Abigail Abraham: “Ik voel me lekker buiten de comfortzone”

Films |

Nog voor Abigail Abraham haar opwachting maakte in de series ‘De Twaalf’ en ‘Arcadia’ en de films ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Storm Lara’ en ‘Dealer’ had ze als actrice toch al wat kilometers op de teller.

Door MF

Deel dit nieuws

Drie kleppers

Waar Abigail Abraham nu staat? Letterlijk: op het moment van het gesprek is ze de was aan het ophangen. Ook talentvolle actrices ontsnappen niet aan de dagelijkse beslommeringen. Met een september-hittegolf als setting laat Abigail Abraham even in haar acterende ziel kijken. Maar eerst de vraag van Evelien Bosmans: met welke schrijver, regisseur of acteur zou je graag eens een avond op stap willen?

Mysterie!

“Er zijn er veel, maar als ik er drie mag kiezen, dan denk ik eerst aan Issa Rae, de Amerikaanse actrice/scenariste, bekend van onder andere ‘Insecure’, ‘Rap Shit’ en andere fijne series. Waarom? Dat lijkt me een zeer sympathieke, en ik zou er alles aan doen om haar bestie te worden. Ze is niet enkel grappig, maar ook een steengoede schrijster. Wat schrijvers betreft, wil ik ook wel een avond gaan stappen met Daniel Kwan, de man achter het scenario van 'Everything, Everywhere, All At Once'. Als zijn brein enigszins lijkt op het scenario dat hij schreef, dan wordt dat ongetwijfeld een heel boeiende avond. En wat regisseurs aangaat: Jordan Peele. Ik ben een grote fan van de universums die hij in zijn films weet op te roepen. Ik was helemaal overdonderd door ‘Get Out!’. Wat een film. Of ‘Nope’, zijn meest recente, ietwat dystopische horror-western. Hoe hij verschillende genres weet te versmelten en ruimte laat voor traagheid en mysterie, echt hoedje af.”

Elk nieuw personage heeft een verhaal

Dat zijn meteen drie sterke persoonlijkheden. Wat ons met een makkelijk brugje brengt bij: hoe bereid jij je voor op een nieuw personage?

“Heel meticuleus, eigenlijk. Ik ben zoals een brave student die haar huiswerk maakt, en voor elk personage een volledig verhaal verzint. Wat is haar familienaam? Wat is haar voorgeschiedenis? Hoe staat ze in het leven en wat is haar relatie tegenover haar ouders? Ik probeer die invulling zo compleet mogelijk te maken, en het personage helemaal uit te denken, ook al komen bepaalde aspecten tijdens het draaien helemaal niet aan bod. Verder probeer ik elk personage intuïtief te benaderen, en er een zekere empathie voor te voelen, ook al staat het personage verder van me af. Ik wil vooral begrijpen waarom een personage bepaalde handelingen stelt, wat de reden is van bepaalde keuzes. Ik wil er een hele wereld voor oproepen. Het personage moet als het ware verder kunnen leven nadat de opnames gestopt zijn.”

Te ver uit de comfortzone

“Het is me nog niet overkomen dat ik personage niet gespeeld kreeg, omdat het te ver van me af stond. Al lijkt me dat wel een heel grote uitdaging: hoe krijg je iemand gespeeld met wie je absoluut geen voeling hebt. Maar mocht ik zo’n kans krijgen, dan denk ik niet dat ik ze laat liggen.”

Het is je van harte gegund, natuurlijk. Je bent dus niet te beroerd om uit je comfortzone te stappen?

"Neen, helemaal niet. Ik heb onlangs een nieuwe serie gedraaid in Nederland. Comedy, iets wat ik doorgaans niet doe. Het was én uit mijn comfortzone én aangenaam tegelijk, omdat ik uit een ander vaatje kon tappen en nieuwe aspecten van mijn acteurschap ontdekt heb. Dat ik bijvoorbeeld een absurde vorm van humor heb en daarmee wegkom, ook tijdens improvisaties op de set (lacht). Dat was toch een opsteker. In Nederland draaien is sowieso anders: de clichés kennen we allemaal, maar ze kloppen wel. Het is er allemaal wat meer direct, er zijn soms misverstanden door de taalverschillen. Er zijn ook aspecten waarin ze toch al iets verder staan dan wij in Vlaanderen, zoals de voortdurende aanwezigheid van een intimiteitscoördinator, die polste of acteurs zich comfortabel voelden bij wat ze moesten spelen. Dat was fijn, omdat het ongemakkelijke situaties vermeed. Ik was daar aangenaam door verrast. Nederland is niet het verre buitenland, maar toch …“

Viola!

Als hier morgen iemand staat te zwaaien met een contract om drie maanden te draaien in Nieuw-Zeeland, voor een avonturenfilm …

“… dan zeg ik meteen 'ja'! Dat spreekt voor zich. Ik ben avontuurlijk ingesteld en zou daar meteen op springen. Zo’n ervaring zou ik niet laten liggen. Ik stap graag uit mijn comfortzone, uit wat ik al ken. Ook omdat ik dan in een andere taal kan spelen. Engels is mijn tweede taal, dus laat maar komen. Of een andere taal: 'bring it on'! Ik heb ooit eens een voorstelling gespeeld in het Ga, een taal die gesproken wordt in Ghana. Dat was ook een mooie ervaring. Maar evengoed ga ik aan de slag met Arabisch of Chinees.”

Nog een uitsmijter: met welke acteur zou je graag eens voor de camera staan?

Viola Davis. Ze heeft behoorlijk wat ervaring en kent het klappen van de zweep. Ik denk dat ze me zowel als mens als actrice het een en ander zou kunnen bijbrengen.”

Beijk elke zaterdag een nieuwe aflevering van 'De Twaalf' op VRT Max!

Zin om 'Dealer' mee te pikken? Check onze VOD-catalogus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top