Dit zijn 5 zaken die je wellicht nog niet wist van 'The X-Files'

Series | Iedereen die de jaren 90 heeft meegemaakt als tiener of twintiger, kijkt ongetwijfeld met een gevoel van nostalgie terug naar 'The X-Files'. Deze sciencefictionreeks werd uitgezonden van 1993 tot 2002 en van 2016 tot 2018, en trok een grote schare fans aan. Disney+ streamt de afleveringen nu opnieuw, voor Pickx een kans om je 5 weetjes te presenteren over de reeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gebaseerd op een echt rapport

Maker Chris Carter kwam op het idee voor 'The X-Files' na het lezen van een rapport van Harvard-professor John E. Mack, een psychiater en autoriteit op het gebied van ontvoeringen door buitenaardse wezens. In zijn rapport zei Mack dat 3,7 miljoen Amerikanen denken dat ze door buitenaardse wezens zijn ontvoerd. Kort daarna presenteerde Carter het idee aan televisiezender Fox en na enkele kleine details te wijzigen, werd 'The X-Files' voorgesteld. Carter vertelde later in een interview dat buitenaardse wezens een dankbaar onderwerp waren voor een tv-serie. "Iedereen wil zo'n verhaal horen: een ontvoering door buitenaardse wezens is het equivalent van een religieuze ervaring", aldus de maker.



Omgekeerde wereld

Bij het creëren van de twee hoofdpersonages nam Carter de bewuste beslissing om de toen heersende genderstereotypen niet te volgen. Hij maakte van Mulder de 'believer' en Scully de scepticus. In werkelijkheid konden de zaken niet méér verschillend zijn. In interviews stelt David Duchovny zich vaak voor als ongelovige en leren we Gillian Anderson kennen als iemand die zeer ruimdenkend is. In een interview uit 1994 met Entertainment Weekly bekende Anderson: "Psychokinese spreekt me aan. ESP, het voorspellen van de toekomst, ik hou van dat soort dingen." En wat betreft buitenaardse wezens verklaarde ze aan de Britse krant The Guardian: "Vanwege de uitgestrektheid van het universum is het idee dat wij de enige planeet zijn die door levende wezens wordt bevolkt, niet onlogisch. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat er buitenaardse wezens zijn, maar het is mogelijk."

Clarice Starling

"Goede artiesten kopiëren een idee, grootse artiesten stelen ze", zou Pablo Picasso ooit hebben gezegd. Dat is ook het geval bij 'The X-Files'. Het personage van Clarice Starling in de thriller 'The Silence of the Lambs' uit 1991 betekende een belangrijke inspiratiebron voor de sciencefictionreeks. Tijdens een vraag-en-antwoordsessie in het Smithsonian's National Museum of American History zei Carter: "Dat was een heel belangrijke film voor mij, zelfs een inspiratiebron. Het is geen toeval dat Dana Scully rood haar heeft, net zoals Clarice Starling in 'The Silence of the Lambs'."



Geen fotomodel

Het is bijna niet voor te stellen, maar toen Carter de actrice Gillian Anderson voorstelde voor de rol van Dana Scully, werd dat idee afgewezen door de studiobazen van Fox. Ze wilden liever iemand met meer glamoureuze "kwaliteiten", zoals dat werd genoemd. Gelukkig was Carter het daar niet mee eens en zette hij alles op alles om de toen nog onbekende Gillian Anderson in de cast te houden. Hij wilde dat FBI-agent Dana Scully een belangrijk personage zou worden, en niet alleen maar een wellustige vrouw aan de arm van de mannelijke hoofdrolspeler.

Verhoogje

Het viel Carter al bij de casting op dat Gillian Anderson met haar lichaamslengte van 160 cm amper tot aan de schouders kwam van David Duchovny, die ruim 184 cm groot is. In een reeks scènes waarin Mulder en Scully oog in oog staan, zag Anderson zich daarom genoodzaakt om op een speciaal gemaakte houten doos te gaan staan. De makers van de reeks hadden een koosnaampje voor het rekwisiet, de 'Gilly board'. Deze speciaal ontworpen houten doos zorgde ervoor dat de actrice op de juiste hoogte stond om een normale gesprekken met Duchovny te kunnen filmen.

Ontdek alle seizoenen van 'The X-Files' op Disney+ vanaf nu, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top