Bestaat de demoon uit het universum van 'The Conjuring' echt?

Films | Valak, de angstaanjagende non uit 'The Conjuring', is aanstaande woensdag 13 september terug in de bioscopen. Als ze jou ook de stuipen op het lijf jaagt, wil je waarschijnlijk weten: heeft ze echt bestaan? Pickx onthult de legendes die de makers van de film inspireerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'The Nun' volgt het gruwelijke verhaal van Zuster Irene (Taissa Farmiga), een jonge novice die door Vader Burke (Demian Bechir) naar het Vaticaan wordt geroepen om een mysterieuze zelfmoord van een non te onderzoeken in een abdij waar het steeds meer spookt. Vanaf 13 september kan je in de bioscoop gaan kijken naar het vervolg op de eerste film uit 2018, 'The Nun II'. Die tweede film speelt zich af in 1956, zo'n vier jaar na de gebeurtenissen van de eerste. 

In Frankrijk wordt een priester vermoord en zorgen een hoop onverklaarbare gebeurtenissen voor het vermoeden dat de demon Valak weer aan het werk is. Een lid van het Vaticaan doet opnieuw een beroep op zuster Irène om de dreiging in Frankrijk aan te pakken. Net als ze dacht dat ze klaar was met het demonische wezen, wordt ze dus opnieuw geconfronteerd met zijn angstaanjagende krachten. 

'The Nun II' is de negende film in het filmuniversum van 'The Conjuring'. De films van James Wan zijn meestal gebaseerd op echte enge gebeurtenissen en dus ook op echte mensen. Ed en Lorraine Warren, de hoofdrolspelers van 'The Conjuring', zijn schrijvers die gespecialiseerd zijn in het occulte en zich voordoen als spokenjagers. Er wordt gezegd dat ze tussen 1952 en 1986 hebben geholpen bij het oplossen van talloze gevallen van bezetenheid, duiveluitdrijvingen en klopgeesten. De gevallen die in de saga worden behandeld, zijn gebaseerd op zogenaamd echte, maar gefictionaliseerde gebeurtenissen.

Valak in boeken

Als we die logica volgen, zouden we kunnen denken dat de demon Valak, die voor het eerst verscheen in de tweede 'The Conjuring'-film, echt heeft bestaan. Het idee van de non is echter puur een uitvinding van James Wan, de bedenker van de saga. Haar verschijning is ontleend aan een gesprek tussen de regisseur en de echte Lorraine Warren. Zij vertelde hem over een griezelige ervaring die ze had na de Amityville spookhuisaffaire in 1976. Een groot deel van haar leven bekende ze te worden achtervolgd door een demonische kracht die ze beschreef als een "wervelende draaikolk verborgen onder een grote kap". Dus bedacht James Wan een non om het te personifiëren. "Het is een demonisch visioen dat Lorraine Warren alleen achtervolgt, dat alleen haar aanvalt", legde James Wan uit. "Ik wilde iets dat haar geloof aanvalt."

De naam Valak komt echter wel voor in verschillende oude manuscripten. Hij wordt beschreven als de grote president van de hel, de leider van een leger van demonen en komt ook voor in verschillende boeken over tovenarij. Zijn uiterlijk wordt vaak beschreven als dat van een kind met engelenvleugels dat een tweekoppige draak berijdt. Op geen enkel moment in de boeken ziet hij eruit als een non, maar die creatieve vrijheid moeten we James Wan natuurlijk gunnen. De non is angstaanjagender dan een peuter op een draak

De vloek van Saint Lucia

In deze tweede film heeft regisseur Michael Chaves het uiterlijk dat James Wan aan de demon gaf overgenomen. Al zijn er ook andere personages die hem geïnspireerd hebben. Hij vergelijkt Valak namelijk vaak met de duivelse clown Pennywise uit 'It', het personage dat bedacht werd door auteur Stephen King, maar ook met de beroemde vampieren Dracula en Nosferatu.

Voor de verhaallijn van de tweede film liet de regisseur zich inspireren door de legende van Saint Lucia. Een jong meisje die in het jaar 300 na Christus al haar bezittingen en zelfs haar ogen weggaf als teken van toewijding aan de Maagd Maria. Als beloning herstelde de Maagd Maria haar zicht en gaf haar mooie, stralende ogen. Er wordt gezegd dat haar verloofde haar nieuwe levensstijl niet op prijs stelde en haar aanklaagde midden in het Romeinse Rijk, dat het christendom nog niet als staatsgodsdienst beschouwde en christenen vervolgde. Lucia werd vervolgens gemarteld en stierf een martelaarsdood. Ze werd beschermd tegen het boze oog door relikwieën, juwelen in de vorm van een oog. Het zijn die relikwieën die zuster Irène in 'The Nun II' zal nodig hebben om van haar vijand uit de onderwereld af te komen.

Conclusie? In Hollywood gebruikt men graag stukjes uit legendes of waargebeurde verhalen om een filmconcept kracht bij te zetten. Gelukkig wil dat niet zeggen dat de non Valak echt bestaan heeft. Je kan dus op je beide oren slapen vannacht... of niet? 

Je kan vanaf 13 september in de bioscoop terecht voor 'The Nun II'. Als je eerste de eerste film (nog eens) wil zien kan dat via de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top