Waar is die tijd gebleven: Dit zijn onze favoriete vj's van TMF

TMF for a Day | Iets meer dan 7 jaar geleden moest de Vlaamse muziekzender TMF het veld ruimen voor Comedy Central. De zender was de kweekvijver voor een hele generatie Vlaamse presentatoren. Reden te meer voor Pickx om enkele van onze favoriete vj's uit te lichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mathias Coppens

Die 'kweekvijver' mag je letterlijk nemen, want samen met zijn neef Dieter - die ook in ons lijstje staat - maakte Mathias Coppens voor TMF rond 2001 'The Road Ahead', een programma waar hij een roadtrip maakt door verschillende landen. Dit programma zou later de blauwdruk worden voor 'De Poolreizigers' op 2BE, wat nu VTM2 is. In 2017 richtte Coppens zijn eigen productiehuis op, Roses Are Blue, dat je onder meer kent van succesvolle programma's als 'Down the road'.

Dieter Coppens

Over 'Down the road' gesproken: bezieler en presentator Dieter Coppens leerde samen met neef Mathias het klappen van de televisiezweep bij TMF, zoveel is zeker. Hun motto was 'less is more'. Met amper 100 Amerikaanse dollar op zak, een camera en een montagelaptop, waren de twee heren hun eigen mobiele productiehuis. De kijker kon deze back-to-basics-tv heel erg op prijs stellen en de rest is geschiedenis.

Stijn Smets

Stijn Smets is één van de pioniers van TMF en de enige vj die het liedje van begin tot einde uitzong. Voor veel collega's was hij een rots in de branding. In 2019 koos de televisieveteraan voor een andere koers en keerde hij met zijn nieuwe job bij NRJ terug naar zijn oude liefde, de radio. "Muziek is altijd een passie gebleven en er is geen enkel medium dat muziek zo dicht bij de mensen brengt", vertelde hij daarover in Het Nieuwsblad.

Elke Van Elderen

Tegenwoordig is ze een gediplomeerde gezondheidstherapeute, maar ooit zette ze haar eerste stappen in televisieland bij TMF, als vj van het programma 'Boobietrap', samen met Evi Hanssen. Dit werd een opstapje voor ambitieuzer televisiewerk, zoals de presentatie van 'Star Academy', 'Tien om te Zien' en 'Blind Date'. Later gooide ze ook hoge ogen op radio, waar zij onder meer 'MNM Kwis' presenteerde. Vanelderen heeft al langer dan vandaag een passie voor mensen en gezondheid. Ze studeerde in haar jeugdjaren voor maatschappelijk werkster en in 2016 bracht ze haar boek 'Tegengif' uit, over het vermijden van schadelijke stoffen.

Olivier Coumans 

Deze Limburger is een van de minder bekende namen van TMF, het is vooral dankzij zijn presentatiewerk met provinciegenoot An Lemmens - over wie later meer - dat "vj Olli" bekendheid verwierf in televisieland. Na zijn TMF-avontuur werkte Coumans een vijftal jaren als producent voor televisiezender Acht. In 2017 gooide hij het roer radicaal om en startte hij een carrière als... uitvaartconsulent. Vandaag woont de Limburger in Antwerpen. Over zijn nieuwe carrière zegt hij: "In het begin is dat vreemd, maar op den duur besef je nog nauwelijks dat je met dode mensen bezig bent", vertelde hij onlangs aan Het Belang van Limburg.

Roos Van Acker

Na haar studies Germaanse Talen zong Roos Van Acker een tijdlang de sterren van de hemel met de rockband Eden. Het was dankzij de verschijning van haar eerste album en het daaropvolgende succes dat Van Acker mocht beginnen bij de Vlaamse muziekzender TMF. Helaas was de verloning geen vetpot, met amper 6.000 oude Belgische frank verdiende ze amper het zout op de patatten. Het TMF-avontuur duurde niet lang, ze maakte de overstap naar VT4 - tegenwoordig Play4 - waar ze onder andere jarenlang de realityshow 'Peking Express' presenteerde. Nadat haar contract bij VT4 afliep, verkaste ze naar de VRT en deed ze occasioneel opdrachten voor VTM. Tegenwoordig kan je haar dagelijks horen op het digitale kanaal 'De Tijdloze' van Studio Brussel.

