'SAS: Rogue Heroes': het waargebeurde relaas van de beginjaren van het Britse elitekorps SAS

Series | De Special Air Service (SAS), een elitekorps van de Britse strijdkrachten, is een van de oudste speciale eenheden ter wereld en geniet nog steeds een mythische status. Vanavond zendt Canvas een televisiereeks uit over de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de SAS. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'SAS: Rogue Heroes' is gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Ben Macintyre uit 2017 en neemt je mee naar de beginjaren van de SAS, in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

In 1941 rukken Nazi-Duitsland en Italië op in de Noord-Afrikaanse woestijnen en moeten de Britse troepen in allerijl hun veroverde gebieden verdedigen. Tijdens zijn revalidatie in een Brits ziekenhuis in Caïro stelde commandolid David Stirling een plan op voor kleine eenheden getrainde militaire specialisten. Die zouden achter de vijandelijke linies moeten opereren en ervoor zorgen dat de Britse militaire nederlagen op het Afrikaanse front voltooid verleden tijd werden.

Aanvankelijk ondervond Stirling hevige tegenstand van de militaire leiding. Zo sprak hij over het Britse officierenkorps als "fossilized sh*t". Hij kreeg pas aandacht toen hij op slinkse wijze binnendrong in het hoofdkwartier van het Britse leger in Caïro en de dienstdoende bevelhebber kon spreken. Generaal Neil Ritchie was gefascineerd door de vernieuwende plannen van Stirling en liet na overleg met de Britse legerleiding de Special Air Service oprichten.

Dramatisering

De reeks begint op het moment dat Stirling in het ziekenhuis ligt en geeft een ietwat gedramatiseerd relaas van de ontstaansgeschiedenis. Het merendeel van de personages in 'SAS: Rogue Heroes' is dan ook gebaseerd op echte personages:  David Stirling, Paddy Mayne, Jock Lewes en Dudley Clarke zijn namen van mensen die allen echt hebben geleefd.

Toch moest er voor de vertaling naar het kleine scherm hier en daar een detail aangepast worden om de reeks overzichtelijk te houden. Zo is er bijvoorbeeld het personage van Eve Mansour, de adjunct-chef van de Franse inlichtingendiensten in Caïro. Actrice Sofia Boutella legt uit dat haar rol van Mansour een amalgaam is van enkele opmerkelijke verzetslieden uit die tijd. "Eve mag dan wel een fictief personage zijn, maar vrouwen namen in de Tweede Wereldoorlog een prominente rol in als spion", vertelt ze in een gesprek met Radio Times. "Ik denk bijvoorbeeld aan Noor Inaya Khan (een Indiase spion die in concentratiekamp Dachau overleed, nvdr.) of de Amerikaanse Virginia Hall, die door de nazi's als "een van de gevaarlijkste spionnen van de geallieerden" werd beschouwd".

'Kill your darlings'

Eén opmerkelijk verschil tussen het boek en de televisiereeks is dat er in het geschreven werk meer aandacht is voor de militaire mislukkingen en het daaruit voortvloeiende menselijk leed. In de televisiereeks is er eenvoudigweg te weinig tijd om te lang stil te staan bij het lijden van een aantal personages. "Als dramaturg is het verleidelijk om lang stil te staan bij het overlijden van een personage, maar je moet een keuze maken. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet te lang stil te staan bij de dood van een personage, in functie van het tempo van het verhaal", aldus scenarist en producent Steven Knight.

Bekijk 'SAS: Rogue Heroes' op woensdag 6 september om 22u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top