Deze films zetten gebarentaal in de schijnwerpers

Films |

Aanstaande zaterdag 23 september is het Internationale Dag van de Gebarentaal, die zoals elk jaar wereldwijd wordt gevierd. Ter gelegenheid hiervan blikt Pickx terug op de beste films die mensen met gehoorproblemen en gebarentaal in de aandacht zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

La Famille Bélier (2014)

In de familie Bélier is iedereen doof, behalve de 16-jarige Paula (Louane). Het jonge meisje is dagelijks in de weer als tolk voor haar ouders, vooral als het gaat om het runnen van de familieboerderij. Aangespoord door haar muziekleraar (Éric Elmosnino) die haar gave voor zingen heeft ontdekt, besluit ze op een dag om zich voor te bereiden op het concours van Radio France. Een levenskeuze die zou betekenen dat ze haar familie zou verlaten om op eigen benen te staan.

‘La Famille Bélier’, geregisseerd door Éric Lartigau, is een briljant eerbetoon aan gebarentaal. Dit muzikale komediedrama, dat in 2014 in de bioscoop verscheen, heeft als thema’s familie en het najagen van dromen. Het is ook een uitstekende weergave van de slechthorende gemeenschap en heeft lovende kritieken ontvangen. Een ontroerende film met een cast van hoge kwaliteit, waaronder Karin Viard en François Damiens in de rollen van de dove ouders.

‘La Famille Bélier’ won de César voor Beste Nieuwe Actrice in 2015, toegekend aan Louane, en kreeg zelfs een remake in de Verenigde Staten. Die remake met de titel ‘Coda’ (voor ‘child of deaf adult’), die in 2021 werd uitgebracht, werd geregisseerd door Sian Heder en won in 2022 drie Oscars, waaronder die voor Beste Film. Heb je nog meer argumenten nodig om ‘La Famille Bélier’ een kans te geven?

Bekijk ‘La Famille Bélier’ op Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

The Silence (2019)

Angstaanjagende wezens hebben de aarde veroverd en jagen op hun menselijke prooien aan de hand van geluid. Om aan hen te ontsnappen nemen de Andrews hun toevlucht tot een afgelegen locatie, waar ze een sinistere sekte treffen die misbruik wil maken van de hoogontwikkelde zintuigen van hun dochter Ally (Kiernan Shipka), die doof is sinds haar dertiende.

‘The Silence’, geregisseerd door John R. Leonetti, is een post-apocalyptische horrorfilm die in 2019 op Netflix werd uitgebracht. In deze bewerking van de gelijknamige roman van Tim Lebbon speelt gebarentaal een hoofdrol, want het vormt het belangrijkste communicatiemiddel tussen de personages. ‘The Silence’ is zo een krachtige hulde aan doven en slechthorenden.

Ontdek The Silence nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Wonderstruck (2017)

In twee verschillende tijdperken volgen we de reizen van Ben (Oakes Fegley) en Rose (Millicent Simmonds). Beide kinderen dromen stiekem van een ander leven. Ben, doof geboren aan één oor, droomt van de vader die hij nooit gekend heeft. Rose, geïsoleerd door haar doofheid, is gefascineerd door de carrière van een mysterieuze actrice (Julianne Moore). Wanneer Ben in de spullen van zijn moeder een aanwijzing ontdekt die hem naar zijn vader kan leiden en Rose hoort dat haar idool binnenkort op het podium staat, beginnen de twee kinderen aan een fascinerende, simultane zoektocht die hen naar New York zal brengen.

‘Wonderstruck’ is een Amerikaanse dramafilm uit 2017, geregisseerd door Todd Haynes. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Brian Selznick uit 2011 en maakt op briljante wijze gebruik van gebarentaal als communicatie- en expressiemiddel tussen de personages. Hierdoor wordt de dagelijkse ervaring van mensen met gehoorverlies perfect weergegeven.

Sweet Nothing In My Ear (2008)

Laura (Marlee Matlin) en Dan (Jeff Daniels) zijn een hecht stel, tot de dag dat hun 4-jarige zoon Adam (Noah Valencia) plotseling doof wordt. In eerste instantie accepteren de ouders deze handicap, vooral omdat Laura ook hardhorend is, maar Dan hoort dat via een operatie (cochleaire implantaten) zijn zoon weer zou kunnen horen. Dan raakt geleidelijk overtuigd van het idee. Laura daarentegen, die net als haar ouders voorstander is van ‘Deaf Pride’, is fel tegen het idee gekant. Al snel staan de twee ouders lijnrecht tegenover elkaar.

‘Sweet Nothing In My Ear’ werd in 2008 geregisseerd door Joseph Sargent en richt zich op de ervaringen van de dovengemeenschap en de manier waarop zij communiceren. In deze Amerikaanse tv-film is ook gebarentaal te zien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top