Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 1999
1999 was het eerste volledige jaar dat de muziekzender TMF bestond. Een soort Vlaamse MTV waarop de hele dag videoclips en muziekprogramma’s te zien waren. Wij blikken terug op enkele van de grootste hits van dat jaar, en dus de nummers die toen veelvuldig op TMF passeerden. Pas op voor de overdosis nostalgie!
Door Pickx

Deel dit nieuws
Baby One More Time – Britney Spears
1999 was niet alleen de songtitel van een Prince-nummer, het was ook het beginjaar van het Britney Spears-tijdperk. Amper 17 jaar was ze toen haar debuutsingle ‘Baby One More Time’ bijna overal ter wereld een nummer 1-status bereikte in de hitparades. Indertijd werd het eerder als een onschuldige popsong voor tieners gepercipieerd, maar later ging er een meer subversieve connotatie aan vastkleven. Voornamelijk de dubbelzinnige interpretatie van de tekst en het feit dat Spears in de bijhorende videoclip -op het moment van de opnames was ze nog maar 16- als een soort Lolita in een katholiek schooluniform opdraaft, zorgden voor controverse.
Het nummer werd door ene Max Martin geschreven en had oorspronkelijk als titel ‘Hit Me Baby (One More Time)’. De Zweedse producer zag het als een volwassen R&B-song en het was eigenlijk bedoeld voor de meiden van TLC… maar die zagen er geen hit in. Ook Robyn zag het niet zitten om die tekst te zingen. Dat lag anders voor de jonge Britney Spears. Die ging het nummer opnemen in Zweden, haar eerste tripje buiten de VS en zorgde ervoor dat ze oververmoeid naar de studio trok zodat haar stem heser zou klinken.
Dat de tekst eigenlijk op niet veel slaat, heeft vooral te maken met het feit dat de woorden gekozen zijn om bij de melodieën te passen, zonder veel rekening te houden met de inhoud, legde Martin later enigszins verontschuldigend uit. Dat Spears als kindsterretje geseksualiseerd werd in de spraakmakende videoclip en daar later lang de gevolgen van moest dragen, valt minder te pardonneren.
No Scrubs – TLC
TLC stond in 1999 al op de piek van hun carrière. Het Amerikaanse R&B-trio bestaande uit Tionne "T-Boz" Watkins, Lisa "Left Eye" Lopes en Rozonda "Chilli" Thomas had met ‘Creep’ en ‘Waterfalls’ twee dikke hits op het palmares toen ‘No Scrubs’ uitkwam als vooruitgeschoven single van hun derde album. ‘No Scrubs’ won een Grammy voor beste song van dat jaar en beste R&B performance. Feest dus, al was dat niet helemaal het geval binnen de groep zelf, waar veel frictie was ontstaan door onder andere de relatie van Rozonda Thomas met producer Dallas Austin. ‘No Scrubs’ was bijvoorbeeld het eerste nummer waar Chilli Thomas de lead vocals mocht zingen. Met name Lisa Lopes voelde zich buitenspel gezet en nam een soloalbum op. Enkele jaren later zou Lopes overlijden en was het liedje van TLC definitief uit.
Wat het extra beladen maakte: ‘No Scrubs’ gaat over de rol van een man binnen een relatie. En dan vooral die van een man met lage sociale status. Een visie die voor heel wat stof tot discussie zorgde op de radiostations. Dankzij deze hit werd het woord scrub wel een courante term onder vrouwen die status en rijkdom een belangrijke pijler vonden in hun amoureuze leven.
Mambo No. 5 - Lou Bega
Verrassing: Lou Bega is een Duitser! Geboren en getogen in München, weliswaar als kind van een Italiaanse moeder en een Oegendese vader. Als tiener verhuisde hij naar Miami. Veel multicultureler dan David Lubega (zijn echte naam) vind je de artiesten dus niet. Dat reflecteert zich in zijn grootste en eigenlijk ook enige hit uit zijn carrière: ‘Mambo No. 5’. Een nummer dat in 1999 zowel in Europa als Amerika de hoogste notering in de hitparades haalde. Bega kreeg er zelfs een Grammy voor.
Iconisch zijn z’n dansje in de videoclip en de trompetintermezzo’s, ideale ingrediënten voor een zomerse muziekcocktail. Lou Bega zingt over een onverbeterlijke Casanova, die van de ene vrouw naar de andere dartelt. Van Angela tot Jessica. Naar eigen zeggen gebaseerd op waargebeurde feiten. “Ik ging met veel mooie dames uit toen ik jong was”, vertelde Bega in een interview met Fox News over het ontstaan van 'Mambo No. 5'. “Die namen uit mijn verleden kwamen bij me op en ik noteerde ze, combineerde ze met de melodie en de rest is geschiedenis.”
Zo simpel kan het soms dus zijn om een dikke hit te scoren. Al pikte hij de melodie wel bij de Cubaanse muzikant Dámaso Pérez Prado, die de instrumental al in 1949 uitbracht. Nadien werd dat trouwens nog een stevige juridische strijd, waarbij Lou Bega uiteindelijk moest toestaan dat Prado als co-schrijver van het nummer werd vastgesteld (en hij dus een stuk van de royalties moest afdragen).
