Op deze filmsets ging het er link aan toe
Door Pickx

Deel dit nieuws
Twilight Zone: The Movie
Op 24 juni 1983 verscheen de anthologiefilm ‘Twilight Zone: The Movie’ in de zalen. De release werd overschaduwd door de rechtszaak tegen vijf makers van de film, waaronder regisseur John Landis, die een van de delen regisseerde. Landis nam het naar verluidt niet zo nauw met de regels. Zo was hij niet tevreden met het geluid van valse geweren, dus liet hij zijn acteurs met echte munitie schieten. Levensgevaarlijk, maar dat liep nog met een sisser af. Hetzelfde kan niet gezegd worden over een andere scène.
Landis wilde het verhaal vertellen van een racist die tot inkeer komt wanneer hij teruggekatapulteerd wordt naar bepaalde historische gebeurtenissen. Een daarvan is de Vietnamoorlog, waar het hoofdpersonage twee Vietnamese kinderen redt terwijl hun dorp achter hen opgeblazen wordt en een helicopter overvliegt. Een circus van explosies en spectaculaire stunts moest het worden.
Alleen: de wetgeving rond kinderarbeid verbiedt dat kindacteurs zo dicht bij explosies vertoeven en ook de helicopter die boven hun hoofd moest scheren was niet veilig genoeg. Landis omzeilde de wetgeving door kennissen van kennissen op te trommelen en de kindacteurs uit het papierwerk te houden. Wanneer de scène opgenomen werd, liep het fout. De explosies beschadigden de rotor van de helicopter – die niet aan een kabel hing, maar echt vloog. De heli crashte op hoofrolspeler Vic Morrow (foto) en kindacteurs Myca Dinh Le (7 jaar oud) en Renee Shin-Yi Chen (6 jaar oud). Alle drie kwamen ze om het leven. Landis werd aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag, maar uiteindelijk vrijgesproken door een jury, die volgens sommige media teveel onder de indruk was van de beroemde filmmaker om een objectief oordeel te vellen. De verhalen over deze fatale filmset zinderen nog steeds na, ook in de debatten rond het recente dodelijke incident op de set van ‘Rust’.
Roar
Het verhaal van de filmset van ‘Roar’ is berucht. De avonturenfilm uit 1981 gaat over een familie die in Tanzania een privédierentuin vol leeuwen en tijgers uitbaat, en dagelijks tussen die wilde katachtigen leeft. In die tijd stonden computergestuurde graphics helemaal nog niet ver, dus opteerde regisseur Noel Marshall, die zelf de hoofdrol van Hank op zich nam, om met echte dieren te werken.
Marshall begon dieren (olifanten, leeuwen en tijgers) te verzamelen. Maar hij wist naar verluidt niet goed waar hij mee bezig was en haalde ongetrainde dieren naar de set, waar overigens geen professionele handlers aanwezig waren. Dat zorgde voor levensgevaarlijke situaties waarbij meer dan 70 leden van de cast en crew ernstige verwondingen opliepen door aanvallen van de dieren. Dat er geen doden vielen, is een mirakel.
Marshall zelf moest opgenomen worden in het ziekenhuis nadat hij elf keer gebeten werd. Zo beet een leeuw een gat in zijn hand tijdens een gevechtsscène en beet een leeuw in zijn been omdat het dier aangetrokken werd door zijn make-up. Zijn gezicht en borst werden ook aangevallen. Dokters vreesden voor zijn leven toen hij een bloedvergiftiging en gangreen bleek te hebben. De revalidatie duurde jaren. Een ander slachtoffer van de wilde dieren was cinematograaf Jan de Bont, die aangevallen werd door een leeuw. Hij moest naar verluidt 120 keer genaaid worden op zijn hoofd.
En het was allemaal voor niets, want de film werd een grote flop aan de box office. De productie kostte zo’n 17 miljoen dollar, maar haalde amper 2 miljoen op in de cinemazalen.

The Conqueror
Soms is het gevaar overduidelijk, zoals wanneer je tientallen wilde roofdieren op je acteurs en crew loslaat. Soms is het onzichtbaar, zoals het geval was met ‘The Conqueror’. De film, met westernster John Wayne in de hoofdrol, vertelt het liefdesverhaal tussen Temujin, die later bekend zou worden als Genghis Khan, en Bortai, de dochter van de leider van de Tataren. Het verhaal leidt tot een epische oorlog.
John Wayne, een westerse acteur, in de rol van de legendarische Mongoolse leider Genghis Khan – zelfs in 1956 wist het publiek dat dat een slecht idee was. Maar dat is niet de enige reden waarom de film vandaag herinnerd wordt. Van de 220 crewleden ontwikkelden er 91 in de jaren nadien kanker, 46 personen kwamen om.
