Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2000

TMF for a Day | Eens de millenniumbug overleefd was, ging iedereen terug over tot de orde van de dag. Ook de muziekwereld, want in het jaar 2000 werden opnieuw tal van heerlijke hits gescoord. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van TMF, de eerste Vlaamse muziekzender, blikken we terug op de grootste hits van dat jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Music – Madonna

“Music makes the people come together”. Die boodschap klonk luid en duidelijk aan het einde van Madonna’s optreden op Live 8 in 2005. Het is de climax van het nummer ‘Music’, dat verscheen in augustus van het jaar 2000 – nadat het eerst illegaal gelekt werd een paar maanden eerder – en zich dertien weken in de Ultratop 50 nestelde.

Het nummer viel grotendeels op door de videoclip (gemaakt door Jonas Åkerlund, een beroemdheid in het genre), die uiteraard een vaste waarde werd op TMF. Daarin zien we de popster in een bontjas, een cowboyhoed en een groot gouden medaillon in een gouden limousine (bestuurd door Ali G, het typetje van Sacha Baron Cohen). Halverwege de video zien we de zangeres ook als geanimeerde cartoon. Madonna was op het moment van de opnames vijf maanden zwanger. Dat is de reden waarom je haar in de videoclip vooral gezeten ziet, en waarom ze geanimeerd verschijnt. Of hoe uit noodzaak een iconisch beeld kan ontstaan.

 

Oops!... I Did it Again

Het jaar 2000 moet een boerenjaar geweest zijn voor popprinsessen. We hadden het hierboven al over Madonna, Melanie C scoorde met ‘I Turn to You’, Jennifer Lopez had een hit te pakken met ‘Waiting for Tonight’ en Destiny’s Child was alomtegenwoordig met ‘Say My Name’. Maar we kunnen ook niet om hét popfenomeen van het moment heen. Britney Spears, die in het voorjaar van het jaar 2000 haar tweede studioalbum ‘Oops!... I Did It Again’ lanceerde, had met het gelijknamige nummer ook een megahit.

Het nummer gaat over een vrouw die speelt met de gevoelens van haar geliefde en dus de liefde als een spelletje ziet. Later zou het ook de vaste headline van de roddelpers worden telkens wanneer Spears voor de camera’s van de paparazzi in de mist ging. Het sneeuwbaleffect dat daaruit voortkwam, kennen we allemaal nog wel.

Spears werd voor de tweede keer op rij genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Female Pop Vocal Performance en het lied – gepaard met de onvergetelijke filmreferenties in de videoclip – maakt intussen deel uit van het collectieve geheugen.

 

Freestyler – Bomfunk MC’s

De Finse hiphop- en housegroep Bomfunk MC’s scoorde in ons land twee hits, maar het nummer waar we hen allemaal van kennen, is en blijft ‘Freestyler’. Het funky, zeer dansbare lied was een jaar eerder al een hit in Finland, en bestormde de Vlaamse hitlijsten in maart 2020. Na amper twee weken was het opgeklommen naar de eerste plaats, waar het zeven weken zou blijven staan. Na nog eens twee weken op twee, klom het opnieuw naar het hoogste schavot om dan net als de meest hits stilaan af te glijden in de lijst.

De opvolger ‘B boys & Flygirls’ deed het in onze hitlijsten ook lang niet slecht, met twaalf weken in de Ultratop 50, maar wordt lang niet zo goed herinnerd als ‘Freestyler’. In 2002 verliet stichtend lid DJ Gismo de groep en in 2005 verdwenen ze helemaal van de radar. In 2019 pas maakte Bomfunk MC’s een plotse comeback, twintig jaar nadat ze hun grote hit in Finland lanceerden. De comeback ging gepaard met een nieuwe versie van de videoclip van ‘Freestyler’, waarin deze keer geen jongen, maar een meisje in de metro de kracht krijgt om de tijd te manipuleren.

 

Walk on Water – Milk Inc.

Toen ‘Freestyler’ aan zeven weken op één in de Ultratop begon, stootte het een Belgische trots van de troon. ‘Walk on Water’ was de eerste nummer één-hit van Milk Inc., de danceformatie van Regi Penxten en Linda Mertens. Debuutsingle ‘In My Eyes’ en voorganger ‘Losing Love’ strandden op de tweede plaats. Later zouden ze met ‘Whisper’, ‘Blackout’ en ‘Storm’ nog drie keer het hoogste schavot van de Vlaamse hitlijst behalen.

Maar Milk Inc. scoorde lang niet alleen in België met ‘Walk on Water’. In Spanje, Zweden en Denemarken stond het op één, in Nederland op twee en in Duitsland op vier. De effecten van de razend populaire Eurodance was nog duidelijk voelbaar, elektronische muziek uit België had een erg goede reputatie en Milk Inc. hield die met plezier staande.

Het was overigens niet de enige dansformatie die dat jaar op één belandde in de Ultratop waar Regi een hand in had. Hij schreef namelijk mee aan het lied ‘Turn the Tide’ van Liquid feat. Silvy, ofwel Wout Van Dessel en Silvy De Bie, die later verder zouden gaan onder de naam Sylver. ‘Turn the Tide’ stond in de zomer van 2000 drie weken op één.

 

Stan – Eminem ft. Dido

In het begin van de jaren 2000 was het hiphopgenre een nieuwe weg ingeslagen. Het genre kwam in de loop van de jaren 90 steeds meer binnen in de mainstream, en in het jaar 2000 scoorden hiphopartiesten wereldhits. Onder hen Outkast (‘Ms. Jackson’), Missy Elliott (‘Work It’) en Eminem, die in het jaar 2000 drie keer flink scoorde. De eerste keer was dat met ‘The Real Slim Shady’, de tweede keer met ‘The Way I Am’, beide van zijn doorbraakalbum ‘The Marshall Mathers LP’.

Maar nog beter dan die twee nummers scoorde hij met ‘Stan’, zijn samenwerking met de zangeres Dido. Het nummer en de bijbehorende videoclip gaan over een obsessieve fan die er alles aan wil doen om op zijn idool te lijken en contact te leggen met hem. De strofes zijn verteld als brieven die de fan schrijft aan Eminem, waarin zijn frustratie over het gebrek aan antwoord steeds groter wordt. Het was een nummer dat het genre oversteeg en intussen behoort het tot het wereldwijde hiphopcanon. De term Stan wordt tegenwoordig zelfs in Amerikaanse jongerentaal gebruikt om uit te drukken dat iemand een fan is van een ander. Het nummer heeft 23 jaar later dus nog steeds impact op het normale leven.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top