Heb je het ontroerende ‘Blue Jean’ gemist in de bioscoop? Je kan hem nog terugvinden in de Proximus VOD-catalogus

Films |

In ‘Blue Jean’ portretteert schrijfster-regisseuse Georgia Oakley, een homoseksuele lerares die een dubbelleven leidt in een Engeland dat erg vijandig staat tegenover holebi’s. Deze film kan je ontdekken in de Proximus VOD-catalogus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Engeland, 1988. De conservatieve regering van Margaret Thatcher staat op het punt een wet aan te nemen die holebi’s stigmatiseert, de beruchte ‘Section 28’. Dit amendement bepaalt dat de lokale overheid “niet opzettelijk homoseksualiteit mag promoten of materiaal mag publiceren met de bedoeling homoseksualiteit te promoten” – een wijziging die dezer dagen wel erg doet denken aan de Russische anti-homopropagandawet uit 2013.

Door het amendement van Thatchers regering werd de Britse  sportlerares Jean (Rosy McEwen) gedwongen een dubbelleven te leiden. Ze moet voorzichtig navigeren door het tumult van toenemende haat tegen LGBTQI-mensen. Terwijl de druk van alle kanten toeneemt, veroorzaakt de komst van een nieuw meisje op haar school een crisis die Jean nog meer op de proef zal stellen.

De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Rosy McEwen, die vorig jaar nog te zien was in het zeer originele ‘Vesper’. Verder spelen Kerrie Hayes, Lucy Halliday, Stacy Abalogun en Izzy Neish de hoofdrollen. ‘Blue Jean’, Georgia Oakleys debuut als regisseur van een speelfilm, ging vorig jaar in première op het filmfestival van Venetië, waar het drie nominaties kreeg. De film ontving ook twaalf nominaties voor de British Independent Film Awards en won in totaal vier prijzen, waaronder Best Lead Actress en Best Debut Writer.

‘Blue Jean’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Het Thatcher-tijdperk in de Britse filmcultuur

‘Blue Jean’ is niet de eerste keer dat de Britse cinema teruggrijpt naar het Thatcher-tijdperk. Margaret Tatcher, bijgenaamd de ‘Iron Lady’ vanwege haar autoritaire en vastberaden stijl, regeerde het land van 1979 tot 1990 en veranderde het sociale, economische en politieke landschap van het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk. In 1985 al regisseerde Stephen Frear ‘My Beautiful Laundrette’, vaak beschouwd als de belangrijkste film van de Thatcher-jaren. Het verhaal draait om Omar, een jonge man van Pakistaanse afkomst die in Londen woont, waar hij een wasserette runt die het moeilijk heeft. Hij vormt een team met Johnny, een blanke oud-klasgenoot, om de zaak nieuw leven in te blazen. Terwijl hun samenwerking zich ontwikkelt, ontstaat er een romantische relatie tussen Omar en Johnny. De relatie zorgt al snel voor spanningen, tegen een achtergrond van sociale en etnische vooroordelen. Hoewel de film wordt gebracht met de luchtigheid van een komedie, behandelt hij kwesties als rassenverhoudingen, homoseksualiteit en sociale klasse in het Thatcher-tijdperk.

Recenter richtte de film ‘Hunger’ (2008), met Michael Fassbender in de hoofdrol, zich op de hongerstaking van een groep IRA-leden in de Maze-gevangenis in Noord-Ierland, begin jaren 1980. Hoewel de film niet expliciet over het tijdperk-Thatcher gaat, biedt het een krachtig inzicht in de politieke en sociale spanningen van die periode – en de gevolgen van het regeringsbeleid.

Billy Elliot’ (2000) speelt zich dan weer af tegen de achtergrond van de mijnwerkersstaking van 1984-1985. Het verhaal volgt een jonge Billy, die zijn talent voor ballet ontdekt ondanks de traditionele verwachtingen van zijn familie en de worstelende mijnbouwmaatschappij.

Tot slot kunnen we ook nog de uitstekende biografische film ‘The Iron Lady’ tippen, over het leven van Margaret Thatcher. De hoofd- en titlrol wordt vertokt door Meryl Streep.

Ben je geïnteresseerd in het verhaal van Thatcher, ontdek dan ‘Margaret Thatcher: The Iron Lady’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top