‘Funny Girl’ wordt 55 jaar: ontdek de échte mensen achter de personages uit de film

Films |

Het is 55 jaar geleden dat de musicalfilm ‘Funny Girl’ uitkwam, met zijn meeslepende soundtracks en grootse romantiek. Deze film uit 1968 vertelt het varhaal over de opkomst van komiek Fanny Brice en haar huwelijk met Nicky Arnstein. Maar achter de iconische muziek en glinsterende kostuums zaten ook echte mensen. Ontdek ze hier!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Fanny Brice

In de film is Fanny een jonge vrouw uit Henry Street, in de Lower East Side van Manhattan. Opgevoed door een alleenstaande moeder en een groep pokerende Joodse vrouwen, presenteert Fanny zichzelf als een onstuitbare kracht (of, in haar woorden, “The Greatest Star”). Zoals in veel verhalen over haar opgang naar roem, wordt ze eerst ontslagen bij een theater in de binnenstad nadat ze er niet in slaagt om zich aan te passen als koormeisje, maar met haar winnaarsmentaliteit vindt ze haar weg terug naar het podium en valt ze per ongeluk in haar voorbestemde rol als komiek. Op dezelfde avond van haar eerste triomf op het podium ontmoet ze de liefde van haar leven, Nicky Arnstein. En al snel krijgt ze een telefoontje van Ziegfeld, de ‘Koning van Broadway’. Fanny wordt meteen een sensatie met haar bijtende, risqué humor en krachtige zangstem.

In het echte leven werd Fania Borach (1891 - 1951) geboren in de Lower East Side van Manhattan, als derde kind van Joodse immigranten, Rose en Charles Borach. Rose was een slimme, ambitieuze zakenvrouw, maar Charles vergokte uiteindelijk het geld van de familie en Rose scheidde van hem in 1902, waardoor de kinderen verhuisden van hun ouderlijke huis in Newark, New Jersey naar Brooklyn. Kort na deze verhuizing stopte Fanny met de achtste klas om een carrière als artieste na te streven. Ze begon in 1906 met amateuravonden in Keeney’s Theatre in Brooklyn, waar ze succes kende. Maar hoewel Funny Girl Fanny’s opkomst afschildert als zeer snel, heeft ze in werkelijkheid tien jaar gezwoegd voordat ze beroemd werd.

Nicky Arnstein

De filmversie van Nicky Arnstein komt Fanny’s leven binnen en is vrijwel meteen verliefd op haar unieke komische stem en vasthoudendheid. Hij komt over als een eerlijke man die zelfs openhartig is over zijn gokleven. Nicky lijkt voorbestemd voor Brice en begint een gepassioneerde affaire met haar, die leidt tot een zalig huwelijk en een prachtige dochter. Maar naarmate het huwelijk vordert, kan Nicky Fanny's sterrendom niet bijbenen - de onstuitbare kwaliteit waar hij voor het eerst verliefd op werd. Hij erkent zijn onvermogen om zich gelijkwaardig te voelen in zijn huwelijk, geeft zichzelf vrijwillig aan nadat hij gearresteerd is voor fraude en dringt aan op een scheiding, omdat hij zich niet goed genoeg voelt voor Fanny. De twee gaan teder uit elkaar.

De echte Julius Wilford Arndstein (later Arnstein) was een professionele gokker en oplichter. Hij groeide op in New Jersey en kreeg als jongen de bijnaam “Nicky”. Tegen de tijd dat hij Fanny Brice ontmoette in 1912, was Arnstein al getrouwd. De twee begonnen desondanks een zes jaar durende affaire die uiteindelijk eindigde in een huwelijk. In 1920 werd Arnstein beschuldigd van het organiseren van een obligatie-overval op Wall Street. Brice was aanvankelijk overtuigd van zijn onschuld en bleef hem trouw tijdens zijn opsluiting. In 1927 volgde uiteindelijk hun scheiding, nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis en het uitkwam dat hij haar had bedrogen. Arnstein verdween volledig uit het leven van Brice.

Florenz Ziegfeld Jr.

In de film is Florenz Ziegfeld Jr. de ‘Koning van Broadway’. Als Fanny eindelijk auditie mag doen voor Ziegfeld, is hij meteen onder de indruk van het jonge meisje, maar hapt hij aanvankelijk niet toe. Maar Fanny’s vastberadenheid, showbusiness-slimheid en onmiskenbare sterrenkracht dringen door tot de dominante Ziegfeld en hij wordt een vriendelijkere, zij het ietwat norse, vaderfiguur.

In het echte leven was Florenz Ziegfeld Jr. een van de belangrijkste en invloedrijkste producers in de geschiedenis van de Broadway-musical. Tijdens een reis naar Europa ontmoette Ziegfeld de Pools-Franse zangeres Anna Held, die hem voor het eerst op het idee bracht om een Amerikaanse imitatie te maken van de Parijse ‘Folies Bergère’. Deze imitatie werd bekend als de ‘Ziegfeld Follies’. Deze revues stonden vooral bekend om hun uitbundige kostuums en decors, mooie vrouwen en nieuw talent – waaronder Nora Bayes, Ruth Etting, Will Rogers, Bert Williams en… Fanny Brice.

Ziegfeld verloor uiteindelijk het grootste deel van zijn geld in de beurscrash van 1929 en hij stierf in 1932.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top