‘Little Fires Everywhere’ op Play5: hoe Reese Witherspoon een droom in vervulling liet gaan

Series | De bejubelde Amerikaanse serie ‘Little Fires Everywhere’, met Reese Witherspoon en Kerry Washington in de hoofdrollen, is vanaf vanavond te zien op Play5. Het is de televisieadaptatie van de gelijknamige roman van Celeste Ng, die algemeen beschouwd wordt als een van de beste boeken van 2017. Dit is wat je moet weten over ‘Little Fires Everywhere’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Little Fires Everywhere' gaat over de alleenstaande moeder Mia (Kerry Washington) die naar de buitenwijken van Ohio verhuist enerzijds, en haar nieuwe huisbaas Elena (Reese Witherspoon) die een schijnbaar perfect gezin heeft, anderzijds. Mia is een artistieke vrije geest met een geheimzinnig verleden, Elena is een pietje precies die zich altijd strikt aan de regels houdt. Hun levens raken steeds meer in elkaar verwikkeld en wanneer een bedenkelijk adoptieverhaal naar de oppervlakte komt, staan de twee vrouwen lijnrecht tegenover elkaar. En het eindigt allemaal met een inferno.

Dat net Reese Witherspoon het verhaal in handen kreeg, is geen toeval. De actrice had in de jaren voordien een mooie reputatie opgebouwd als verfilmster van romans met sterke vrouwelijke hoofdrollen. Zo produceerde ze de films ‘Gone Girl’ en ‘Wild’ (waarin ze ook de hoofdrol speelde) in 2014 en was ze zowel producent als hoofdrolspeelster in de hitserie ‘Big Little Lies’, die in 2017 verscheen. Toen Celeste Ng in datzelfde jaar haar boek ‘Little Fires Everywhere’ af had, maar het nog niet gepubliceerd was, besloot ze het naar de actrice te sturen.

“Zou het niet geweldig zijn als, in een of ander magisch universum, Reese Witherspoon mijn boek zou lezen en de rol van Elena zou willen spelen?” zou Ng – toen al een bekroonde auteur – aan haar echtgenoot hebben gezegd, net voor ze besloot om een exemplaar van het nog niet verschenen boek op te sturen. Toen Witherspoon het boek in handen kreeg, zette ze er een grotere spotlight op dan de schrijfster had kunnen dromen.

Van de boekenclub naar het productiebedrijf

Sinds de zomer van 2017 runt Witherspoon haar eigen Book Club, met een maandelijkse nieuwsbrief waarin ze haar favoriete boeken aanraadt aan haar 2,6 miljoen volgers. Daarbij heeft ze in het bijzonder aandacht voor diverse, vrouwelijke en nieuwe auteurs. Het boek van Ng was het vierde dat ze ooit aanbeval, wat zeker zal geholpen hebben om het zo populair te maken als het werd. Maar daar hield het niet op, want Witherspoon wilde het verhaal naar het scherm brengen.

Witherspoon heeft haar eigen productiebedrijf, Hello Sunshine, dat de handen in elkaar sloeg met Simpson Street, het productiebedrijf van Kerry Washington om een adaptatie van de roman te maken. Liz Tigelaar (‘Revenge’, ‘Bates Motel’) werd aangeworven om het scenario te schrijven en showrunner te zijn. Ze bleef grotendeels trouw aan het oorspronkelijke verhaal, maar veranderde wel het einde. Zodra bekend raakte dat Witherspoon en Washington aan de serie werkten, ontstond in Hollywood een ware biedingsoorlog. Uiteindelijk deed de Amerikaanse streamingdienst Hulu het beste bod, en de rest is geschiedenis. De achtdelige miniserie werd, toen die in maart 2020 verscheen, een ware hit op het platform. De vergelijkingen met die andere grote hit van Witherspoon, ‘Big Little Lies’, was nooit veraf.

Maar in tegenstelling tot die serie, komt er waarschijnlijk nooit een vervolg op ‘Little Fires Everywhere’, ondanks het feit dat er wel een publiek voor lijkt te zijn. Tigelaar legde in interviews uit dat volgens haar de beste manier om het boek te eren is om het bij een seizoen te houden. “Natuurlijk wil ik er verder mee gaan, maar het gaat erom dat we het verhaal dat Celeste wilde vertellen in ere houden. Dat betekent dat we ook moeten respecteren dat het verhaal op een einde is gekomen.”

Bekijk ‘Little Fires Everywhere’ op woensdag om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top