Een aantal scènes waren opgenomen in de woestijn bij Escalante in de staat Utah, zo’n 200 kilometer van de plaats waar de Amerikaanse overheid nucleaire wapens testte. De woestijn waar ze filmden, was de plek waar een groot deel van de nucleaire fallout gebeurde. De producenten wisten van de tests, maar de overheid had aan de filmmakers verzekerd dat er geen enkel gezondheidsrisico was. Bleek dat toch even anders te zijn.
Een van de slachtoffers was vermoedelijk John Wayne zelf. Hij overleed in 1979 aan maagkanker, maar zei zelf dat zijn tabakgebruik en niet de set van ‘The Conqueror’ daarvoor verantwoordelijk was.
Voor een fictieve gevaarlijke filmset zit je vanavond goed met ‘The Comeback Trail’ om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Lees meer over Films
-
Sarah Vandeursen zoekt de grenzen op in 'Sarah in Wokeland'
Weinig woorden doen anno nu zoveel emoties oplaaien als "woke". Maar weet je werkelijk wat deze Engelstalige term betekent? Vanaf 5 december kan je op VRT Canvas zien hoe Sarah Vandeursen, redactielid van De Ideale Wereld en gepatenteerd satiricus, uitzoekt wat "woke" is en waarom het zoveel emoties oproept. Ze krijgt daarbij hulp van een reeks bekende en minder bekende Vlamingen.
-
‘Saartje’ (Pickx+) verwelkomt een topregisseur en een topdokter
In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ op Pickx+ ontvangt gastvrouw Saartje Vandendriessche Fien Troch en Guy T’Sjoen. Een gevierde filmmaakster en een topdokter – ze hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen, maar bij ‘Saartje’ gaat het er net om dat ze verrassende gelijkenissen vinden. We stellen de gasten even aan je voor.
-
Kijktip: het mysterie van ‘Alter Ego’ (Streamz)
Een donker mysterie met fantasy-elementen, zo omschrijft actrice Taeke Nicolaï haar nieuwe serie op Streamz: ‘Alter Ego’. Voor wie nog niet weet wat te kijken de komende koude avonden, geeft Pickx je de Vlaamse serie mee als kijktip.
-
Mathias Coppens kiest voor een carrièreswitch in 'Boer Coppens'
Vanaf maandag 4 december kan je op VTM zien hoe Mathias Coppens een opvallende carrièreswitch maakt. Hij trekt zijn laarzen aan om werk over te nemen van enkele boeren. Het is niet de eerste keer dat een beroemdheid kiest om zijn grenzen te verleggen in een andere job. Pickx vertelt je meer.
-
'The A-Team': was de film even succesvol als de befaamde serie?
Fans van jeugdsentiment opgelet: vanavond kan je op VTM 3 kijken naar de film 'The A-Team'. Pickx blikt terug op de film uit 2010 en het succes van de franchise.
-
Kortfilm 'The Miracle' van Nienke Deutz valt in de prijzen op Kortfilmfestival in Leuven
De Vlaamse kortfilm 'The Miracle' van Nienke Deutz is op het Kortfilmfestival van Leuven bekroond als Beste Vlaamse Kortfilm. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt. De prijs bezorgt de film meteen een plaats op de longlist van de Oscar voor Beste Animatie Kortfilm.
-
Deze films mag je nog onder de kerstboom verwachten
De laatste maand van het jaar is begonnen, en er staan dit weekend nog tal van straffe en langverwachte filmreleases op je te wachten. Deze films mag je in december verwachten in de cinema en op Netflix.
-
Met deze films maak je het nóg gezelliger in de komende kerstperiode
Of je nu naar de bioscoop gaat of ze thuis bekijkt, hier zijn de nieuwe eindejaarsfilms die je niet wil missen!
-
‘The Lost King’ op Pickx+: ook deze vijf werken van filmveteraan Stephen Frears moet je gezien hebben
Deze zondagavond kan je op Pickx+ genieten van ‘The Lost King’, het nieuwste werk van regisseur Stephen Frears (82), veteraan van de Britse filmindustrie. Pickx dook in de archieven en diepte vijf andere niet te missen werken op uit de lange carrière van deze filmmaker met ruim een halve eeuw ervaring.
