W-Festival neemt je mee terug naar de jaren 80 en 90

Muziek | Fans van de jaren 80 en 90 worden van 25 tot en met 27 augustus op het Klein Strand in Oostende verwacht. Daar staat het W-Festival in het tegen van glamrock, synthpop, new- en cold wave, en vooral heel veel nostalgie. Naast de Village People, Wet Wet Wet en Genesis staan nog heel wat muzieklegendes op de line-up. Het volledige programma vind je hier. Pickx dook intussen in het programma om enkele opmerkelijke namen uit te lichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nena

In januari 1983 scoorde deze Duitse zangeres een wereldhit met ’99 Luftballons’. Veertig jaar later maakt het lied nog steeds deel uit van het collectieve geheugen. Nena bekritiseerde er destijds de absurditeit van de Koude Oorlog mee, maar de tekst is vandaag nog even relevant. Het nummer werd opgepikt en gebruikt in talloze films en series. Er is ook een Engelstalige versie, maar die is een pak minder populair.

Gabriele Susanne Kerner (de volledige naam van Nena) viert in de zomer van 2023 vier decennia op de planken met de zomertour ‘Wir Gehören Zusammen Open Air Tour’. Naast België doet ze ook Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië, Engeland en Nederland aan, en haar thuisland Duitsland uiteraard. Met 25 miljoen verkochte platen blijft ze een van de populairste Duitse artiesten ter wereld. En op 63-jarige leeftijd is ze nog lang niet uitgeblust, bewijst haar tomeloze energie op het podium. Ze blijft de belichaming van rock ’n roll.

Nena staat op zaterdag vanaf 19u op het hoofdpodium van W-Festival.

 

The Human League

In oktober 1981 bestormde de Britse band The Human League de internationale ether met monsterhit ‘Don’t You Want Me’. De band putte uit een breed scala aan invloeden, van pop en glamrock tot de opkomende elektronische muziek en new wave. De band stond zo mee aan de wieg van het geluid van de jaren 80. Op hun album ‘Dare’ uit 1981 stonden vier bekende hits: ‘Don’t You Want Me’, ‘The Sound of the Crowd’, ‘Love Action’ en ‘Open Your Heart’. Het plaatje schoot in sneltempo naar de top van de Britse hitlijsten en bleef daar maar liefst 71 weken staan. De drie stemmen van The Human League, Philip Oakey, Joanne Catherall en Susan Ann Sulley, staan nog steeds samen op het podium om iedereen terug te katapulteren naar hun gloriejaren.

The Human League staat op zaterdag vanaf 21u op het hoofdpodium van W-Festival.

 

The Cardigans

We schrijven september 1996. Het vijfkoppige Zweedse The Cardigans brengt hun derde studioalbum uit, ‘First Band On the Moon’, met daarop de single ‘Lovefool’. Het grote publiek ontdekte de muziek toen Baz Luhrmann het gebruikte in zijn film ‘Romeo + Juliet’. Sindsdien maakte de band wereldwijd naam. In Japan en de Verenigde Staten ging hun album in amper drie weken platinum. The Cardigans werden een gevestigde waarde in het rocklandschap en scoorden hits als ‘My Favourite Game’ en ‘Erase/Rewind’, die op het vierde album stonden. Na die release besloot de band een pauze van vijf jaar in te lassen om aan soloprojecten te werken. In 2003 keerden Nina Persson en haar band terug met het album ‘Long Gone Before Daylight’, waarin ze een rustigere en introspectievere sfeer oproepen. Hun laatste album dateert al van 2005, maar de band tourt wel nog steeds.

The Cardigans staan op zondag vanaf 16u10 op het hoofdpodium van W-Festival.

 

Natalie Imbruglia

Met haar cover van Lis Sorensens ‘Torn’ veroverde de Australische zangeres Natalie Imbruglia in 1997 de wereld. Tot op heden is het nummer meer dan 500 miljoen keer beluisterd op Spotify en is het nog steeds het meest gedraaide nummer op de Australische radio. Voordien was ze aan deze kant van de wereld een nobele onbekende, maar een paar jaar eerder was ze in Australië wel al doorgebroken. Sinds die grote doorbraakhit bracht ze zes albums uit. Na twaalf jaar radiostilte dook de zangeres in 2021 weer op met het album ‘Firebird’, dat haar carrière een nieuw elan gaf.

Natalie Imbruglia speelt op zondag vanaf 18u op het hoofdpodium van W-Festival.

Wie nog dieper in de muzikale magie van de jaren 80 wil duiken, kan terecht in de VOD-catalogus van Pickx, waar films als ‘Rocketman’, ‘I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie’ en ‘Moonage Daydream’ te vinden zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top