Een nostalgische terugblik op de grootste hits in 1998

TMF for a Day | Op 3 oktober 1998, zo’n 25 jaar geleden, werd TMF gelanceerd, de eerste Vlaamse muziekzender waarop videoclips te zien waren. Wij blikken terug op enkele van de grootste hits van dat jaar, en dus de nummers die in de eerste maanden van TMF ongetwijfeld grijs gedraaid werden. Pas op voor de overdosis nostalgie!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thank U – Alanis Morissette

Negen dagen na de lancering van de nieuwe zender TMF, kwam poprockzangeres Alanis Morissette op de proppen met ‘Thank U’. Het was drie jaar geleden dat ze nog nieuwe muziek had uitgebracht, een rustgevende reis naar India had de zangeres van nummers als ‘You Oughta Know’ en ‘Ironic’ geïnspireerd om weer aan het schrijven te slaan.

‘Thank U’ gaat over Morissettes spirituele ontwaken en de dankbaarheid en inspiratie die ze voelde tijdens die belangrijke trip naar India. In de tekst zijn verschillende voorbeelden terug te vinden van levenslessen, zoals zelfliefde en het durven tonen van emoties. ‘Thank U’ bereikte de 25e plaats in de Vlaamse Ultratop 50, maar dat is eigenlijk geen goede indicatie voor hoe onsterfelijk het nummer zou worden.

 

We Like to Party – Vengaboys

Aan het einde van de jaren 90 was Eurodance een wereldwijd fenomeen. Een groep die daar duchtig van profiteerde was het Nederlandse Vengaboys. ‘We Like to Party’, soms beter bekend onder de alternatieve titel ‘The Vengabus’, was de eerste van vijf singles die de groep lanceerden op het wereldtoneel.

In Vlaanderen stond het ongecompliceerde feestnummer zeven weken op één en ook in de rest van Europa deed de single het niet slecht. Maar misschien nog belangrijker was het succes in de Verenigde Staten. Daar werd het lied veelvuldig vergeleken met ‘Barbie Girl’ (1997) van Aqua, ook al zo’n icoon uit de hoogdagen van de Eurodance dat nog veelvuldig gedraaid werd in de eerste maanden van TMF.

 

Iris – Goo Goo Dolls

Het nummer waar de Amerikaanse band Goo Goo Dolls voor eeuwig mee geassocieerd zal worden, is ‘Iris’, steevast een meebruller op elke chirofuif. Het nummer werd geschreven voor frontman John Rzeznik voor de soundtrack van de film ‘City of Angels’, met Nicolas Cage en Meg Ryan. Rzeznik vertelde dat hij geïnspireerd raakte door het diepmenselijke verhaal van het personage van Cage, een engel die zijn onsterfelijkheid wil opgeven om met zijn geliefde samen te zijn.

Het nummer oversteeg de film en bereikte het hoogste schavot in de wereldwijde charts. In ons land bereikte het de derde plaats in de Ultratop 50. Doorheen de jaren werd het meermaals gecoverd, door artiesten als Avril Lavigne, Ronan Keating, Leona Lewis en Duncan Laurence.

 

Life – Des’ree

Life’ is de grootste hit die de Britse pop en soulzangeres Des’ree ooit scoorde. Het is een vrolijke ode aan het leven, maar bezingt ook verschillende fobieën en bijgeloof. Hun nummer bleef achttien weken in de Ultratop 50 en bereikte er de tweede plaats.

Vandaag is het nummer nog steeds deel van het popcanon, al zij het misschien niet om de allerbeste redenen. Een deel van de songtekst wordt immers vaak aangehaald als de slechtste ooit geschreven, zoals in een grote bevraging door de BBC in 2007. Vooral de tekst “I don't want to see a ghost / It's the sight that I fear most / I'd rather have a piece of toast / Watch the evening news” is nog vaak het mikpunt van spot.

 

My Heart Will Go On – Celine Dion

Zowat het grootste mediafenomeen van 1997 was de film ‘Titanic’, met op de soundtrack uiteraard het magnum opus van Celine Dion: ‘My Heart Will Go On’. Het lied werd al in 1997 gelanceerd, maar piekte in populariteit in ons land in 1998. De single stond in maart van ’98 eerst twee weken op één, om dan even naar de tweede plaats te verdwijnen en opnieuw naar één te stijgen, waar het vijf weken bleef staan.

In 1998 ontving het lied de Oscar voor Best Original Song en ook op de Grammy Awards was het alomtegenwoordig. Dion was de eerste Canadees die ooit Record of the Year won op die prijsuitreiking, en ook de prijzen voor Song of the Year, Best Female Pop Vocal Performance en Best Song Written for a Motion Picture staan op haar schoorsteenmantel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top