Deze acteurs en actrices kropen in de huid van veel jongere personages

Films |

Terwijl sommige acteurs personages spelen die quasi even oud zijn als zijzelf, casten sommige regisseurs oudere acteurs om tieners te spelen. Pickx geeft vijf voorbeelden waarbij het leeftijdsverschil aanzienlijk is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Paul Rudd

Wet Hot American Summer’ is een parodie op lichtvoetige komedies uit de jaren 80 over zomerkampen voor tieners. Een van de vele huidige sterren die in de film meespeelde is Paul Rudd. Rudd, destijds 32 jaar oud, kroop in de huid van de luie en slordige badmeester genaamd Andy Fleckner. Hij belichaamt perfect de zorgeloze houding van sommige tieners in de film. Als we hem voor het eerst in beeld zien, krijgt hij een driftbui nadat Janeane Garofalo hem uitscheldt omdat hij een bord eten op de kantinevloer heeft gegooid. Later bedriegt hij zijn vriendin Kate door aan te pappen met Lindsay (Elizabeth Banks). Tot overmaat van ramp verliest hij zijn werk als badmeester uit het oog, waardoor een van de kampeerders verdrinkt in het meer.

Twee spin-offs van ‘Wet Hot American Summer’, ‘First Day of Camp’ en ‘Ten Years Later’, zijn beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Audrey Hepburn

Een van de meest opmerkelijke rollen van Audrey Hepburn was in ‘Breakfast at Tiffany's’ (1961). Ze speelde Holly Golightly, een naïeve, excentrieke tienersocialite die het probeert te maken in New York door de gunsten te winnen van rijke heren die ouder zijn dan zijzelf. Alles aan Holly’s uiterlijk, van haar jurken en kapsels tot haar glimlach en lange sigarettenhouder, is iconisch.

Hepburn was 32 toen ze Holly Golightly speelde. In de loop van de film heroverweegt Holly haar materialistische prioriteiten en wordt ze verliefd op haar veel meer bescheiden vriend Paul. De rol vroeg om een actrice die de charme en het zelfvertrouwen van iemand uit de sociale elite van New York kon overbrengen, maar tegelijkertijd op de juiste momenten egoïstisch en immatuur kon zijn.

Tom Hanks

‘Forrest Gump’ vertelt het verhaal van een eenvoudige, maar grootmoedige man met een gouden hart, gespeeld door Tom Hanks. Terwijl hij op een bus wacht, vertelt hij de verbluffende gebeurtenissen uit zijn leven aan vreemden die ook op het bankje naast hem zitten te wachten. Het blijkt dat Forrest Gump een bewogen leven heeft geleid vanaf zijn geboorte in de jaren 50 tot het moment van vertellen, in de jaren 90.

Na enkele beginscènes waarin Forrest als kind in het Amerikaanse zuiden te zien is, speelt Hanks de rol van Forrest vanaf zijn laatste jaar op de middelbare school. Het was een opgave voor de acteur, die 37 was toen de film voor het eerst werd vertoond in 1994. Maar de oprechtheid en vastberadenheid van de Forrest die hij speelt schijnt door in elk deel van de film, ongeacht de leeftijd van het personage.

Ontdek ‘Forrest Gump’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Andrew Garfield

Ook toen Sony Pictures besloot om de ‘Spider-Man’-franchise nieuw leven in te blazen, bleef de filmstudio steevast acteurs casten die ouder waren dan de middelbare scholier. In ‘The Amazing Spider-Man’ (2012) trok Andrew Garfield, toen 28, het Spider-Man pak aan en nam de rol aan van Peter Parker, een ietwat sullige middelbare scholier. Eerder had Tobey Maguire de superheld ook al vertolkt, maar toen was het leeftijdsverschil met het personage kleiner: Maguire was 26 toen de eerste film werd opgenomen.

Barbra Streisand

Barbra Streisand regisseerde, schreef, coproduceerde en speelde de hoofdrol in ‘Yentl’ in 1983. De film is een muzikale bewerking voor het witte doek van het gelijknamige toneelstuk op Broadway, geschreven door Leah Napolin en Isaac Bashevis Singer.

Streisand speelde Yentl Mendel, een Joodse tiener die in de jaren 1900 in Polen woonde. Na de dood van haar vader blijft ze de Talmoed bestuderen, hoewel dit verboden is voor Joodse vrouwen. Ze nam ook de identiteit aan van haar overleden oudere broer en ging naar een Yeshiva-school vermomd als jongen. Streisand was 41 ten tijde van de productie en was al beroemd vanwege andere rollen die dichter bij haar leeftijd lagen. Hoewel haar acteerprestatie werd geprezen, komt haar personage vrij ongeloofwaardig over als tiener…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top