Met ‘Amai zeg wauw’ bewijst Otto-Jan Ham dat hij ook een eigen talkshow kan dragen

Films |

Een eigen talkshow, het is iets waar menig mediafiguur van droomt, maar dat slechts weinigen gegeven is. Laat staan dat ze erin slagen een breed publiek te bereiken. Toch wagen de VRT en presentator Otto-Jan Ham er zich met ‘Amai zeg wauw’ nog eens aan. Pickx keek naar de eerste afleveringen en zag een feelgoodprogramma met nog wat groeipijnen maar zeker ook genoeg grappige of hartverwarmende momenten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag werd de aftrap van het nieuwe praatprogramma op VRT1 gegeven met de komst van Average Rob als centrale gast. Een slimme zet, want Rob Van Impe -zoals hij echt heet- is een beetje een allemansvriend. Een vlotte, authentieke persoonlijkheid, een eeuwige positivo en iemand die ook de jongere generaties weet te bereiken. De combinatie met de immer vrolijke en spontane gastheer Otto-Jan Ham zorgde meteen voor een warme, huiselijke sfeer. Al zag je bij de NederBelg toch wat tekenen van nervositeit, ondanks de bakken ervaring die hij opdeed als gastheer van ‘De Ideale Wereld’, ‘De Campus Cup’ en ‘Viva La Feta’. Een eigen talkshow dragen is toch nog iets anders, zo leek hij zich iets te veel te realiseren. Maar goed, zulke gezonde spanning lijkt ons niet meer dan logisch. Het draagt zelfs bij tot het authentieke karakter van de show.

Tederheid en humor compenseren gebrek aan diepgang

De show zelf doet denken aan de anarchistische, ietwat nonchalante maar toch goed voorbereide vibe van ‘De Ideale Wereld’. Maar dan zonder de urgentie om de actualiteit te bespreken of hete hangijzers aan te snijden. Dat is dan misschien ook het voornaamste pijnpunt van ‘Amai zeg wauw’: de gesprekjes zijn leuk en onderhoudend, maar zelden gaan ze diep of prikkelen ze de geest.

Zo opende Otto-Jan Ham zijn gesprek met Average Rob met een item over diens snor en de dag erna, met Joris Hessels als centrale gast voor de tweede aflevering, ging het iets te lang over diens wijkende haarlijn. Zelfs Hessels gaf na enkele minuten met een kwinkslag aan dat het wel over iets anders mocht gaan.

Tegelijkertijd is die spontane presentatiestijl van Ham natuurlijk ook een geweldige troef. De gasten waren in die zin slim uitgekozen, want stuk voor stuk waren het vlotte en grappige mensen. Average Rob en Joris Hessels in aflevering 1 en 2, Steven Van Herreweghe en het duo Frank Focketyn-Sien Eggers in aflevering 3 en 4. Die vierde aflevering, op donderdagavond, was er eentje van ontroerende schoonheid. Met de voelbaar tedere vriendschap tussen twee oudgedienden in de culture sector.

Leuk zijn ook de intermezzo’s. Zoals de vondst om Lara Chedraoui, zangeres/frontvrouw van rockgroep Intergalactic Lovers maar de laatste tijd steeds vaker een mediafiguur en schermgezicht, vooraf een gesprek te laten voeren met de geïnviteerde centrale gast. Daarin peilt ze naar diens verwachtingen voor de show en eventuele onderwerpen die hij/zij graag wil bespreken. Dat daar in de talkshow dan live op ingepikt wordt, zorgt voor een fijne en soms verrassende dynamiek.

Goeie sidekicks en verrassende mystery guests

Ook de muzikale intermezzo’s mogen er zijn, soms neemt Otto-Jan Ham zelf de gitaar ter hand, maar verder laat hij zijn begeleidingsband doen of laat hij hen participeren in de gesprekken. De gevatte Senne Guns en Lara Chedraoui zijn dan ook gedroomde sidekicks voor een presentator.

In elke aflevering wordt er ook even naar het bovenverdiep van het decor verhuist, waar de centrale gast geconfronteerd wordt met een mystery guest. Zo leerden we in de eerste aflevering de boksster Oshin Derieuw kennen, die als eerste Belgische vrouwelijke boksster ooit volgend jaar naar de Olympische Spelen mag, en nadien nam Robs broer Arno de microfoon ter hand om een liedje te zingen over de schaduwrol die je vervult als “broer van”. Frank Focketyn leerde van tv-klusjesman Roger dan weer hoe je een kattenhok maakte en Joris Hessels kreeg van moestuinspecialist Angelo te horen hoe hij zijn courgettes en tomaten toch wat vlotter kon laten ontspruiten. Dirk De Wachter kwam er kort peilen naar de psychologische toestand van Steven Van Herreweghe.

Die intermezzo’s op het bovenverdiep zorgden voor een goeie afwisseling van de sofagesprekken, maar duurden soms nog iets te lang. Wellicht een groeipijntje dat in de loop van de komende afleveringen nog zal weggewerkt worden.

Over het algemeen kunnen we concluderen dat Otto-Jan Ham zeker niet teleurstelt als drager van zijn eigen talkshow en dat ‘Amai zeg wauw’ een ideale afsluiter is voor wie een drukke werkdag met een goed gevoel en zonder al te veel muizenissen het bed wil inkruipen. En zo zijn we weer een stap dichter bij een ideale wereld. 

Bekijk ‘Amai zeg wauw!’ van maandag tot en met donderdag om 21u30 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Volgende week zijn dit de centrale gasten: Rudi Vranckx (11/9), Peter Van de Veire (12/9), Gloria Monserez (13/9) en Bockie De Repper (14/9).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top