Wat is de connectie tussen 'Lost In Translation' en 'Her'?

Films | Liefde en eenzaamheid, het zijn twee gevoelens waar elk mens mee bekend is. Twee films die dat heel duidelijk weergeven, zijn 'Lost in Translation' (2003) en 'Her' (2013). Pickx legt je uit wat de connectie is tussen de twee films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2003 kwam de Amerikaanse regisseur Sofia Coppola naar buiten met 'Lost in Translation'. In die film zien we hoe Harris (Bill Murray) en Charlotte (Scarlett Johansson) allebei in de Japanse hoofdstad Tokio verzeild zijn geraakt. Harris is een Amerikaanse filmster die tijdelijk in de stad is omdat hij er een reclamefilmpje moet opnemen. De Amerikaanse Charlotte is dan weer meegereisd met haar man die een pure workaholic is, waardoor ze zich erg alleen voelt. Ze ontmoeten elkaar in de bar van hun hotel en worden vrienden en besluiten om samen Tokio te ontdekken.Tien jaar later maakte regisseur Spike Jonze 'Her', met Joaquin Phoenix en Scarlett Johansson in de hoofdrollen. Theodore Twombly (Phoenix) werkt bij BeautifullyHandwrittenLetters.com, waar hij liefdesbrieven voor klanten schrijft. De gevoelige dertiger is goed in zijn werk, maar minder geslaagd in de liefde. Na het zien van een reclame voor OS1, een nieuw computersysteem, schaft hij deze geavanceerde kunstmatige intelligentie aan die zichzelf de naam Samantha geeft. Samantha (de stem van Scarlett Johansson) beantwoordt zijn e-mails en houdt zijn agenda bij, maar het duurt niet lang of beide partijen ontwikkelen warme gevoelens voor de ander. Theodore vindt bij Samantha wat hij dacht allang te zijn kwijtgeraakt: zielsverwantschap en intimiteit.

Alleen is niet eenzaam

Je zou kunnen denken dat het voornaamste wat de films met elkaar gemeenschappelijk hebben, actrice Scarlett Johansson is. Maar het echte verband tussen de twee ligt toch iets dieper dan dat. Maar daarvoor moet je eerst wat extra context krijgen. 

'Lost in Translation' gaat over Charlotte, een jonge vrouw die zich stuurloos voelt in een wereld vol mogelijkheden. Al die vrijheid benadrukt voor haar namelijk enkel maar meer hoe eenzaam ze zich voelt en hoe hard ze hunkert naar liefde. Het drukke stadslandschap van Tokio is een perfecte analogie van hoe uitgestrekt deze wereld is en hoe vreemd ze zich erin voelt. Zelfs haar vriend lijkt een vreemde voor haar te zijn, iemand die zo hard focust op zijn carrière dat hij haar niet eens ziet voor wie ze is. 

Tien jaar later komt 'Her' uit, wat haast een antwoord lijkt te zijn op 'Lost in Translation'. Theodores wereld lijkt namelijk heel klein en hij geraakt maar niet over Catherine, de vrouw van wie hij dacht dat het de liefde van zijn leven was. Het toeval wil dat het personage van Johansson, de virtuele assisente Samantha, het antwoord is op zijn eenzaamheid. Want zij toont hem dat de wereld veel meer is dan wat hij denkt en dat alleen zijn niet gelijk moet staan aan eenzaam zijn. 

Het laatste gesprek

Alsof dat nog niet emotioneel genoeg was, is er naast de cast en het plot nog een andere belangrijke connectie: de regisseurs waren een tijdlang getrouwd. Spike Jonze zou de inspiratie zijn achter John in Sofia Coppola's 'Lost in Translation'. Hoewel Jonze het nooit heeft bevestigd, is het moeilijk om zijn perceptie van zijn voormalige echtgenote niet te linken aan Catherine en Samantha, die aardig wat gemeenschappelijk hebben. Dat Charlotte en Samantha beide personages worden gespeeld door Scarlett Johansson kan nauwelijk een toeval zijn. Het vermoeden? Deze films zijn het laatste gesprek van de ex-geliefden, waarin ze allebei het einde van hun relatie erkennen en hoe ze zich daarbij voelden.

Bekijk 'Lost in Translation' en 'Her' film' via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top