-
De prestigerollen van Rosamund Pike, vanavond in ‘I Care a Lot’ (Pickx+)
De Britse actrice Rosamund Pike werd in 2002 plots beroemd toen ze acteerde in de Bond-film ‘Die Another Day’ en maakte sindsdien furore met films als ‘Fracture’ en ‘Gone Girl’. Naar aanleiding van de vertoning van ‘I Care a Lot’, waarvoor Pike een Golden Globe won, op Pickx+ vanavond, fietsen we door enkele van de bekendste rollen van de actrice.
-
Alles wat je moet weten over ‘Rick and Morty’
Na het succes van de comedyserie ‘Community’ kwam Dan Harmon in 2013, in samenwerking met Justin Roiland, op de proppen met een van de gekste en grappigste series van de afgelopen 20 jaar. Pickx vertelt je meer over ‘Rick and Morty’, dat nu 10 jaar bestaat en beschikbaar is op Netflix.
-
Home Alone-kindster krijgt ster op Hollywood Walk of Fame
De Amerikaanse acteur Macaulay Culkin (43), die als kindster wereldwijd bekendheid verwierf met de film 'Home Alone', heeft vrijdag een ster gekregen op de Hollywood Walk of Fame. Bij de onthulling waren onder meer zijn partner Brenda Song en hun zoontjes aanwezig. Ook Paris Jackson (25), de dochter van popster Michael Jackson (1958-2009), tekende present. Culkin is haar peter.
-
Luister naar de nieuwste filmpodcast ‘Vive la scène’ op Pickx!
Ben jij iemand die tijdens of na een film of serie alles opzoekt over het verhaal en de cast? Ben je benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe ging bij populaire Vlaamse reeksen? Zak gezellig weg in je (auto-of trein)zetel en luister naar onze gloednieuwe podcast ‘Vive la scène’ en kom alles te weten over je favoriete acteurs of regisseurs.
-
December wordt een feestmaand op Pickx+
Ook in de laatste maand van het jaar 2023 heeft de exclusieve zender Pickx+ heel wat verrassingen voor je in petto. Muzikaal spektakel, nieuwe (docu)series en de uitreiking van de European Film Awards wachten je op de komende maand.
-
Starstruck (VTM): de nieuwe glamourshow op vrijdagavond
De nieuwe publiekstrekker van VTM op vrijdagavond is de spetterende show ‘Starstruck’, waarvan vanavond de eerste aflevering te zien is. Het is een talentenjacht, maar dan eentje met een bijzondere insteek.
-
‘Suburban Steps to Rockland’ neemt je mee naar de legendarische Ealing Club waar Clapton en The Rolling Stones kind aan huis waren
Zaterdagavond neemt Canvas je mee op een bijzondere muzikale reis met de documentairefilm ‘Suburban Steps to Rockland: The Story of The Ealing Club’. De film werpt een fascinerende blik op de geschiedenis van een club die een sleutelrol speelde in de opkomst van de Britse blues en de geboorte van enkele extreem invloedrijke muzikanten.
-
Dit waren de hoogtepunten van november
De tijd vliegt, de maand november is alweer achter de rug. Het was een maand vol muzikale en filmische hoogtepunten, van de release van langverwachte blockbusters tot de bekendmaking van de genomineerden voor de MIA’s. Pickx somt de hoogtepunten van de maand november nog eens voor je op.
-
Geniet thuis van het beste uit de cinema met deze films in de Proximus VOD-catalogus
December breekt aan en de kou doet zijn intrede. Het is tijd om te ontspannen en te genieten van de nieuwste bioscoopreleases – en dat vanuit uw luie zetel. Deze films zijn nu 7 dagen lang te huur (in plaats van 48 uur) in de Proximus VOD-catalogus.
-
Advocaat Omar Souidi over leven en dood in 'De laatste 100 uur'
In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van ‘De laatste 100 uur’ ontvangt Luk Alloo advocaat Omar Souidi. De specialist in straf- media- en sportrecht heeft zaken met veel aanzien gepleit, kan heel wat BV’s onder zijn cliënteel rekenen en is intussen zelf ook een BV geworden. Wekelijks stellen we de gast in ‘De laatste 100 uur’ nog even voor.
-
Je kan de bekroonde VRT-documentaire 'Mirakel n°71' vanaf nu opnieuw bekijken
Eind oktober won de documentaire 'Mirakel n°71' de Prix Europa in de categorie TV/Video Factual Series of the year. In de reeks zien we hoe regisseur Nathalie Basteyns met fotografe Lieve Blancquaert op roadtrip naar Lourdes gaan. Basteyns kreeg de diagnose van multiple sclerose en zit nu al 8 jaar in een rolstoel, maar droomt er nog altijd van om opnieuw te kunnen lopen en hoopt op een mirakel. Pickx vertelt je waarom je deze beklijvende documentaire moet hebben gezien.