Hoe Future Islands-frontman Sam Herring van Dad Dancing plots iets hip en modern maakte

Muziek |

Vijftien jaar na hun debuutalbum 'Wave Like Home' en bijna tien jaar na de doorbraaksingle ‘Seasons’ staat Future Islands nog eens op het podium van de Ancienne Belgique. Daar kunnen fans zich andermaal vergapen aan de bijzondere en intense performance van frontman Sam Herring, die het kenmerk werd van de Amerikaanse synthpopband.

Door Pickx

Deel dit nieuws

First things first: ‘Seasons’ was en is nog steeds in de eerste plaats een pracht van een popnummer. Van bij de eerste synthmelodieën van toetsenist Gerrit Welmers tot de krachtige vocals van zanger Samuel T. Herring word je meegezogen in een vrolijke draaikolk van nostalgische eightiesvibes en hippe elektronische beats. Gereputeerde muziekbladen als NME en Pitchfork verkozen ‘Seasons’ in 2014 tot song van het jaar. Maar dat het nummer uitgroeide tot een hype, had toch voornamelijk met de live performance ervan te maken.

Met name het optreden van Future Islands tijdens de internationaal populaire talkshow ‘The Late Show with David Letterman’ in maart 2014 zorgde voor een ware sensatie op YouTube. De manier waarop Sam Herring zich volledig gaf in zowel zang als beweging, deed de sociale media exploderen. Op een haast dierlijke, primitieve manier gromde hij bij bepaalde passages bijna de adamsappel uit zijn keel of klopte hij zich op de borst als een gorilla die indruk wil maken op de vrouwtjes. Allemaal heel intens en serieus.

Tegelijkertijd liet Herring bij de instrumentale passages zijn lichaam helemaal over aan de inspiratie van het moment. Het resultaat: aparte, glijdende funkmoves -sommigen zien er een soort achterwaartse limbo in- die je eerder toeschrijft aan een zatte nonkel, maar die plots op een bijzondere manier blijken te passen bij de muziek. Dad Dancing heet dat, een fenomeen waar ook David Byrne (Talking Heads) een patent op heeft.

Intense liveshows

Het werd het handelsmerk van Future Islands, waardoor vooral hun liveshows steeds populairder werden. Iedereen wilde die performance wel eens in levenden lijve aanschouwen. En het moet gezegd: Sam Herring ontgoochelde nooit. Wanneer het podium wat groter werd, zoals tijdens festivals, liep hij als een gek van het ene eind naar het andere. Op Best Kept Secret in 2016 sprong hij zo eens impulsief over dranghekken recht in het aanpalende meer naast het hoofdpodium. Gitarist William Cashion vertelde nadien in Knack Focus: “Meestal weten we ongeveer wat gepland is en wat niet bij Sam. Zolang hij niet dood blijft bij een stunt, is het voor ons allemaal oké.” Eraan toevoegend: “Het gebeurt geregeld dat Sam in al zijn enthousiasme een kabel uittrekt en zo onze instrumenten kortsluit. Tussen hem en mij gaapt er daarom tegenwoordig een lege ruimte, kwestie van mijn effectpedalen veilig te stellen.”

Maar de frontman/zanger, ondertussen een bijna-veertiger, vertelde de voorbije jaren in interviews dat die intensiteit niet vol te houden was. “Op den duur begonnen we al op voorhand te zeggen dat de mensen hun verwachtingen een beetje moesten temperen”, aldus Herring.

Zijn lichaam, dat op jongere leeftijd flink wat schade opliep door een drugs- en alcoholverslaving, kon het vele touren maar moeilijk aan. Daarenboven is Herring een verstokte kettingroker, wat zijn conditie ook al niet ten goede komt. Zijn knieën begaven het soms bij al dat gehuppel en dad dancing. Daardoor gebeurt alles tegenwoordig iets gecontroleerder.

Meer ingetogen

Gelukkig heeft de aimabele Herring -tegenwoordig residerend in Zweden, waar hij samenwoont met zijn vriendin- nog zijn krachtige, diepe stem, waarmee hij ook op die manier de songs van Future Islands naar een hoger niveau kan tillen. Hun recentste plaat ‘As Long As You Are’ dateert alweer van 2020, maar er is nieuw werk op komst. Getuige daarvan hun nieuwe single ‘Deep In The Night’, een trage, meanderende song waarop Herring zijn croonercapaciteiten mag etaleren.

Want in weerwil tot hun grootste hit ‘Seasons’, is dat de eigenlijke sound van Future Islands. Een meer ingetogen, dromerige versie. Zoals we hoorden op het vorige album ‘As Long As You Are’, op de nieuwe single ‘Deep In The Night’ en komende zondag ook op de planken van de AB.

Future Islands staat op zondag 3 september in de AB. Er zijn nog tickets beschikbaar. Tickets en info vind je hier

Op de festivalpagina van Pickx kan je nog eens alle epische optredens van de voorbije festivalzomer herbeleven, daarnaast vind je er ook exclusieve interviews achter de schermen.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top