Froukje bezingt op Pukkelpop de worstelingen van het alledaagse: “In elk lied zit een vorm van overdrijving”

Pukkelpop | Froukje, Nederlandse popsensatie met een universele boodschap, staat voor de tweede keer op Pukkelpop, de eerste keer op het hoofdpodium. Na een jaar waarin ze, naast nieuwe muziek schrijven, even de pauzeknop indrukte, beleeft ze een festivalzomer die ze zelf omschrijft als rustig, ook al doet ze de twee grootste festivals van Vlaanderen aan. “Ik heb zin om naar nieuwe dingen toe te werken”, zegt ze in een interview met Pickx kort voor de show op Pukkelpop.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Nederlandse songschrijfster en zangeres Froukje zal haar uiterste best doen om op vrijdag om 14u20 de weide voor het hoofdpodium van Pukkelpop te laten vollopen. Sinds begin 2020 timmert de nog maar 21 jaar oude Froukje Veenstra aan haar muzikale carrière, die begon met het protestlied ‘Groter Dan Ik’. ‘Onbezonnen’ uit 2021 werd ook in België een hit en toen Bazart haar als voorprogramma liet aantreden voor hun shows in de Lotto Arena datzelfde jaar, was het Belgische publiek helemaal overtuigd.

In 2022 mocht Froukje al eens aantreden op Pukkelpop. Toen was dat nog in de Dance Hall, een tent. Dat ze dit jaar een plekje op het hoofdpodium krijgt, spreekt boekdelen over hoe haar optreden toen werd onthaald. Eerder deze zomer mocht ze nog invallen voor Nathaniel Rateliff & the Night Sweats – die een hele concertreeks annuleerden – op de Main Stage van Rock Werchter, dus ook dat festival mocht ze van de bucketlist afvinken.

Froukje doet helemaal haar eigen ding, maar wordt onvermijdelijk in één adem genoemd met S10, Merol, MEAU en de andere Nederlandse popzangeressen die Vlaanderen de laatste jaren duchtig veroveren. “Er is sprake van een herontdekking van muziek in de moedertaal, maar het is ook gewoon logisch dat getalenteerde, leuke meiden als zij een podium krijgen”, geeft Froukje als mogelijke verklaring voor die opmars tijdens een gesprek met Pickx enkele dagen voor de show op Pukkelpop. “Voor jonge mensen zijn ze bereikbaar. Ze zitten dichtbij, ze spreken letterlijk hun taal.”

Je staat vrij vroeg op de dag op de Main Stage geprogrammeerd. Ben je blij met dat plekje?

Froukje: “Ja, natuurlijk. De Main Stage is sowieso heel bijzonder. En ’s middags spelen vind ik altijd best fijn.”

In Werchter slaagde je er alvast in om de weide vol te laten lopen, ondanks het slechte weer.

“Ik hoop dat het nog eens zo goed gaat, we zullen wel zien. Soms bij latere spots ligt er meer druk op. Ik heb luistermuziek, dus dan is de middag wel leuk. Dat je minder kan doen met licht en beeld is jammer, maar ik vind het prettig.”

Je werd voor Werchter last minute ingeschakeld ter vervanging. Legde dat extra druk op je schouders?

“Dat viel wel mee, het was vooral erg leuk om dat te kunnen doen. De combinatie van Werchter en Pukkelpop is sowieso heel bijzonder. We waren er ook wel klaar voor, want we stonden dat weekend ook op Down The Rabbit Hole in Nederland.”

Na dat optreden was de Vlaamse pers erg positief. Humo noemde het “een uur lang genieten”. Ben je iemand die recensies leest?

“Ik vind het wel fijn om dat na zo’n show even te checken. Soms staan er ook best wel nuttige dingen in. Wij zien de show niet vanuit het publiek, dus zo kunnen we wel zien hoe het wordt ontvangen. Als het iets minder positief is, is dat natuurlijk niet zo leuk, maar dat is me gelukkig nog niet zo vaak overkomen. Sowieso ben ik altijd kritisch over mijn werk. We willen dat het goed blijft en zoeken steeds naar manieren om het nog beter te maken. Dat is hard werken, en het is helemaal goed zo.”

