figuur is de Amerikaanse acteur en zanger Zac Efron (‘Baywatch’, ‘The Greatest Showman’, ‘High School Musical’), vooral populair bij tieners en twintigers. Samen met de welzijnsexpert Darin Olien trekt hij de wereld rond op zoek naar inspirerende verhalen over duurzaamheid, culturele traditie en ecologie.

Het tweede seizoen is volledig gewijd aan hun avonturen in Australië. Het duo geraakt er makkelijk gefascineerd door de biodiversiteit, het wildlife en de bijna vergeten aboriginalcultuur. Leuk aan deze eerder luchtige serie is dat ze ook inzoomt op de positieve initiatieven van de mensheid om de natuur en tradities te handhaven. De serie werd bekroond met een Emmy Award.

Ontdek al deze titels op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top