Vier Roald Dahl Day met deze filmbewerkingen van zijn boeken

Films | 13 september is officieel gewijd aan de bestsellerauteur Roald Dahl. Hij werd geboren op 13 september 1916 en stierf op 74-jarige leeftijd in 1990. Zijn literaire nalatenschap leeft voort in de verbeelding van jonge mensen dankzij de verfilmingen van zijn werk. Hier zijn vijf films die je echt gezien wil hebben. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Witches (2020)

In 1990 bewerkte Nicoals Roeg voor het eerst 'The Witches' voor het grote scherm en dertig jaar later geeft regisseur Robert Zemeckis er zijn eigen, meer moderne draai aan. In deze bewerking speelt het verhaal zich af in Alabama in 1968, waar een jonge wees genaamd Bruno bij toeval bij zijn grootmoeder terechtkomt op een bijeenkomst van de Grand High Witch. Tegen zijn wil leert hij over het kwaadaardige plan van de heksen om alle kinderen te vernietigen door ze in muizen te veranderen. 

Actrice Anne Hathaway neemt in deze nieuwe versie de rol van Anjelica Huston over als Grand High Witch. Stanley Tucci neemt de rol van Mr Stringer voor zijn rekening. De film staat volgens recensenten nog dichter bij de roman van Roald Dahl dan het scenario uit 1990.

Ontdek ‘The Witches’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

The BFG (2016)

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboortedag van de auteur bracht Steven Spielberg in 2016 een ode aan het boek dat hij in de jaren tachtig elke avond voorlas aan zijn kinderen.

'The BFG (Big Friendly Giant' vertelt het verhaal van Sophie, een tienjarig weesmeisje dat een reus ontmoet. In eerste instantie is Sophie bang voor de reus, omdat zijn soort de reputatie heeft mensen te eten. De Big Friendly Giant is echter precies het tegenovergestelde van wat er over hem wordt verteld. Hoewel hij 7 meter lang is, is hij mager, verlegen en vriendelijk. Hij neemt Sophie mee naar Dromenland, waar hij dromen verzamelt en uitdeelt aan kinderen. Alleen is niet alles een droom, want er zijn andere reuzen die zich wel verlekkeren aan het idee van kinderen verslinden. Sophie en de reus slaan dus de handen in elkaar om hen tegen te houden. 

Ontdek ‘The BFG’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Deze literaire klassieker heeft veel filmmakers geïnspireerd. De eerste verfilming was 'Willy Wonka and the Chocolate Factory' van Mel Stuart in 1971, met de ongelooflijke Gene Wilder in de hoofdrol. De volgende, 'Charlie and the Chocolate Factory' (2005), werd geregisseerd door Tim Burton en had de ongelooflijk excentrieke Johnny Depp in de hoofdrol.

In 2021 kondigde Warner een derde liveactionfilm aan gebaseerd op de iconische roman van Roald Dahl: een prequel getiteld 'Wonka' met Timothée Chalamet in de hoofdrol als de beroemde chocolatier. De film moet op 15 december 2023 in de bioscoop draaien en vertelt het verhaal van de creatie van de beroemde chocoladefabriek.

'Charlie and the Chocolate Factory' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Matilda (1996)

'Matilda' vertelt het verhaal van een hoogbegaafd meisje dat in een verkeerd gezin wordt geboren. Vanaf haar eerste maanden op aarde toont Matilda een grote nieuwsgierigheid naar de wereld om haar heen. Ze heeft zichzelf leren spreken, lezen en schrijven. Haar passie is lezen. Ze houdt ervan om te reizen en nieuwe avonturen te beleven met elk boek dat ze in haar handen houdt. Haar ouders zijn echter precies het tegenovergestelde. Ze zijn niet erg slim, verslaafd aan tv-kijken en alleen geïnteresseerd in zichzelf. Matilda's enige droom is om naar school te gaan en nog meer te leren van haar klasgenoten. Alleen gaat dat niet zo vlot op de school waar ze terechtkomt...

De film van dit boek werd uitgebracht in 1996, geregisseerd door acteur en komiek Danny DeVito. In de film speelde de jonge Mara Wilson als het titelpersonage met Danny DeVito in de rol van haar vader. In 2022 werd er op Netflix een musical uitgebracht van 'Matilda', met hetzelfde verhaal en een heleboek catchy liedjes. 

Ontdek ‘Matilda’ en 'Matilda the Musical' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

James and the Giant Peach (1996)

Het gelukkige leven van James krijgt een enorme klap als zijn ouders worden opgegeten door een neushoorn. Hij wordt naar zijn vreselijke tantes Sponge en Spiker gestuurd, voor wie hij als een slaaf werkt. Daar geeft een oude man hem een zak vol magische wormen, die hij per ongeluk in de tuin laat vallen, waardoor er een gigantische perzik groeit. Binnenin de vrucht ontmoet hij insecten die met de vrucht zijn meegegroeid. De jongen sluit vriendschap met hen en samen besluiten ze op avontuur te gaan. 

De film is een samenwerking tussen Henry Selick en Tim Burton. Zij wisten de magie van dit verhaal tot leven te wekken met behulp van een slimme afwisseling tussen live action en poppenanimatie. 

Ontdek 'James and the Giant Peach' op Disney+ via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top