Orde van de dag

Het is je tweede keer op Pukkelpop. Wat wordt er anders dan vorig jaar?

“Het wordt gewoon een leuke show, lekker dansen en luisteren. Ik heb niet megaveel nieuwe muziek, maar de nieuwe liedjes die ik heb, gaan we zeker spelen. Ik heb deze zomer niet zo heel veel gespeeld, dus ik heb in ieder geval veel frisse energie om een grote show te doen. En na de zomer zal ik lekker uitgerust zijn. Ik heb zin om weer naar nieuwe dingen toe te werken en nieuwe muziek uit te brengen.”

Een van die nieuwe dingen waar veel mensen op zitten te wachten, is een eerste album. Kan je daar al iets over kwijt?

“Ja, het is bijna af! Maar ik kan nog niet zeggen wanneer het uitkomt. Het wordt in ieder geval een album waar ik trots op ben. Ik heb zin om de nieuwe liedjes te laten horen.”

Je single die momenteel op de Belgische radiozenders draait is ‘Als Ik God Was’, een lied waarin je het onder andere hebt over universele thema’s als eenzaamheid en het feit dat het oké is om niet bij de rest te horen. Hoe is dat nummer ontstaan?

“Ik schrijf nummers op twee verschillende manieren. De ene is dat ik het allemaal heel dicht bij mezelf houd. De andere is dat ik meer vanuit een soort concept denk. Met ‘Als Ik God Was’ verzon ik een verhaal. Ik zag iemand voor me die denkt: als God zo goed is, waarom heb ik dan het idee dat ik het zoveel beter zou kunnen? Het leek me een grappig concept, maar dan sloop er ook weer wat van mezelf in, een zoeken naar iets groters, accepteren dat het leven soms niet zo bijzonder is en een beetje teleurgesteld zijn dat er niet iets groters is dan de orde van de dag.”

Welke song is je meest autobiografische?

(Denkt na) “Misschien ‘Een Teken’? Dat is een lied waarvan ik heel goed weet waar, op welke dag en waarom ik het heb geschreven. Maar in elk lied zit wel een vorm van overdrijving. Ik kan de dingen altijd een beetje anders maken dan ze zijn. Het is altijd een combinatie van mezelf en een verhaal.”

Opstandig

In eerdere interviews sprak je over je liefde voor punk, hardrock en metal. Je vond vroeger dat popmuziek iets verrijkends miste, maar maakt nu zelf wel dansbare pop. Wil je nu zijn voor de jonge generatie wat die punk voor jou was?

“Wat ik vond in die punkmuziek was erkenning en begrip, al ging dat misschien minder over thematiek en meer over een gevoel. Ik probeer mijn muziek op een directe manier herkenbaar te maken voor het publiek door het heel laagdrempelig te houden en zo de worstelingen van het alledaagse te omschrijven. Ik heb heel veel lol nu met popmuziek, het is een leuke uitdaging om die boodschappen erin te verwerken. Eigenlijk heb ik altijd al een grote liefde gehad voor pop, maar als puber was ik opstandig. Het mocht allemaal best wel wat gekker zijn.”

Het valt op dat de Nederlandse popzangeressen die in Vlaanderen doorbreken erg direct over de leefwereld van jonge mensen zingen. Het is een cliché dat Nederlanders directer zijn dan Vlamingen.

“Ja, maar het klopt denk ik wel, in mijn ervaring tenminste. Als ik fans ontmoet in België, is er vaak iets meer afstand. Ze zijn lief en voorzichtig. Nederlanders zijn wat grenzelozer. Maar ik vind het niet prettiger om in het ene land te spelen dan in het andere. Nederland voelt iets veiliger omdat ik daar beter weet waar ik sta als artiest, maar in België spelen voelt als een spannend uitstapje. De sfeer is ook iets aandachtiger in België, wat best prettig is. En ik ben toch altijd weer verbaasd hoeveel mensen er meezingen en hoe goed mijn muziek hier wordt ontvangen.”

Froukje staat op vrijdag om 14u20 op de Main Stage van Pukkelpop.

Volg de hoogtepunten van Pukkelpop en herbeleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top