Loyle Carner: de hiphopster die zijn eigen genre creëerde

Muziek |

Zondag in de Dance Hall op Pukkelpop: Loyle Carner, een van de grootste hiphopsterren uit het VK, die onlangs nog de Wembley Arena uitverkocht. Pickx zoomt in op zijn bijzondere carrièrepad, waarbij de Londenaar met ADHD en dyslexie een heel eigen weg en eigen tempo volgde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met zijn soepele flows, zijn zachte en aangename stem, zijn referenties naar jazz en soul, en zijn poëtische teksten claimde Loyle Carner (28) van bij de start een apart plekje binnen de Britse rapscene. Geen machismo, geen gevloek, maar kwetsbare en eerlijke monologen. Journalisten van The Guardian doopten het om tot “confessionele hiphop”. Een apart vakje voor deze ene artiest.

Zijn debuutalbum ‘Yesterday’s Gone’, dat in 2017 uitkwam, werd genomineerd voor een Mercury Prize, de meest prestigieuze prijs die Britse artiesten kunnen binnenhalen. Op dat album prijkte onder meer de single ‘Damselfly’, een samenwerking met Tom Misch, en tot op vandaag de grootste hit in het oeuvre van Loyle Carner. Het is een prima voorbeeld van ‘s mans unieke flow, die poëzie verenigt met jazz en hiphop.


Kantelmoment

Hij groeide op in Croydon, een arme wijk in Londen, waar de criminaliteit hoogtij vierde. Zijn biologische vader was niet aanwezig tijdens zijn jeugdjaren en kleine Ben (echte naam Benjamin Coyle Larner) werd gediagnosticeerd met ADHD en dyslexie. Eigenschappen waarmee hij gepest werd op school. Geen al te beste start dus. Maar de jonge Londenaar vond een uitlaatklep in de muziek en de toneelschool. Hij nam zijn tijd om zich daarin te bekwamen alvorens echt op de voorgrond te treden. Voor hij zijn gelauwerde debuutalbum uitbracht in 2017 had hij al enkele jaren ervaring in de koffer. Hij leerde het klappen van de zweep als voorprogramma van onder andere Doom MF, Kae Tempest en Joey Badass.

Een eerste hoogtepunt volgde in 2016, toen hij in een uitverkochte 02 Arena te Bristol als voorprogramma van de Amerikaanse raplegende NAS mocht opdraven. Het gebeurde in de nasleep van de plotse dood van zijn stiefvader, met wie hij een innige band had gecreëerd. Zijn EP ‘A Little Late’ uit 2014 en vooral zijn debuutalbum ‘Yesterday’s Gone’ staan in het teken van dat grote verlies. “Everybody says I’m fuckin’ sad/ Of course I’m fuckin’ sad, I miss my fuckin’ dad”, zingt Carner. Als eerbetoon aan zijn stiefvader trad hij tijdens de concerttour van 2017 -met onder andere passages op Dour en Couleur Café- op in een voetbalshirt van Eric Cantona, de favoriete speler van zijn stiefvader.

Vaderschap en identiteit

Dat Loyle Carner -die tevens een passie heeft voor koken, niet toevallig maakte hij een song over sterrenchef Ottolenghi- een kerel met het hart op de juiste plaats is, bewees hij ook door een eigen nevenproject op te starten: Chili Con Carner. Een kookprogramma voor kinderen met ADHD. Dat maatschappelijke engagement is een rode draad in het leven en werk van de Londense hiphopvedette.

Op ‘Hugo’, zijn derde studioalbum, dat vorig jaar uitgebracht werd en mee geproducet werd door Madlib, rapt Carner over het prille vaderschap, identiteit, mannelijkheid en sociaal onrecht. Opnieuw zonder geschreeuw of al te gratuite uitroeptekens, maar met doordachte rijmen. Een voorbeeld daarvan is de hitsingle ‘Nobody Knows’, dat vorig jaar door BBC verkozen werd tot Hottest Record of the Year. Het nummer werd geschreven tijdens de coronapandemie, toen raciale tegenstellingen nog maar eens op scherp werden gezet met de hele Black Lives Matter-beweging. Ook Carner ervaarde tijdens zijn jeugdjaren heel wat racisme, maar gebruikt in bijvoorbeeld het nummer ‘Georgetown’ de poëtische metafoor van witte en zwarte toetsen op een piano om die contrasten te verwoorden. Een illustratie van de creativiteit waarmee hij zijn teksten benadert.

Uiteindelijk vraagt de artiest met ‘Hugo’ ook om begrip en vergiffenis, waarbij hij de hand reikt naar zijn afwezige biologische vader. We schreven het al: eerlijkheid en kwetsbaarheid schrikken deze hiphopvedette niet af. De cirkel is rond, hij is nu zelf een inspiratiebron geworden voor anderen.

Loyle Carner staat op zondag 20 augustus om 19u10 in de Dance Hall op Pukkelpop. Meer info vind je hier.

Volg de hoogtepunten van Pukkelpop en herbeleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Lees ook:


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top