Pukkelpop 2023: een affiche vol hoogtepunten

Pukkelpop | Naar goede gewoonte schotelt Pukkelpop, dat van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus plaatsvindt op de weide in Kiewit, ons een aanlokkelijke affiche voor. Om je bij te staan in tijden van keuzestress overloopt Pickx per dag enkele niet te missen namen op de line-up.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Donderdag

Tweemaal “Black” op de affiche op donderdag, want op de line-up vol Belgische trotsen staan zowel blackwave. als Black Box Revelation. De eerste is opgebouwd rond het duo Jean Atohoun en Willem Ardui, de tweede rond Jan Paternoster en Dries van Dijck. Daar houden de vergelijkingen echter op, want terwijl blackwave. chille hiphop met een jazzy groove brengt, steekt Black Box Revelation de vlam in de pijp met hun energieke, vuile bluesy garagerock.  

Wie liefst nog even in de hogere sferen vertoeft, kan halverwege de set van Black Box Revelation afzakken naar het optreden van Tsar B, a.k.a. zangeres, multi-instrumentaliste en fenomeen Justine Bourgeus. Hopelijk passeert zij later op de avond nog eens op het podium van de Dance Hall, waar The Subs een show vol bijzondere gasten brengen. Immers, Tsar B zong het nummer ‘Flesh & Bones’ in van de Gentse opzwepende elektroband.

Dan stelt zich nog een dilemma op de eerste festivalavond, want ook The Hickey Underworld staat op de line-up. De Antwerpse rockgroep staat dit jaar terug op de planken nadat ze er in 2016 de brui aan gaven, tien jaar nadat ze Humo’s Rock Rally wonnen. Op Pukkelpop staan ze er weer in hun originele formatie (Younes Faltakh, Jonas Govaerts, Georgios Tsakiridis en Jimmy Wouters) en met nieuwe muziek!

Vrijdag

We moeten er niet flauw over doen, één naam steekt er op vrijdag met kop en schouders bovenuit en zal ongetwijfeld de weide uit haar voegen doen barsten. Maar over dat popfenomeen later meer, want er staat ook ander talent op de affiche. Zo komen liefhebbers van dromerige synths en indie aan hun trekken met de optredens van het Britse Years & Years en het Franse M83.

Wie vooral voor de vettige gitaren en punkspirit naar Kiewit komt, heeft vast het optreden van YUNGBLUD al met stip in de agenda gezet. De jonge Brit schopt graag op conservatieve schenen en neemt het op voor al wie zich gemarginaliseerd voelt. Voor wie het allemaal rustiger wil aanpakken, wordt de set van boygenius vast een hoogtepunt. De supergroep van indierockzangeressen Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus is aan een indrukwekkende opmars bezig.

En dan is er de afsluiter van het hoofdpodium op vrijdag, ongetwijfeld de naam die heel wat festivalgangers heeft overtuigd om een ticket te kopen: Billie Eilish. We kunnen al enkele jaren niet om de (nog maar 21 jaar oude!) zangeres heen. Monsterhits als ‘Bad Guy’ gaven haar een ware sterrenstatus, en haar gesmaakte ‘What Was I Made For’ prijkt prominent op de soundtrack van ‘Barbie’, dé blockbuster van de zomer. Billie Eilish is bigger than ever, en op Pukkelpop zal ze vast aantonen waarom.

Zaterdag

Geen betere reden om op tijd van je tent naar de weide te sloffen dan een opener door Compact Disk Dummies, de elektropopgroep van broer Lennert en Janus Coorevits. Ze zijn intussen vaste gasten op Pukkelpop en zullen dag drie ongetwijfeld meteen in een hogere versnelling steken.

Wat later is het aan Nothing But Thieves, een band die al even getipt wordt als de architecten van het geluid van morgen. Met een mooie livereputatie (die ze tijdens de vorige festivalzomer in ons land trouwens meermaals kwamen bevestigen) en radiohits als ‘Welcome to the DCC’ en ‘Overcome’ wordt het vast een show vol meeslepende meezingers.

Dat de jaren 90 en de “nillies” helemaal terug zijn, zullen we geweten hebben. Ook de grootste bands van die tijd keren terug, zoals het Limp Bizkit van zanger, rapper en frontman Fred Durst. De nu-metalband brak door met het album ‘Significant Other’ en hits als ‘Nookie’ in 1999 en bevestigde in 2000 met ‘Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water’. Nostalgisch headbangen is de boodschap.

Na nog het optreden van de Engelse singer-singwriter Anne-Marie (je kent haar van hits als ‘Friends’ en ‘2002’) mag de Brusselse nachtegaal Angèle het slotakkoord spelen op het hoofdpodium. Waarschijnlijk moeten we de zangeres van ‘Fever’ en ‘Bruxelles je t’aime’ en eigenares van elf MIA’s niet meer voorstellen. Haar internationale faam groeit ook met de dag, met een show op het Californische festival Coachella als hoogtepunt dit jaar.

Zondag

Na een moeilijke keuze om de laatste festivaldag te openen (XINK of Kids with Buns?) staat op het hoofdpodium de koning van de Brusselse rap, Zwangere Guy. Dat zijn explosieve optredens het zien waard zijn, weet je hoogstwaarschijnlijk al. De energie gaat verder met de keltische punkrockers van Dropkick Murphys. De Amerikanen goten hun Ierse roots in een steving hardrock- en punkjasje. Hun hit ‘I’m Shipping Up to Boston’ is te horen in films als ‘The Departed’ van Martin Scorsese.

Het is altijd afwachten wat je mag verwachten van een optreden van ‘King Gizzard & The Lizard Wizard’. De Australische experimentele rockgroep heeft een wel heel uitgebreid en gevarieerd repertoire. Sinds hun oprichting in 2010 brachten ze al liefst veertig albums uit, waarvan vijf in het jaar 2022. Zelfs hun grootste fans kunnen dus onmogelijk voorspellen welke nummers de revue zullen passeren. Dat elk optreden een spektakel van meesterlijk gitaarspel, improvisatie, psychedelica en een vleug humor is, weten we dan weer wel.

Daarna heb je amper vijf minuten om je naar het hoofdpodium te reppen, want daar speelt Florence + The Machine, altijd een aanrader wanneer ze in het land zijn. Meebrullen met de ijzersterke stem van Florence Welch is een must. De allerlaatste act op de Main Stage dit jaar is The Killers, de Amerikaanse rockers met Brandon Flowers op kop, die al bijna twintig jaar een vaste waarde zijn op Belgische festivals. Niet zelden krijgen zij trouwens de taak om festivals met een klepper van een show af te sluiten. Geoefend zijn ze dus zeker. En als je nog stembanden over hebt na de show van Florence + The Machine, gaan die er vast helemaal aan tijdens hits als ‘Mr. Brightside’.

Volg de hoogtepunten van Pukkelpop en herbeleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top