Vier weetjes over het iconische album ‘Nevermind’ van Nirvana

Muziek |

Vandaag verjaart één van de meest iconische albums uit de muziekgeschiedenis: ‘Nevermind’ van Nirvana wordt 32 jaar. De geknipte gelegenheid om vier leuke weetjes over deze beroemde plaat op te sommen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De release van ‘Nevermind’ van Nirvana blijft een scharniermoment in de muziekgeschiedenis. De plaat zorgde niet alleen voor de doorbraak van de band zelf, maar luidde ook een nieuw tijdperk in waarin grunge en alternatieve rock de dominante geluiden op radio en MTV waren.

Bovendien werd Kurt Cobain opgevoerd als de stem van een generatie. De snelle opkomst van de band in combinatie met Cobains angst voor roem leidde tot veel mythologie rond het iconische album, dat in de loop van één jaar werd opgenomen met producer Butch Vig in zowel Wisconsin als Los Angeles. Met meer dan 24 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd blijft ‘Nevermind’ een generatie overstijgende favoriet. 

1. Cobain was beschaamd over de finale mix

Nirvana schakelde Andy Wallace in, die eerder met Slayer had gewerkt, om de finale mix van het album te maken. De band had niets dan lof en liefde voor het werk van Wallace. Toen de verkoop van het album omhoog schoot, veranderde Cobains toon drastisch. De muzikant was naar verluidt “beschaamd” door het eindproduct, zo gaf hij aan in interviews met biograaf Michael Azerrad. “Het is zo’n perfecte mix van geliktheid en mooie, snoepachtige productie. Het is misschien extreem voor sommige mensen die het niet gewend zijn, maar ik vind het zelf een beetje lame.”

2. Fascinatie voor zwangerschap leidde tot de albumhoes

Cobains fascinatie voor geboorte en zwangerschap is goed gedocumenteerd. Het is af te lezen in zijn dagboeken en natuurlijk in de cover en de naam van Nirvana’s laatste album ‘In Utero’. Nadat hij samen met Grohl een documentaire over waterbevallingen had bekeken, wilde Cobain een foto van een waterbevalling op de hoes zetten, maar de platenmaatschappij vond dat te expliciet. In plaats daarvan trokken ze naar een zwembad voor baby’s met fotograaf Kirk Weddle, die een opname maakte van de zoon van zijn vriend, Spencer Elden, zwemmend naar een dollarbiljet aan een haak. Cobain weigerde een compromis te sluiten over het weglaten van Eldens penis voor de verkoop in bepaalde winkels.

3. Dave Grohl is niet de enige drummer op ‘Nevermind’

Toen Nirvana begon aan de originele Smart Studios-sessies met Vig, zat Chad Channing – de drummer op het grootste deel van Nirvana’s debuut ‘Bleach’ uit 1989 – nog in de band. Zijn bijdrage aan ‘Polly’ staat nog steeds op het album, maar was niet vermeld op de originele release. Grohl zou de vijfde en laatste drummer van de band worden.

4. De oorspronkelijke titel was ‘Sheep’

Cobain was zich terdege bewust van het potentieel van Nirvana om een van de grootste bands ter wereld te worden. Inspelend op dat idee noemde hij het tweede album van de band oorspronkelijk ‘Sheep’, gebaseerd op een binnenpretje over hoe de massa op de plaat zou afkomen. Hij maakte zelfs een nepadvertentie met de slogan ‘Because you want to not; because everyone else is’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top