Op deze filmsets ging het er link aan toe

Films | In de misdaadkomedie ‘The Comeback Trail’, die vanavond te zien is op VTM 3, zetten twee louche filmproducenten een set op poten die opzettelijk levensgevaarlijk is, in de hoop een vette uitbetaling te krijgen van hun verzekering. Die set is fictief, maar er zijn wel degelijk echte filmproducties geweest waar het niet altijd even veilig was. Pickx diepte enkele van de strafste en meest tragische verhalen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Twilight Zone: The Movie

Op 24 juni 1983 verscheen de anthologiefilm ‘Twilight Zone: The Movie’ in de zalen. De release werd overschaduwd door de rechtszaak tegen vijf makers van de film, waaronder regisseur John Landis, die een van de delen regisseerde. Landis nam het naar verluidt niet zo nauw met de regels. Zo was hij niet tevreden met het geluid van valse geweren, dus liet hij zijn acteurs met echte munitie schieten. Levensgevaarlijk, maar dat liep nog met een sisser af. Hetzelfde kan niet gezegd worden over een andere scène.

Landis wilde het verhaal vertellen van een racist die tot inkeer komt wanneer hij teruggekatapulteerd wordt naar bepaalde historische gebeurtenissen. Een daarvan is de Vietnamoorlog, waar het hoofdpersonage twee Vietnamese kinderen redt terwijl hun dorp achter hen opgeblazen wordt en een helicopter overvliegt. Een circus van explosies en spectaculaire stunts moest het worden.

Alleen: de wetgeving rond kinderarbeid verbiedt dat kindacteurs zo dicht bij explosies vertoeven en ook de helicopter die boven hun hoofd moest scheren was niet veilig genoeg. Landis omzeilde de wetgeving door kennissen van kennissen op te trommelen en de kindacteurs uit het papierwerk te houden. Wanneer de scène opgenomen werd, liep het fout. De explosies beschadigden de rotor van de helicopter – die niet aan een kabel hing, maar echt vloog. De heli crashte op hoofrolspeler Vic Morrow (foto) en kindacteurs Myca Dinh Le (7 jaar oud) en Renee Shin-Yi Chen (6 jaar oud). Alle drie kwamen ze om het leven. Landis werd aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag, maar uiteindelijk vrijgesproken door een jury, die volgens sommige media teveel onder de indruk was van de beroemde filmmaker om een objectief oordeel te vellen. De verhalen over deze fatale filmset zinderen nog steeds na, ook in de debatten rond het recente dodelijke incident op de set van ‘Rust’.

Roar

Het verhaal van de filmset van ‘Roar’ is berucht. De avonturenfilm uit 1981 gaat over een familie die in Tanzania een privédierentuin vol leeuwen en tijgers uitbaat, en dagelijks tussen die wilde katachtigen leeft. In die tijd stonden computergestuurde graphics helemaal nog niet ver, dus opteerde regisseur Noel Marshall, die zelf de hoofdrol van Hank op zich nam, om met echte dieren te werken.

Marshall begon dieren (olifanten, leeuwen en tijgers) te verzamelen. Maar hij wist naar verluidt niet goed waar hij mee bezig was en haalde ongetrainde dieren naar de set, waar overigens geen professionele handlers aanwezig waren. Dat zorgde voor levensgevaarlijke situaties waarbij meer dan 70 leden van de cast en crew ernstige verwondingen opliepen door aanvallen van de dieren. Dat er geen doden vielen, is een mirakel.

Marshall zelf moest opgenomen worden in het ziekenhuis nadat hij elf keer gebeten werd. Zo beet een leeuw een gat in zijn hand tijdens een gevechtsscène en beet een leeuw in zijn been omdat het dier aangetrokken werd door zijn make-up. Zijn gezicht en borst werden ook aangevallen. Dokters vreesden voor zijn leven toen hij een bloedvergiftiging en gangreen bleek te hebben. De revalidatie duurde jaren. Een ander slachtoffer van de wilde dieren was cinematograaf Jan de Bont, die aangevallen werd door een leeuw. Hij moest naar verluidt 120 keer genaaid worden op zijn hoofd.

En het was allemaal voor niets, want de film werd een grote flop aan de box office. De productie kostte zo’n 17 miljoen dollar, maar haalde amper 2 miljoen op in de cinemazalen.

The Conqueror

Soms is het gevaar overduidelijk, zoals wanneer je tientallen wilde roofdieren op je acteurs en crew loslaat. Soms is het onzichtbaar, zoals het geval was met ‘The Conqueror’. De film, met westernster John Wayne in de hoofdrol, vertelt het liefdesverhaal tussen Temujin, die later bekend zou worden als Genghis Khan, en Bortai, de dochter van de leider van de Tataren. Het verhaal leidt tot een epische oorlog.

John Wayne, een westerse acteur, in de rol van de legendarische Mongoolse leider Genghis Khan – zelfs in 1956 wist het publiek dat dat een slecht idee was. Maar dat is niet de enige reden waarom de film vandaag herinnerd wordt. Van de 220 crewleden ontwikkelden er 91 in de jaren nadien kanker, 46 personen kwamen om.

Een aantal scènes waren opgenomen in de woestijn bij Escalante in de staat Utah, zo’n 200 kilometer van de plaats waar de Amerikaanse overheid nucleaire wapens testte. De woestijn waar ze filmden, was de plek waar een groot deel van de nucleaire fallout gebeurde. De producenten wisten van de tests, maar de overheid had aan de filmmakers verzekerd dat er geen enkel gezondheidsrisico was. Bleek dat toch even anders te zijn.

Een van de slachtoffers was vermoedelijk John Wayne zelf. Hij overleed in 1979 aan maagkanker, maar zei zelf dat zijn tabakgebruik en niet de set van ‘The Conqueror’ daarvoor verantwoordelijk was.

Voor een fictieve gevaarlijke filmset zit je vanavond goed met ‘The Comeback Trail’ om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top