'Wrecking Ball' - Miley Cyrus

Muziek |

Miley Cyrus? Sprak je de naam uit rond 2010 dan kreeg je meewarige blikken. Was dat niet die jonge actrice uit 'Hannah Montana', wiens papa - Billy Ray - een nogal belegen countryster was? Ja, maar de jonge Cyrus bleek meer in haar mars te hebben dan enkel te acteren in een puberserie. Ze trad in de voetsporen van haar vader. ‘Wrecking Ball’ zou een van de sleutelmomenten in haar carrière blijken te zijn. De song wordt op 25 augustus precies 10 jaar oud.

Door MF

Deel dit nieuws

Eerst voor Beyoncé

‘Wrecking Ball’ werd niet geschreven door Cyrus zelve, maar was een samenwerking tussen Mozella, Stephan Moccio, Sacha Skarbek, Dr. Luke, Cirkut en David Kim. De songwriters hadden zelfs niet eens Cyrus in het achterhoofd toen ze het nummer schreven: het was een universele break-upsong, en voor de vertolking ervan ging hun eerste gedachte uit naar Beyoncé. Het lot dacht er anders over, en de song kwam terecht op het bord van Cyrus, die het gretig overnam en een plek gaf op haar vierde studio-album ‘Bangerz’.

Op het moment dat Cyrus de song opnam, was ze nog verloofd met acteur Liam Hemsworth, maar toen het album verscheen, gingen ze door een heftige relatiecrisis, met een breuk tot gevolg. De timing van hun scheiding zorgde ervoor dat ‘Wrecking Ball’ een persoonlijk break-up anthem werd voor de zangeres, maar zo was het oorspronkelijk niet bedoeld. Of hoe een samenloop van omstandigheden een song tot een heel ander niveau tilde.

Sloopkogelblues

Niet enkel de song kreeg aandacht. Toen het nummer gereleaset werd, stootte het meteen door naar nummer 50 in de Billboard Hot 100, om tijdje later op nummer 1 te belanden. Het werd Cyrus’ eerste nummer 1 hit. Het succes werd mee in de hand gewerkt door de bijzondere videoclip, waarin Cyrus onder andere muren neerhaalt in haar ondergoed en naakt op een gigantische sloopkogel zit. De video begint met een close-up van haar gezicht, terwijl ze zingt met tranen in haar ogen, wat doet denken aan de videoclip voor het nummer ‘Nothing Compares 2 U’ van Sinead O'Connor. Fijn detail: in de eerste 24 uur dat de video online stond, kreeg die maar liefst 19,3 miljoen streams. Ondertussen staat de teller op YouTube op 1,1 miljard streams.Miley Cyrus vergelijkt zichzelf met een sloopkogel, een zware metalen bal die wordt gebruikt om gebouwen te slopen. Ze zegt dat ze met volle kracht en intensiteit in de relatie kwam en probeerde door de muren van haar geliefde heen te breken. Ze wilde dichter bij hem komen en ervoor zorgen dat hij zich voor haar zou openstellen. Maar in plaats van zijn muren te breken, brak ze uiteindelijk zichzelf. Hij maakte haar kapot door haar te kwetsen, af te wijzen of te verlaten.

Fan van Miley? Check dan zeker de backyard session op Disney+:

https://www.disneyplus.com/nl-nl/movies/miley-cyrus-endless-summer-vacation-backyard-sessions/MbkiReincbREJe kan het volledige 'Bangerz'-album hier ontdekken:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top