Evi Hanssen

Wie haar cv leest, merkt al gauw dat deze presentatrice van alle markten thuis is. Ze begon haar mediacarrière al in haar tienerjaren als achtergrondzangeres in enkele Samson en Gert-kerstshows en behaalde later haar kandidatuur als zangeres in de jazzmuziek. Bij TMF sloeg ze de handen in elkaar met Elke Vanelderen voor de presentatie van 'Boobietrap', een zijstap die maar twee jaar zou duren. Ze verliet de zender om zich meer op muziek te concentreren, maar de lokroep van de televisiewereld klonk te hard. Sinds 2006 is ze met vaste regelmaat op televisie te zien, onder meer in '71° Noord', 'De Grote Sprong', 'Mijn Pop-uprestaurant', en 'Over de oceaan' (als gast).

Katja Retsin

Net zoals An Lemmens en Elke Vanelderen begon ook Katja Retsin haar televisiecarrière op TMF. Ze was er al zeer vroeg bij: in 1999 copresenteerde ze de allereerste TMF Awards. Na vier jaar bij de Vlaamse muziekzender te hebben gewerkt, was het tijd voor iets anders. Dat werd een job bij de VRT, waar ze als omroepster en presentatrice aan de slag ging. In de loop der jaren heeft Retsin voor bijna alle mediabedrijven in Vlaanderen gewerkt, zo was ze het gezicht van 'Voor de show' op VTM en presenteerde ze 'De Rode Loper' voor de openbare omroep. Tegenwoordig kan je haar samen met Sverre Denis bewonderen op Pickx+, in het programma 'Vlaanderen Muziekland'.

Caren Meynen

Haar naam zal je vermoedelijk niet zo bekend voorkomen, maar haar warme stem kon en kan je nog steeds horen in talloze radiospotjes, films en televisieprogramma's. Bij TMF nam ze tussen 2001 en 2008 het programma 'Ultratop 50' voor haar rekening. Daarna spitste ze zich meer toe op radio- en stemwerk, haar passie. Ze presenteert sinds 2012 verschillende programma's op Radio 2 en is te boeken als zangeres met haar band Caren Meynen & The Hits.

Saartje Vandendriessche

De eerste presentatiejob van Saartje Vandendriessche was bij TMF, een opdracht die maar een jaar duurde. Maar haar eerste werkgever opende de deuren voor andere interessante kansen, zoals omroepwerk bij het toenmalige VT4. In 2005 kon Vandendriessche aan de slag bij de VRT als omroepster, een functie die ze ruim 10 jaar heeft uitgevoerd. Tegenwoordig kan je haar, net zoals Katja Retsin, aan de slag zien bij Pickx+, waar ze het praatprogramma 'Saartje' presenteert.

An Lemmens

Als ze niet in de media had gewerkt, zou An Lemmens ongetwijfeld dierenartsassistente geworden zijn. Een optreden van de band Moloko op Marktrock besliste daar anders over. Ze werd daar in het publiek opgemerkt door TMF en kreeg prompt een contract voor een job als vj voorgeschoteld. Dat was het begin van een reeks programma's voor de muziekzender. Zo presenteerde ze met Olivier Coumans het jongerenprogramma 'Zoom!' en werkte ze samen met Caren Meynen aan 'Double Trouble', een gelijkaardig programma. Lemmens maakte in 2007 de overstap naar VTM, waar ze vandaag nog werkt. In de afgelopen jaren kon je haar onder meer zien in 'So You Think You Can Dance', 'The Voice van Vlaanderen', en 'B&B zoekt lief'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top