girl in red, de jonge Noorse die indruk maakte op Taylor Swift, is klaar om terug te keren naar Pukkelpop

Pukkelpop |

Pukkelpop is in volle gang van 17 tot 20 augustus. De line-up van zondag brengt zoals gewoonlijk grote namen als Macklemore, The Killers en Foals, maar er vallen ook enkele curiositeiten te ontdekken. Onder hen ook girl in red, een jonge Noorse zangeres die een symbool is geworden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kans is relatief klein dat je al hebt gehoord van een zekere Marie Ulven Ringheim, want de 24-jarige Noorse is beter bekend onder haar artiestennaam girl in red. Ze leerde zichzelf piano, gitaar en muziekproductie aan. In 2017 begon ze muziek op te nemen in haar slaapkamer en te publiceren op Soundcloud. Nadat ze ‘I Wanna Be Your Girlfriend’ uitbracht onder de naam girl in red, ging het plots erg snel. Ulven vergaarde een enorme online aanhang in Noorwegen nadat ze op de nationale radio verscheen, en ‘I Wanna Be Your Girlfriend’ werd zelfs door de New York Times opgenomen in de lijst van beste nummers van 2018.

Het debuutalbum van girl in red, ‘If I Could Make It Go Quiet’, bevestigde haar talent in 2021. Het markeerde een duidelijke rijping in Ulvens muziek, ontving lovende recensies en bereikte nummer twee in Noorwegen en nummer zeven in het Verenigd Koninkrijk. Op het album stonden de singles ‘Midnight Love’, ‘Rue’ en ‘Serotonin’. De release van het album trok de aandacht van de Ierse dj Annie Mac, die het op BBC Radio 1 liet horen. The Guardian schreef over het album: “Marie Ulvens debuut is een kalme, zelfverzekerde intentieverklaring die ver buiten haar fanbase zou moeten aanslaan”, terwijl NME opmerkte dat “lo-fi liefdesverdriet plaats maakt voor enorme ambitie”.

Queer icoon

Het openlijk homoseksuele ‘meisje in het rood’ is snel een icoon geworden op het videoplatform TikTok. Gebruikers stellen er weleens de vraag “Luister je naar girl in red?” om erachter te komen of iemand queer is. De ontroerende video voor haar nummer ‘Two Queens in a King Sized Bed’, uitgebracht in de zomer van 2020, heeft haar populariteit onder de homogemeenschap een boost gegeven.

De singer-songwriter gaat in haar teksten vaak in op de ervaring van het queer zijn. Maar daar blijft het niet bij: ze snijdt ook onderwerpen aan als romantiek, liefdesverdriet en psychische aandoeningen. Een van haar grootste invloeden is niemand minder dan superster Taylor Swift, voor wie ze zelfs mocht openen tijdens haar recente ‘The Eras Tour’ in de Verenigde Staten.

girl in red treedt op zondag 20 augustus om 17u op in de Marquee op Pukkelpop.

Volg het beste van Pukkelpop en andere festivalhoogtepunten op pickx.be!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top