Miley Cyrus viert 10 jaar ‘Wrecking Ball’ met release nieuwe single ‘Used to be young’

Muziek |

Op 25 augustus is het dag op dag 10 jaar geleden dat Miley Cyrus haar Hannah Montana-pakje afwierp met de release van de single ‘Wrecking Ball’, haar eerste monsterhit onder eigen naam. Dat dat jubileum ook bij de zangeres zelf voor nostalgische gevoelens zorgt, mag blijken uit ‘Used to be young’, een gloednieuwe single die ze vandaag op de wereld loslaat. Pickx vertelt je er alles over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Miley Cyrus (30) mocht zich als prille tiener al een wereldster noemen, met grote dank aan Disney. Dat bood haar de hoofdrol in een nieuwe tv-serie ‘Hannah Montana’, waarin ze Miley Stewart vertolkte, een nogal anonieme puber die op school en in het dagelijkse leven haar draai moeilijk vindt, maar die eens ze in haar vrije tijd haar blonde pruik opzet, verandert in een zelfverzekerde popzangeres: Hannah Montana.

De realiteit haalde al snel de fictie in, want in de 5 jaren dat de Disney-reeks liep groeide Miley Cyrus ook echt uit tot een alom geliefde zangeres en voorbeeld voor veel met zichzelf worstelende jongeren. Haar eerste albumreleases in 2006 en 2007 kwamen er als Hannah Montana, gevolgd door ‘Breakout’ en ‘Can’t Be Tamed’, twee albums onder eigen naam. Het werd snel duidelijk dat de jonge artieste meer wilde dan het uithangbord zijn van Disney.

‘Wrecking Ball’, het begin van een nieuw hoofdstuk

Een grote transformatie vond plaats in de periode rond 2012 en 2013. Eerst met rollen in de films ‘LOL’ en ‘So Undercover’, vervolgens met het album ‘Bangerz’, dat ze niet langer op het label van Disney uitbracht maar bij het gereputeerde RCA Records. Op dat album stond ook het iconische nummer ‘Wrecking Ball’, dat uitkwam op 25 augustus 2013. Niet door haarzelf geschreven, maar door een heel productieteam dat aanvankelijk Beyoncé in gedachten had als vertolkster van het nummer. Maar het werd dus Miley Cyrus, die er een mooie kans in zag om zich te ontdoen van haar brave Hannah Montana-imago.

Ten eerste is er de tekst, waarin ze zichzelf ziet als een sloopkogel die muren neerhaalt. Niet te stoppen, ruw, onafhankelijk en sterk. Het is een break-upsong, maar eentje die een positieve kracht uitstraalt. Wat de inhoud allemaal nog een extra beladenheid gaf, was het feit dat Cyrus net op dat moment ook persoonlijk door een break-upperiode ging met acteur Liam Hemsworth (met wie ze later wel zou trouwen, en weer scheiden). Ten tweede was er de bijhorende videoclip, waarbij we een wulpse en uitdagende Cyrus te zien krijgen, halfnaakt gezeten op een immens grote sloopkogel.

‘Wrecking Ball’ werd een wereldwijde hit, ondertussen 1,1 miljard keer beluisterd via YouTube, en luidde voor Miley Cyrus een nieuw hoofdstuk in haar carrière in.

30 en in het reine met zichzelf

Fast forward naar 25 augustus 2023. Exact tien jaar later is Miley Cyrus een gevestigde wereldster met ondertussen 8 albums op haar palmares. Het recente ‘Endless Summer Vacation’ werd opgenomen in Los Angeles, haar nieuwe thuisbasis, en moet voornamelijk een gevoel van zelfliefde, zelfaanvaarding en vrouwelijke kracht symboliseren. Thema's die gepaard gaan met een belangrijke maar moeilijke periode in haar leven: net 30 geworden, gescheiden en op een artistiek kruispunt aangekomen. De hitsingle ‘Flowers’ is een mooi voorbeeld van die mix aan emoties en die sloeg duidelijk ook aan bij de fans, want met meer dan 1,4 miljard streams op Spotify werd het haar populairste hit tot nog toe.

Maar er zit in haar recente album ook een flinke laag nostalgie verstopt. Dat zet Miley Cyrus nog eens in de extra in de verf met een nieuwe single: ‘Used to be young’. Niet toevallig exact 10 jaar na ‘Wrecking Ball’ uitgebracht. “Deze song gaat over eren wie we waren, liefhebben wie we zijn en vieren wie we zullen worden”, schrijft de Amerikaanse zangeres en actrice als begeleidend tekstje op haar Facebookaccount. “Ik voel trots als ik reflecteer op mijn verleden en vreugde als ik nadenk over de toekomst. Ik ben erkentelijk aan al mijn trouwe fans, die mijn dromen dagelijks helpen omzetten in realiteit. Ik ben oprecht dankbaar voor de stabiliteit die jullie steun mij schenkt. Dit nummer is voor jullie.”


In de videoclip bij het nummer zien we Miley Cyrus zonder al te veel franjes, die recht in de camera kijkt en zichzelf als naakte artieste durft tonen -figuurlijk deze keer. Het draait puur om de song en de tekst. Opvallend detail: ze draagt onder haar glitterpak een t-shirt met de afbeelding van Mickey Mouse, een duidelijke verwijzing naar haar debuut als Disney-vedette. Het symboliseert haar ontwikkeling tot volwassen artieste, die in het reine is gekomen met haar verleden.

Nog een bewijs daarvan is haar medewerking aan een show op Disney+. Met de 'Backyard Sessions' voor haar album ‘Endless Summer Vacation’ keerde ze even terug naar de vertrouwde stal, daar waar ze er vroeger net zoveel mogelijk afstand van wilde nemen. Naast enkele live gebrachte nummers in een intieme setting, worden in die 'Backyard Sessions' ook exclusieve interviews met de megaster getoond.

Bekijk ‘Miley Cyrus - Endless Summer Vacation (Backyard Sessions)’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' van Proximus Pickx

De film 'LOL' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Benieuwd naar meer Miley Cyrus? Lees dan ook deze artikels op Pickx: 

Miley Cyrus’ nieuwe album ‘Endless Summer Vacation’ is uit, en het is een voltreffer
Het echte verhaal achter de song ‘Wrecking Ball’ van Miley Cyrus
De verschillende markten waarin Miley Cyrus thuis is
"New Year, New Miley": Miley Cyrus zet met meesterlijke hand haar nieuw album in de marktKijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top