Krachtig migratiedrama 'Io capitano' nu in de bioscoop

Films | 'Io capitano', de nieuwste film van Matteo Garrone, die bekroond is op het Internationale Filmfestival van Venetië, is nu in de cinema te zien. In deze coproductie van Proximus maken we kennis met twee jongemannen die de Senegalese grootstad Dakar verlaten om naar Europa te reizen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de 80e editie van het Filmfestival van Venetië werd 'Io capitano', de nieuwe film van Matteo Garrone, bekroond. De speelfilm van de Italiaanse regisseur vertelt het verhaal van de ongelooflijke odyssee van twee jonge Senegalezen op weg naar Italië. De film kreeg een lange staande ovatie na de avant-première en won de Zilveren Leeuw voor Beste Regisseur. Seydo Sarr ontving de Marcello Mastroianni-prijs voor Jong Talent.

Sarr vertolkt de rol van Seydou, een jonge Senegalees die zich met zijn neef Moussa (Moustapha Fall) al enkele maanden voorbereidt op een lange reis naar Europa. De twee tieners hebben maar één doel voor ogen, namelijk een beter leven in Europa leiden. Ze moeten eerst verschillende Afrikaanse landen doorkruisen, waar de politieke situatie niet altijd stabiel is. Dan volgt er nog de levensgevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee.

Vier jaar na zijn bewerking van 'Pinocchio' keert Matteo Garrone, aan wie we ook 'Gomorrah' en 'Dogman' te danken hebben, terug met een onderwerp waar we hem niet meteen mee zouden associeren: migratie. De regisseur wilde naar eigen zeggen een stem geven aan diegenen die er geen hebben, door een film te maken die gebaseerd is op authentieke getuigenissen van bootmigranten.

Coproductie van Proximus

In een interview met CNN vertelde Garrone dat hij onder meer beroep deed op Mamadou Kouassi voor advies. Kouassi is afkomstig uit Ivoorkust en stak ongeveer vijftien jaar geleden met zijn neef de Middellandse Zee over. Hij woont nu in Caserta, in de buurt van Napels, en werkt als bemiddelaar tussen de Italiaanse autoriteiten en nieuwkomers, en helpt hen hun verhalen te delen. In het interview vertelt Kouassi ook hoe hij Garrone en zijn co-schrijvers advies gaf om het verhaal zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Een groot deel van zijn getuigenissen werd in de film verwerkt.

Garrone regisseerde niet alleen de film, maar schreef ook mee aan het scenario. De opnames van de film vonden plaats in Marokko, Italië en Senegal en duurden uiteindelijk dertien weken lang. Aan 'Io Capitano' werkte ook een Belgische ploeg mee: het Luikse productiebedrijf Tarantula en Proximus sloegen voor dit project de handen ineen.

'Io Capitano' is nu te zien in de Belgische cinemazalen.Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top