YUNGBLUD: ongeremde energie op de Main Stage van Pukkelpop vrijdag

Pukkelpop | De rebel YUNGBLUD staat komende vrijdag op de Main Stage van Pukkelpop. Verwacht je dus maar aan een grote dosis punk in Kiewit. Voor wie de zeer populaire artiest nog niet zou kennen, stelt Pickx hem even voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

YUNGBLUD (ofwel Dominic Harrison, zoals de zanger, muzikant en songschrijver echt heet) doet zijn artiestennaam eer aan. De Brit werd geboren op 5 augustus 1997 in Doncaster, Engeland en won dankzij zijn energieke muziek en rebelse imago heel wat fans voor zich. Met zijn muziek raakt hij thema’s aan als jeugdigheid, politiek, de liefde en al wat er goed en fout loopt in onze samenleving. De doorbraak kwam er met de single ‘I Love You, Will You Marry Me’ in 2017. Na een vaak gedraaide liveset voor Studio Brussel, werd hij ook voor het Vlaamse publiek een opkomend talent. Sindsdien is de zanger een icoon geworden van de hedendaagse alternatieve rock en punk.

In 2018 verscheen het eerste volledige studioalbum van YUNGBLUD, ‘21st Century Liability’, opgevolgd in 2020 met de plaat ‘Weird!’ en vorig jaar met het album ‘YUNGBLUD’. Die twee laatste albums bereikten de eerste plaats in de Britse charts, de laatste piekte op de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop. Zijn nieuwste single ‘Lowlife’ is al enkele weken gestaag aan het klimmen in De Afrekening en staat momenteel op een mooie zesde plaats.

Een van YUNGBLUDs populairste nummers is ‘I Think I’m Okay’ (2019), waarvoor hij samenwerkte met Machine Gun Kelly en Travis Barker (vooral bekend van Blink-182). Om te schetsen: de videoclip op het YouTubekanaal van Machine Gun Kelly is al zo’n 118 miljoen keer bekeken. Kort daarvoor hadden YUNGBLUD en Barker al eens de handen in elkaar geslagen voor de single ’11 Minutes’, waaraan ook de Amerikaanse zangeres Halsey ook meewerkte. Andere populaire singles zijn ‘Fleabag’, ‘Parents’ en ‘Medication', om er maar enkele te noemen.

YUNGBLUD herken je meteen aan zijn tomeloos energieke muziekstijl, maar ook aan zijn excentriek gevoel voor mode en de manier waarop hij strijdt voor een tolerantere maatschappij. De zanger omschrijft zichzelf als een fervente voorvechter van LGBTQIA+-rechten en spreekt zich vaak uit voor jongeren die zich gemarginaliseerd of slecht begrepen voelen.

YUNGBLUDs stijl is een mengeling van genres, legt hij zelf uit. “Ik wil een artiest zijn waar niemand helemaal vat op kan krijgen. Ik kom van twee kanten, langs ene kant de rock-’n-roll, en langs de andere hiphop, waar ik door gefascineerd ben. Het lijken twee verschillende werelden, maar die genres komen van hetzelfde sentiment.” Zijn eclectische smaak keert terug wanneer een interviewer hem vraagt om zijn vijf favoriete albums te benoemen. ‘Beneath the Boardwalk’ van Arctic Monkeys, ‘The Marshall Mathers EP’ van Eminem, ‘London Calling’ van The Clash, ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ van Kanye West en ‘Revolver’ van The Beatles, is zijn antwoord. Gooi die invloeden samen in een hedendaags pakketje en je krijgt iets wat op YUNGBLUD lijkt.

YUNGBLUD geeft vrijdag om 20u50 het beste van zichzelf op de Main Stage van Pukkelpop. (Her)beleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top