Paddy Considine (50), discreet en getalenteerd acteur-regisseur

Series |

Dankzij ‘House of the Dragon’, de serie waarin hij koning Viserys I speelt, raakte het grote publiek vertrouwd met het gezicht van Paddy Considine. Ook vóór de ‘Game of Thrones’-spin-off had de Engelsman er echter al een lange carrière op zitten. Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag, die hij deze dinsdag viert, blikt Pickx terug op zijn grootste successen als acteur én regisseur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een halve eeuw is wat Paddy Considine viert op dinsdag 5 september. De Britse acteur en regisseur zette zijn eerste stappen voor de camera in de korte film ‘A Room for Romeo Brass’ (1999), waarna hij in een reeks andere titels verscheen. Opmerkelijk is ‘Transit Palace’ (2000), de rol waarmee hij zijn eerste prijs won als Beste Acteur op het filmfestival van Thessaloniki. Het was het begin van een succesvolle carrière.

Succes als regisseur

Considine speelde tijdens de daaropvolgende jaren in films als ‘In America’ (2003) en ‘Dead Man’s Shoes’ (2004), waarvoor hij werd bekroond als Beste Britse Acteur op de Empire Awards van 2005. In Hollywood speelde hij in ‘The Bourne Ultimatum’ (2007) met Matt Damon en Joan Allen. In datzelfde jaar nam hij plaats in de regisseursstoel voor de korte film ‘Dog Altogether’. De prent werd een groot succes en won meerdere prijzen, waaronder de Zilveren Leeuw voor Beste Korte Film op het Filmfestival van Venetië.

In 2010 maakte hij het vervolg, ‘Tyrannosaur’, en het resultaat werd bekroond met maar liefst 7 prijzen. De film sleepte onder meer de prijs voor Best Drama Director in de wacht op het Sundance Film Festival. Daarna keerde hij terug als acteur voor ‘Blitz’ (2011), ‘Child 44’ (2015) en ‘The World’s End’ (2013) met Simon Pegg.

Discreet... maar opgemerkt

Er loopt een rode draad door de personages die Paddy Considine speelt. Dat zijn gewoonlijk geen hoofdrollen of helden, maar wel duistere, getroebleerde en moreel dubbelzinnige personages waarvan je niet precies weet aan welke kant ze staan. Goede voorbeelden hiervan zijn Considines rollen in ‘The Bourne Ultimatum’, ‘Macbeth’ of ‘Cinderella Man’. Hij maakte ook naam als Father John Hughes in de serie ‘Peaky Blinders’.

De Britse krant The Observer schreef dat deze acteur “het best bewaarde geheim in de Britse cinema” was, zo discreet was zijn aanwezigheid tot voor kort. Met ‘House of the Dragon’, daarentegen, kwam hij in 2022 vol in de schijnwerpers te staan als koning Viserys I.

Paddy Considine, die in 2010 onthulde dat hij het syndroom van Asperger heeft, is ook lid van de rockband Riding The Low: de 50-jarige Brit is dus van veel markten thuis.

Je kan het eerste seizoen van ‘House of the Dragon' terugvinden op Streamz via Proximus Pickx! 

Lees ook:

Bekijk 'House of the Dragon', de spin-off van 'Game of Thrones', binnenkort op Streamz
Ontmoet de hoofdpersonages van de nieuwe serie 'House of the Dragon’
Dit mogen we nu al verwachten van 'House of the Dragon' seizoen 2
Dit is waar je de acteurs van ‘House of the Dragon’ van kan kennen
Dit zijn 5 rollen waar je 'House of the Dragon'-ster Matt Smith nog in gezien hebt

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top