'Force of Nature' (VTM 4): hoe één rol Emile Hirsch blijft inspireren

Films | Na zijn hoofdrol als de bevlogen avonturier Christopher McCandless in de film ‘Into the Wild’ werd acteur Emile Hirsch voor de rest van zijn carrière geassocieerd met dat personage. Toch heeft hij ook al in tal van andere prestigieuze projecten meegespeeld. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Force of Nature’ vanavond op VTM 4, waarin Hirsch een van de hoofdrollen vertolkt, blikt Pickx terug op hoe het de acteur verging na die ene carrièredefiniërende rol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De carrière van Emile Hirsch begon toen hij nog een tiener was, met bijrollen in series als ‘3rd Rock from the Sun’, ‘Sabrina, the Teenage Witch’ en ‘ER’. Met de onafhankelijke dramafilm ‘The Dangerous Lives of Altar Boys’ kwam hij wat meer in de spotlights staan en in ‘The Girl Next Door’ en ‘Imaginary Heroes’ mocht hij hoofdrollen vertolken in de eerste helft van de jaren 2000, maar echt een filmster kon je hem daarna nog niet noemen. Met ‘Lords of Dogtown’ en ‘Alpha Dog’ toonde hij zijn veelzijdigheid, maar nog steeds verbleekte hij naast de star power van collega’s op die sets zoals Heath Ledger, Jeremy Renner en Justin Timberlake.

De grote doorbraak kwam er nadat Hirsch acteur en regisseur Sean Penn ontmoette. Penn en zijn tienerdochter zagen ‘Lords of Dogtown’ in de cinema. Penn liep al even rond met het idee om het verhaal van Cristopher McCandless naar het grote scherm te brengen, en zag heel wat potentieel in Hirsch. Die avond nog belde hij de acteur op om hem te ontmoeten. Sean Penn nam hem mee naar feestjes, stelde hem voor aan de elite van Hollywood, en liet na vier maanden vriendschap eindelijk de vraag vallen: wilde Hirsch zijn McCandless zijn?

Zoals we weten, stemde Hirsch in, ook al wist hij dat dat inhield dat hij heel wat gewicht zou moeten verliezen en in gevaarlijke omstandigheden zou moeten filmen. “Als Chris een ijskoude rivier doorwaadde, moest hij dat ook doen”, zei Penn. Het resultaat was ‘Into the Wild’, een film die het verhaal van McCandless, de jongeman die op zoek ging naar een eenvoudiger, afgezonderd leven in de natuur, op schitterende wijze neerzet en die vandaag nog steeds hoog aanzien geniet.

Ups en downs

De rol zou Hirsch de rest van zijn carrière blijven achtervolgen. In een interview met The Hollywood Reporter vertelde de acteur deze zomer hoe hij, 17 jaar later op 38-jarige leeftijd, McCandless nog steeds met zich meedraagt. Het verhaal van de jonge avonturier ispireerde Hirsch om zijn eigen idealen hoog in het vaandel te dragen, bijvoorbeeld door steeds onafhankelijk te blijven van de grote studio’s en enkel te kiezen voor projecten waar hij van zou genieten. Dat remde zijn populariteit in de strikte zin van het woord misschien wat af, maar het zorgde er wel voor dat hij steeds zijn eigen dromen bleef najagen, niet die van iemand anders.

Toch was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zijn carrière na ‘Into the Wild’ begon nochtans goed, met onder andere rollen in biopic ‘Milk’ (het volgende passieproject van Sean Penn) en ‘Savages’, een actiethriller, zij het vaak in kleinere rollen. Hoofdrollen scoorde hij in films als ‘Prince Avalanche’ (naast Paul Rudd) en ‘Twice Born’ (naast Penelope Cruz). In 2015 kwam hij echter in opspraak. Hij werd ervan beschuldigd een filmproducente van Paramount Pictures te hebben aangevallen en gewurgd in een dancing – ze kwam er gelukkig zonder blijvende verwondingen van af. Later verklaarde de acteur dat hij verdovende middelen had genomen en zich niets meer herinnerde van het incident. Hij pleitte schuldig, spendeerde vijftien dagen in de cel en zwoer om zijn leven te beteren.

Dat laatste lijkt gelukt te zijn, ook al viel hij even in ongenade in Hollywood. “Het was kwestie van mijn werk goed te doen en de juiste prioriteiten te hebben”, aldus Hirsch acht jaar na het incident. “Niemand kan altijd alles juist doen. Ik probeer een goed persoon te zijn en zo goed mogelijk te leven. Wat in het verleden gebeurd is, kan ik achter me laten. De belangrijkste lessen leer je als je in de problemen zit.”

Na opnieuw enkele kleinere projecten, was hij in 2019 te zien in ‘Once Upon a Time in Hollywood’ van Quentin Tarantino als nevenpersonage Jay Sebring. Sindsdien heeft hij merkbaar meer projecten op de teller, zoals ‘Force of Nature’ (vanavond op VTM 4), ‘The Comeback Trail’, ‘Dig’ en ‘Inside Man’. Veelal zien we hem hoofdrollen spelen in onafhankelijke films die relatief weinig potten breken, maar zo lijkt hij het zelf het liefst te hebben. “Ik zoek graag ongewone projecten. Onafhankelijk zijn betekent minder regeltkes en meer creatieve vrijheid. Ik doe graag dingen die een groot risico inhouden”, vertrouwde hij The Hollywood Reporter toe.

Bekijk ‘Force of Nature’ op maandag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Ontdek ‘Savages', 'The Girl Next Door’ en 'Once Upon a Time in Hollywood' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top