Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2001

TMF for a Day | Meidengroepen, poprockers en onehitwonders domineerden de hitlijsten in het jaar 2001, en dat zullen TMF-kijkers zeker gemerkt hebben aan de videoclips die op hun scherm passeerden. Naar aanleiding van het feit dat TMF 25 jaar geleden gelanceerd werd, blikt Pickx terug op de grootste hits van het jaar 2001.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Because I Got High – Afroman

Een van de grootste hits van het jaar 2001 was zowaar van een onehitwonder. Afroman verdeelde zijn album ‘Because I Got High’ voornamelijk op liveshows, tot de titeltrack een jaar later werd opgepikt op de radio. Daarna werd het nummer een wereldwijde hit, een kunstje dat de Amerikaanse rapper niet meer zou kunnen herhalen. Ook in ons land kende hij heel wat succes. De single stond maar liefst zes weken op één in de Vlaamse Ultratop 50. In ‘Because I Got High’ zingt Afroman met een gezonde dosis humor over alle kansen die je kan missen wanneer je cannabis rookt.

Eind vorig jaar kwam de rapper ineens weer onder de aandacht nadat de politie in zijn huis in de Amerikaanse staat Ohio was binnengevallen. Ze waren op zoek naar drugs en bewijzen van kidnapping, maar vonden niets. Tijdens de raid beschadigden ze de eigendom van de zanger wel en gedroegen ze zich naar verluidt niet koosjer, wat Afroman allemaal kon vastleggen met zijn beveiligingscamera’s. Hij monteerde die beelden tot videoclips bij nieuwe nummers met veelzeggende titels als ‘Will You Help Me Repair My Door’ en ‘Why You Disconnecting My Video Camera’. In dezelfde periode kondigde Afroman aan dat hij een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap in 2024. Met als topprioriteit uiteraard de legalisering van cannabis.

 

Teenage Dirtbag – Wheatus

Opnieuw moeten we het hebben over een onehitwonder, want 2001 was ook het jaar van ‘Teenage Dirtbag’, de grootste hit van de Amerikaanse rockgroep Wheatus. Het nummer maakte sinds de release zijn opwachting in films als ‘Loser’ en ‘Bully’, en in series als ‘Generation Kill’, ‘Girlboss’ en ‘The Chilling Adventures of Sabrina’. Het nummer stond in Vlaanderen drie weken op één in de Ultratop 50 en, misschien nog belangrijker, is nog steeds een vaste waarde op elke chirofuif of setlist van een coverband. Het nummer is werkelijk onsterfelijk, en dat is grotendeels te danken aan de tekst waar velen zich in kunnen vinden.

Zanger Brendan B. Brown vertelde in interviews dat het nummer geïnspireerd is door een incident uit zijn jeugd. Toen hij tien jaar oud was en in Long Island woonde, vond een gruwelijke, satanische moord plaats in de buurt van zijn huis. De dader werd opgepakt en gefotografeerd met een t-shirt van AC/DC. Vanaf dat moment werd ook Brown scheef bekeken wanneer hij t-shirts droeg van de bands waar hij fan van was, zoals AC/DC, Metallica en Iron Maiden. “Alle ouders, leerkrachten en politiemensen dachten dat ik een soort duivelaanbidder was”, zei Brown. Het lied ‘Teenage Dirtbag’ is een middelvinger naar iedereen die een ander veroordeelt op basis van muzieksmaak.

 

Tele-Romeo – K3

2001 was een boerenjaar voor muzikanten van eigen bodem. In de dancewereld borduurde Milk Inc. verder op het succes van monsterhit ‘Walk on Water’ met singles als ‘Livin’ a Lie’ en ‘Wide Awake’, en had Lasgo een nummer 1-hit beet met ‘Something’. Bij de meer kindvriendelijke acts valt de grote doorbraak van K3 op.

De nummers ‘Tele-Romeo’ en ‘Blub, ik ben een vis!’ stonden op hetzelfde singletje en dat ging als zoete broodjes over de toonbanken. De single stond maar liefst zes weken op één in de Ultratop 50. Na eerdere successen als ‘Heyah mama’, ‘Yeke yeke’ of ‘Oma’s aan de top’ was de meidengroep nu helemaal gelanceerd. Karen, Kristel en Kathleen werden in geen tijd beroemdheden in eigen land en zouden een jaar later onder de vleugels van Studio 100 terechtkomen. Zoals we allemaal weten, scoort de popgroep voor kinderen nog steeds, zowel in de hitlijsten als in film en theater, zij het met drie nieuwe zangeressen.

 

It’s Raining Men – Geri Halliwell

Dan moeten we het nog over een ander fenomeen hebben dat prominent aanwezig was in de hitlijsten van 2001. Meerdere grote hits waren geschreven als soundtrack voor films. Denk aan ‘Lady Marmelade’ (de versie van Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en Pink), die werd opgenomen voor Baz Luhrmanns ‘Moulin Rouge!'. Of ‘Can’t Fight the Moonlight’ van LeAnn Rimes, dat prominent op de soundtrack stond van de film ‘Coyote Ugly’.

Maar de grootste filmsong van het jaar was toch ‘It’s Raining Men’, in de versie van Geri Halliwell. Die werd opgenomen en uitgebracht als soundtrack bij de film ‘Bridget Jones’s Diary’. Op het jaaroverzicht van de Ultratop 50 staat het nummer op één als de populairste single van 2001. Halliwell stond er in totaal vier weken me op één. En wie in die tijd naar TMF keek, heeft de videoclip, die geïnspireerd is door de dansfilms ‘Fame’ en ‘Flashdance’, vast tientallen keren zien passeren. Het werd Halliwells grootste succes ooit.

 

Eternal Flame – Atomic Kitten

Wie in de vorige paragraaf goed oplette, merkte ook op dat er in 2001 enkele covers heel goed scoorden. ‘Lady Marmelade’ werd eerst uitgebracht in 1974 door de funkgroep Labelle en werd een internationale hit. In 1998 werd het nummer opnieuw opgenomen door de meidengroep All Saints, in en in 2001 nog eens door Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en Pink. Ook ‘It’s Raining Men’ is een cover. Het nummer werd eerst uitgebracht in 1983 door The Weather Girls en werd een wereldwijde hit. Entertainmentnetwerk VH1 noemt het een van de beste nummers van de jaren 80, en noemt in dezelfde adem de versie van Halliwell een van de beste van de jaren 2000.

Nog een cover die in 2001 erg goed scoorde, was ‘Eternal Flame’ van de Engelse popgroep Atomic Kitten. De power ballad werd 13 jaar eerder geschreven en opgenomen door de poprockgroep The Bangles, die ook scoorden met nummers als ‘Walk Like an Egyptian’ en ‘Manic Monday’. De versie van Atomic Kitten werd het tweede schot in de roos voor de groep, na hun eerste nummer één-hit ‘Whole Again’. Een jaar later zou Atomic Kitten nog een stevige hit inzingen met ‘The Tide is High’ (een cover van Blondie), maar het succes van 2001 werd nooit helemaal geëvenaard.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top