Blue – Eiffel 65
Nog zo’n typische one hit wonder uit de nineties was deze Eiffel 65, dat in 1999 een dikke hit te pakken had met een poepsimpel deuntje dat ook decennia later nog vaak gespeeld wordt op fuiven -zij het dan eerder als gimmick. David Guetta maakte er in 2022 zelfs nog een remix van. “I’m blue da be dee da be daay”, veel meer heeft de tekst nochtans niet om het lijf. Maar het Italiaanse eurodancetrio bestaande uit Gianfranco Randone, Maurizio Lobina en Gabriele Ponte had er wel genoeg aan om met ‘Blue’ ook in ons land wekenlang op 1 te staan in de Ultratop 50 en de Radio 2 Top 30.
Het nummer is illustratief voor de vibe die destijds in de popmuziek hing. Alles kon, inhoud was bijzaak, zolang het maar catchy en vrolijk klonk. Of wat kan je anders denken bij de videoclip, waarin we zien hoe blauwe buitenaardse wezens tijdens een optreden van Eiffel 65 de zanger kidnappen. Waarna de overige bandleden de achtervolging inzetten en tot hun verbazing moeten vaststellen dat hun frontman op een verre planeet voor een publiek van buitenaardse wezens staat op te treden terwijl zij voor zijn leven vechten. Uiteindelijk wordt de zanger bevrijd en brengt hij een duet met een alien. Raar.
Eiffel 65 was trouwens een groepsnaam die door een computerprogramma was bedacht, met een combinatie van een willekeurig woord en getal. Later zou de groep zichzelf proberen heruitvinden met een nieuwe naam: Bloom 06, maar dat werd geen succes. In Italië zijn ze wel altijd populair gebleven, zo nam het trio vorig jaar nog deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival.
Livin’ La Vida Loca – Ricky Martin
Ricky Martin haalde onlangs nog de internationale media met minder leuk nieuws: hij gaat na zes jaar scheiden van zijn echtgenoot Jwan Yosef. Muzikaal gezien gaat het de Puerto Ricaanse zanger ook al enkele jaren minder voor de wind. Met de release van twee EP’s in 2020 deed hij het nog wel goed in Zuid-Amerika, maar het is al van 2015 geleden dat hij nog eens met een nieuw volledig studioalbum uitkwam of mondiaal kon scoren.
Dat was in de jaren 90 wel even anders. Toen loste hij de ene wereldhit na de andere. ‘Maria’ in 1996, ‘La Copa de la Vida’ in 1998 en vooral deze ‘Livin’ La Vida Loca’ -zijn eerste Engelstalige single- uit 1999 maakten van hem de internationale posterboy van de latinomuziek. Hij wordt daardoor vaak gezien als de wegbereider voor latinomuzikanten met internationale ambities.
‘Livin’ La Vida Loca’ stond in Vlaanderen liefst 18 weken in de Ultratop 50 -waar het weliswaar nooit de hoogste positie bereikte- en vormde de ideale soundtrack bij een zwoele zomer. Ook hier was een prominente rol weggelegd voor de trompet (net als bij ‘Mambo No. 5’ van Lou Bega), het was duidelijk een trend tijdens die zomer.
Voor Ricky Martin zelf moet dat gigantische succes een schizofrene ervaring geweest zijn, want in het lied zingt hij over een begeerlijke, gevaarlijke femme fatale en in de videoclip flirt hij met vrouwelijk schoon, terwijl hij eigenlijk gay was. Pas later zou hij uit de kast komen en tot een boegbeeld van de LGBTQIA+-beweging uitgroeien. Zijn Ricky Martin Foundation heeft internationaal al veel betekend op het vlak van de bestrijding van mensenhandel en het opkomen voor mensenrechten.
Meest gelezen
-
1
Nieuws
Disney+ pakt uit met blockbusters en originele titels in december
-
2
Films
Je kan de bekroonde VRT-documentaire 'Mirakel n°71' vanaf nu opnieuw bekijken
-
3
Films
Geniet thuis van het beste uit de cinema met deze films in de Proximus VOD-catalogus
-
4
Series
Advocaat Omar Souidi over leven en dood in 'De laatste 100 uur'
-
5
Nieuws
Klimaatmars - Klimaatmars trekt zondag door de Brusselse straten, jongeren houden ook vrijdag acties
Lees meer over TMF for a Day
-
‘TMF for a Day’ gemist? Blik hier terug op de hoogtepunten!
Gisteren vond in de Stadsfeestzaal van Antwerpen ‘TMF for a Day’ plaats: een eenmalige feestdag naar aanleiding van de 25e verjaardag van de Vlaamse muziekzender TMF. Kon je er niet bij zijn, of niet afstemmen naar Pickx+? Geen nood, want we vertellen je in dit artikel wat er is gebeurd.
