De glansrollen van Andrew Lincoln (50)

Series | De Engelse acteur Andrew Lincoln viert vandaag zijn 50ste verjaardag. Hij is al zo’n dertig jaar te zien op zowel het grote als het kleine scherm. Voor de gelegenheid blikt Pickx terug op enkele van zijn grootste en beste rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Egg in ‘This Life’

Nadat hij in 1994 zijn televisiedebuut maakte in de sitcom ‘Drop the Dead Donkey’, had hij in 1996 zijn eerste grote rol te pakken. Dat was in de Engelse dramaserie ‘This Life’, waarin hij uiteindelijk in twee jaar tijd in 32 afleveringen zijn opwachting zou maken. De serie van auteur en regisseur Amy Jenkins (die onder andere ook mee schreef aan ‘The Crown) gaat over een groep jonge advocaten die een huis delen in het zuiden van Londen.

In ’This Life’ kreeg Andrew Lincoln de rol van Edgar “Egg” Cook, een jongeman wiens relatie na vele jaren uit elkaar valt en die steeds minder voldoening haalt uit zijn carrière. Het was een doorbraakrol voor Lincoln, die ‘This Life’ nog steeds tot zijn meest geliefde werk mag rekenen. ‘This Life’ wordt niet voor niets nog steeds beschouwd als een van de beste Britse series ooit gemaakt.

Mark in ‘Love Actually’

Aan de vooravond van Kerstmis hangt de liefde overal in de lucht. Maar die liefde kan ook heel onvoorspelbaar zijn. Voor de kersverse Britse premier (Hugh Grant) komt de liefde in de vorm van een jonge medewerkster (Martine McCutcheon). Voor een schrijver met een gebroken hart (Colin Firth) is het een toevallige ontmoeting met een huishoudster. En dan zijn er nog de weduwnaar (Liam Neeson) en zijn stiefzoon (Thomas Sangster), de Amerikaanse (Laura Linney) die verliefd wordt op haar collega (Rodrigo Santoro), de overspelige zakenman (Alan Rickman) en de jongeman die moet getuigen op de bruiloft van zijn beste vriend (Andrew Lincoln), maar eigenlijk verliefd is op diens bruid (Keira Knightley).

Love Actually’ verscheen in 2003 in de zalen en is sindsdien een vaste waarde geworden rond de feestdagen. De romantische komedie van Richard Curtis wist een indrukwekkende cast te strikken, inclusief Lincoln als Mark, die de liefde verklaart aan de vrouw van zijn beste vriend, Juliet. Aanvankelijk probeert hij zo veel mogelijk afstand te bewaren, waardoor iedereen denkt dat hij haar niet kan uitstaan, maar dan komt de waarheid aan het licht. In een van de meest memorabele scènes van de film staat Mark voor het appartement van Juliet. Terwijl kerstliederen spelen, opent hij zijn hart aan de hand van pancartes.

Robert Bridge in ‘Afterlife’

Na een zwaar treinongeval ontdekt Alison Mundy (Lesley Sharp) dat ze met de doden in het hiernamaals kan communiceren. Ze wordt enerzijds gebombardeerd door rusteloze zielen die haar hulp nodig hebben en anderzijds door levenden die contact willen opnemen met hun overleden geliefden. Ze verhuist naar Bristol, waar ze een nieuw leven hoopt op te bouwen, weg van alle commotie. Daar ontmoet ze de zeer sceptische Robert Bridge (Lincoln). Hij is professor psychologie en gespecialiseerd in het paranormale. Hij wil Alison bestuderen om te bewijzen dat er niets bovennatuurlijks aan de hand is.

Van deze Britse televisieserie werden twee seizoenen gemaakt en uitgezonden in 2005 en 2006. Aan het roer stond scenarist Stephen Volk (‘The Awakening’, ‘The Deadness of Dad’), die het leven na de dood als stokpaardje heeft. Lincoln speelde met Robert Bridge een intellectueel die onderzoek doet en een boek wil schrijven over het paranormale. Hij is geïntrigeerd voor Alison Mundy en haar talent om met geesten te spreken, en wanneer ze ook met zijn overleden dochter weet te communiceren, staat zijn wereldbeeld helemaal op zijn kop.

Rick Grimes in ‘The Walking Dead’

Tot slot komen we bij de serie waar Andrew Lincoln waarschijnlijk nog het best voor bekend is. Na een apocalyptische gebeurtenis die zo goed als de hele wereldbevolking in zombies heeft veranderd, probeert een groep overlevenden, geleid door politieagent Rick Grimes (Lincoln), een nieuw leven op te bouwen. Samen doorkruisen ze het zuiden van de Verenigde Staten op zoek naar proviand en een veilig onderkomen. En in de compleet veranderde wereld blijken uiteindelijk niet de vleesetende zombies, maar wel de andere overlevers voor het grootste gevaar te zorgen.

Van deze Amerikaanse dramaserie zijn sinds de lancering in 2010 elf seizoenen gemaakt. Andrew Lincoln had vanaf de eerste aflevering een cruciale rol als Rick Grimes, die na een schietincident in coma in het ziekenhuis belandt. Wanneer hij weer ontwaakt, stelt hij vast dat de maatschappij is ingestort en dat de wereld rond hem in snel verval is. Hij gaat op zoek naar zijn familie en vindt zo de groep overlevers die hij mee op sleeptouw neemt. Na de rol negen seizoenen te hebben gespeeld, besloot Lincoln de serie in 2018 te verlaten. Hij keerde wel nog even terug in het laatste seizoen in 2021 om het personage dat zijn carrière tekende een waardig afscheid te geven.

Ontdek ‘The Walking Dead’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Of ontdek 'The Walking Dead' op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top