'12 Years a Slave': ontdek het waargebeurde verhaal van Solomon Northup

Films | ‘12 Years a Slave', die je op zaterdag 19 augustus om 20u40 kan bekijken op Pickx+, is een film die talloze prijzen won, waaronder de Oscar voor Beste Film in 2014. Deze film, geregisseerd door Steve McQueen, vertelt het levensverhaal van Solomon Northup. De vrije Afro-Amerikaanse man werd ontvoerd en nadien als slaaf verkocht op een plantage in Louisiana. Ontdek het ware verhaal achter dit aangrijpende drama.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1841 bracht Solomon Northup zijn dagen door met zijn vrouw en kinderen in de staat New York. Hij was een vrij man die zijn brood verdiende als timmerman en viool speelde. Op een dag werd hij ontvoerd door twee individuen. Zij drogeerden hem en ketenden hem vast in een kamer. Ze verkochten hem als slaaf. Northup werd beroofd van zijn rechten als vrije man en zijn identiteit werd afgenomen. Hij werd onder de naam Platt op een schip gezet richting New Orleans.

'12 Years a Slave' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze prachtige bewerking van het boek 'Twelve Years a Slave' van Solomon Northup (1853) wordt gedragen door een indrukwekkende cast. Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch en Brad Pitt, die ook een van de producenten is van dit drama, zorgen ervoor dat je de krop in de keel krijgt bij het bekijken van deze film.

12 vreselijke jaren

In het boek vertelt Solomon Northup zijn verhaal over de verschrikkelijke twaalf jaren die hij als slaaf heeft moeten doorbrengen. Northup protesteerde tegen zijn gevangenschap, maar kreeg daardoor vele slagen te verduren. Hij werd eerst fysiek gebroken om nadien ook mentaal eronderdoor te gaan. Hij werd naar Louisiana gestuurd en jarenlang ging hij als de slaaf Platt door het leven.

In de film zien we in welke onmenselijke omstandigheden hij twaalf jaar lang moest leven. Nadat hij terug zijn vrijheid kreeg, probeerde Northup de daders te laten straffen. In die tijd kon een zwarte man een blanke in het district Washington echter niet aanklagen. Toch werd de zaak enige tijd later heropend door een rechter. Merrill en Russell, de twee ontvoerders, werden aangeklaagd. Helaas werden zij niet gestraft voor hun daden.

Het einde van Northup zijn leven blijft een mysterie. Zijn vrouw en kinderen werden teruggevonden, maar Solomon zou eind jaren 1850 verdwijnen. Er doken geruchten op dat hij opnieuw ontvoerd zou zijn, maar daar was nooit bewijs over te vinden. We zullen waarschijnlijk nooit weten hoe Northup het laatste deel van zijn leven heeft doorgebracht.

'12 Years a Slave' is vanaf 19/08 om 20u40 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top