De spraakmakende reportages in het nieuwe seizoen van ‘.DOC’ (Pickx+)

Series | ‘.DOC’ is terug op Pickx+, het programma waarin presentatrice Evy Gruyaert wekelijks een spraakmakende reportage of documentaire uit het buitenland voorstelt. Elk van de documentaires behandelt een heet hangijzer en biedt nieuwe en soms controversiële standpunten die er niet voor terugdeinzen om taboes te doorbreken. Pickx licht alvast enkele reportages toe die aan bod komen in het nieuwe seizoen van ‘.DOC’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De aftrap wordt vanavond gegeven met de vertoning van ‘The Good Death’, de euthanasiedocumentaire van de Slowaakse filmmaker Tomáš Krupa. Krupa volgde de terminaal zieke Janette, een inwoonster van het Verenigd Koninkrijk. Ze beslist dat haar lijdensweg lang genoeg heeft geduurd en wil voor euthanasie kiezen, maar in haar eigen land kan dat niet. Daarom plant ze een reis naar Zwitserland, maar die moet ze kunnen maken voor haar snel achteruitgaande gezondheid haar inhaalt. De film verkent ethische kwesties rond een waardig levenseinde en stelt de vraag of wij controle hebben over ons leven, of ons leven over ons. De filmmakers trekken de conclusie dat de dood iets moois kan zijn, ook al gaat het altijd gepaard met rouw.

Moderne slavenhandel

Op 26 september, 3 oktober en 10 oktober krijgen we de documentaires ‘Iraq’s Secret Sex Trade’, ‘The Long Night’ en ‘Maids for Sale’ te zien, drie films die verschillende aspecten van mensensmokkel toelichten. De eerste gaat over hoe sommige gebedplaatsen in Irak dubbelen als prostitutienetwerken. In de tweede wordt mensensmokkel van (vaak minderjarige) seksslaven in de Verenigde Staten onder loep genomen en de derde gaat over een onderzoek naar moderne slavenhandel in Koeweit.

Nog een spraakmakende documentaire is ‘Meet the Scammers’, die op 31 oktober aan bod komt. Aan de hand van de verhalen van slachtoffers over de hele wereld doken de makers in de manieren waarop oplichters tegenwoordig slachtoffers maken via sociale media. Zo krijgen we het verhaal te zien van Maria Exposto uit Australië, wiens geld gebruikt werd om een internationale criminele organisatie te financieren, waardoor ze nu veroordeeld is voor drugstrafiek. Of de Nigeriaanse man die zich uitgaf voor een veteraan en met een heroïsch verhaal erin slaagde om een vrouw te verleiden en haar 40.000 dollar afhandig te maken. De filmmakers gingen op zoek naar de breinen achter de oplichting, die verrassend openhartig praten voor de camera. Ze hebben veelal sympathie voor hun kwetsbare slachtoffers, maar hun wens om aan de armoede te ontsnappen is groter dan hun medeleven.

Lingerie

Op 14 november komt de film ‘Up to G-Cup’ aan bod, over de allereerste lingeriewinkel in Noord-Irak. De winkel van de Nederlands-Koerdische ondernemer Sharpol Majid is niet alleen een plaats waar beha’s verkocht worden, maar ook een veilige thuishaven voor vrouwen die hun verhalen willen delen. Voor de camera’s van de Nederlandse regisseur Jacqueline van Vugt praten ze over liefde, seks, schaamte en oorlog in hun land. Daar zijn vrouwen nog steeds het slachtoffer van onderdrukking en een conservatieve moraal, maar in de paskamers van de lingeriewinkel vinden ze sensualiteit en gelijkgezinden terug.

Dit zijn de documentaires die je te zien krijgt in het nieuwe seizoen van ‘.DOC’:

 • 19 september: The Good Death
 • 26 september: Iraq’s Secret Sex Trade
 • 3 oktober: The Long Night
 • 10 oktober: Maids for Sale
 • 17 oktober: Who’s Getting Rich from Moroccan Hash?
 • 24 oktober: The Great European Space Launch
 • 31 oktober: Meet the Scammers
 • 7 november: Two Kids a Day
 • 14 november: Up to G-Cup
 • 21 november: Verified Couple
 • 28 november: Beyond Boobs
 • 5 december: Gogo
 • 12 december: The Hidden Life of Trees

'.DOC’ is vanaf 19 september beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top