‘Once upon a time in Northern Ireland’: heus niet het enige werk over de Noord-Ierse burgeroorlog

Series | Morgenavond kan je op VRT Canvas naar ‘Once upon a time in Northern Ireland’ kijken. In deze documentairereeks zien we hoe het eraan toeging tijdens ‘The Troubles': een etnisch-nationalistisch conflict in Noord-Ierland uit de vorige eeuw. Deze Noord-Ierse strubbelingen worden ook uit de doeken gedaan in de volgende films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Once upon a time in Northern Ireland’ is een vijfdelige documentaire van regisseur James Bluemel (die eerder al ‘Once Upon a Time in Iraq’ had gemaakt). In deze docu krijgen we de ontwikkelingen van het Noord-Ierse burgerconflict ‘The Troubles’ te zien en te horen uit de mond van gewone burgers. Zij kregen immers heel wat leed te verwerken.

De serie kreeg heel wat lovende kritieken in het Verenigd Koninkrijk en wordt tot een van de beste documentaires gerekend die het conflict in beeld hebben gebracht. De volgende films hebben dit ook geprobeerd en slagen er - wat ons betreft - ook zeer goed in.

Bekijk ‘Once upon a time in Northern Ireland’ op dinsdag om 22u15 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Belfast

In deze film zien we hoe het negenjarige Noord-Ierse jongetje Buddy (Jude Hill) getuige is van het toenemende geweld tussen protestanten en katholieken in zijn stad Belfast. Het gezin van Buddy is altijd weten te ontsnappen aan het geweld, maar wordt gedwongen om een drastische keuze te maken… ‘Belfast’ is gebaseerd op de jeugd van de Noord-Ierse regisseur Kenneth Branagh die het script ook zelf heeft geschreven.


Bloody Sunday

In ‘Bloody Sunday’ zien we hoe het komt dat zondag 30 januari 1972 vandaag de dag nog steeds bekendstaat als ‘Bloody Sunday’. Op die dag wordt in Noord-Ierland een mars georganiseerd voor gelijke rechten tussen katholieken en protestanten. De organisator van dienst luistert naar de naam Ivan Cooper (James Nesbitt): hij wil het geweld stoppen en via de mars alle neuzen in dezelfde richting krijgen. De betoging liep echter uit de hand en er werden dertien mensen neergeschoten door het leger. Die dag betekende ook het startschot voor de burgeroorlog in Noord-Ierland.

Hunger

‘Hunger’ is de allereerste langspeelfilm van regisseur Steve McQueen (die later ook nog ‘12 Years a Slave’ zou maken). In deze prent zien we hoe een aantal gevangengenomen IRA-leden onder leiding van Bobby Sands (Michael Fassbender) in hongerstaking gaan en tegen het hardvochtige beleid van Margaret Thatcher in willen gaan. Sands houdt zijn hongerstaking vol en takelt zowel mentaal als fysiek volledig af.

Ontdek ‘Hunger’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Elephant

‘Elephant’ is een kortfilm van regisseur Alan Clarke uit 1989, geproduceerd door Danny Boyle. In deze prent krijgen we achttien moorden te zien die tijdens ‘The Troubles’ zijn gepleegd. De kijker krijgt geen info over de daders, noch over de slachtoffers, en ziet enkel hoe de moordpartijen gepleegd worden. Die moorden hebben overigens echt plaatsgevonden, want de makers van de film baseerden zich op politieverslagen. ‘Elephant’ bevat vrijwel geen dialogen. Hierdoor komen de gebeurtenissen zeer realistisch over…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top