-
De meest memorabele boy- en girlbands van de eeuwwisseling
TMF bestormde de Vlaamse televisie- en muziekscene in 1998, net op tijd voor de hoogdagen van enkele iconische boy- en girlbands. Vandaag is TMF voor één dag terug, en dus blikt Pickx terug op enkele van de grootste boy- en girlbands van de 90s en 00s.
-
Zo zag de wereld eruit in 1998, bij de lancering van TMF
Nog enkele dagen en dan keert TMF, Vlaanderens eerste muziekzender, terug voor één dag. De zender werd gelanceerd in 1998, 25 jaar geleden, maar weet jij nog hoe de wereld er toen uitzag, naar welke muziek we luisterden en welke films de grootste waren? Een overzicht.
-
Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2004
Het jaar 2004 was geen grand cru. Onder meer een fatale gasexplosie in Gellingen en een zware tsunami in Zuid-Oost Azië met 250.000 doden tot gevolg beheersten dat jaar het nieuws. Gelukkig kwamen er dat jaar meer dan genoeg memorabele hits uit om je zinnen te verzetten. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van TMF, de eerste Vlaamse muziekzender, blikken we terug op de grootste hits van dat jaar.
-
De meest memorabele interviews uit het archief van TMF
In de 17 jaren dat TMF op de buis was in Vlaanderen passeerden de grote sterren niet enkel op het podium, maar ook in de interviewstoelen van de VJ’s. Ter gelegenheid van de 25e verjaardag en de terugkeer van TMF voor één dag, blikt Pickx terug op enkele memorabele interviews.
-
Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2002
Van onehitwonders tot onsterfelijke klassiekers die niet eens de eerste plaats bereikten in de Ultratop 50: de hitlijsten stonden in 2002 vol verrassingen. Naar aanleiding van het feit dat TMF, Vlaanderens eerste muziekzender, 25 jaar geleden debuteerde, nemen we enkele van de grootste hits van de TMF-jaren onder de loep. Next up: het jaar 2002.
-
De wereldsterren en lokale helden op het podium bij TMF
De intussen ter ziele gegane muziekzender TMF viert zijn 25e verjaardag in stijl met een glorieuze comeback. In de 17 jaar dat de zender in de ether was, passeerden heel wat artiesten van wereldniveau in de studio’s om voor het uitzinnige Vlaamse publiek op te treden. Pickx blikt terug op enkele iconische optredens, van Wim Soutaer tot Mel C.
-
Waar is die tijd gebleven: Dit zijn onze favoriete vj's van TMF
Iets meer dan 7 jaar geleden moest de Vlaamse muziekzender TMF het veld ruimen voor Comedy Central. De zender was de kweekvijver voor een hele generatie Vlaamse presentatoren. Reden te meer voor Pickx om enkele van onze favoriete vj's uit te lichten.
-
Win je eigen Walk of Fame-ster ontworpen door Kamagurka!
Was jij een tiener in de jaren negentig? Dan klinkt TMF ongetwijfeld als pure nostalgie in je oren. Goed nieuws, TMF is back! Voor één dag althans. Op zaterdag 14 oktober word je ruim twintig jaar terug de tijd in gekatapulteerd. Met een live event in de Stadsfeestzaal in Antwerpen – én exclusief te bekijken op Pick Live op TV, op Pickx.be en op de Pickx app – serveren we je de beste veejays en bloopers van weleer. Meer nog, er valt ook wat te winnen!
-
TMF keert terug voor één dag voor 25e verjaardag
Het is 25 jaar geleden dat Vlaanderens allereerste muziekzender TMF in het leven geroepen werd, en voor de gelegenheid brengt Pickx The Music Factory voor één dag terug. In een dertien uur durende live-uitzending, in het gezelschap van de VJ’s van toen, wordt teruggeblikt op de meest spraakmakende televisiefragmenten uit de geschiedenis van TMF. Afspraak op 14 oktober op Pickx Live, Pickx+, in de Pickx app of op de website TMF.live!
-
Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2001
Meidengroepen, poprockers en onehitwonders domineerden de hitlijsten in het jaar 2001, en dat zullen TMF-kijkers zeker gemerkt hebben aan de videoclips die op hun scherm passeerden. Naar aanleiding van het feit dat TMF 25 jaar geleden gelanceerd werd, blikt Pickx terug op de grootste hits van het jaar 2001.
-
Een nostalgische terugblik op de grootste hits van 2000
Eens de millenniumbug overleefd was, ging iedereen terug over tot de orde van de dag. Ook de muziekwereld, want in het jaar 2000 werden opnieuw tal van heerlijke hits gescoord. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van TMF, de eerste Vlaamse muziekzender, blikken we terug op de grootste hits van dat jaar.
-
Een nostalgische terugblik op de grootste hits in 1998
Op 3 oktober 1998, zo’n 25 jaar geleden, werd TMF gelanceerd, de eerste Vlaamse muziekzender waarop videoclips te zien waren. Wij blikken terug op enkele van de grootste hits van dat jaar, en dus de nummers die in de eerste maanden van TMF ongetwijfeld grijs gedraaid werden. Pas op voor de overdosis nostalgie!